Nemrut Dağı nerede, nasıl gidilir? Efsanevi hikayesi nedir?

Nemrut Dağı nerede, nasıl gidilir sorusu gündeme düştü. Herkes dizilere stüdyo olan bu efsanevi yerin hakkında detaylı bilgi almak istiyor. Seyahat etmeyi, tarihi yerleri keşfetmeyi seven herkes hayatında bir kez olsun Nemrut'a gitmelidir. Nemrut Dağı efsanesini öğrenmek ve havasını solumak mutlaka yapmanız gereken şeyler. İşte bu tarihi sit alanına dair tüm detaylar.

Nemrut Dağı nerede, nasıl gidilir? Efsanevi hikayesi nedir?
Nemrut Dağı nerede, nasıl gidilir? Efsanevi hikayesi nedir?
GİRİŞ 28.12.2019 12:31 GÜNCELLEME 17.02.2020 09:36

Nemrut Dağı nerede sorusu yeniden gündeme geldi. Dizilere konu olan bu muazzam tarihi sit alanı herkesin ilgi odağı konumunda. Nemrut Dağı'na nasıl gidilir sorusu da yine gündeme düşen bir başlık. Muazzam bir havaya ve tarihe sahip olan Nemrut Dağı tarihi çok eskilere uzanıyor. Anadolu'nun medeniyetin beşiği olduğu gerçeği bir kez daha karşımıza bu tarihi alanda çıkıyor. Dizilere konu olan, birçok projeye ilham veren Nemrut Dağı tüm güzelliği le sizleri bekliyor. Türkiye'de gidebileceğiniz en güzel tarihi yerlerden biri olan bu yere mutlaka hayatınızda bir kez dahi olsa da uğramalısınız. Nemrut Dağı giriş ücretleri gibi sorularında bulunduğu bu tarihi yer ile ilgili hazırladığımız haberimizin detaylarına göz atmayı unutmayın.  

 

 

NEMRUT DAĞI NEREDE? 

Güzle ülkemizin güzel illerinden biri olan cennet köşesi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunuyor bu güzel sit alanı. Kayadibi Köyü'ne yakın bir konumda bulunan Nemrut Dağı Adıyaman şehir merkezine de yaklaşık olarak 87 kilometre uzaklıkta.  Adıyaman'da gezilecek yerler içinde en güzel adreslerden biri aynı zamanda. 

NEMRUT DAĞI'NA NASIL GİDİLİR? 

Adıyaman'a ulaştıktan sonra Nemrut Dağı'na da gitmek çok kolay olacak. Hava yolu ile gittiğinizde şehir merkezine ulaşarak buradan araçlara binebilirsiniz.  

Nemrut Dağı'nda gün doğumu izlemek ayrı bir keyifti. Bu yüzden buraya gün doğmadan gelmenizi öneriyoruz. Bunun için de ya taksi ya da özel araç kullanmanız gerekecektir.  

Nemrut Dağı'na nasıl gidilir?

1. YOL: Merkezden taksiyle gitmek isterseniz bunun için yaklaşık olarak 150 TL taksi ücreti ödemeniz gerekecektir. Merkezden Nemrut Dağı 73,5 kilometre mesafede. Bu yolculuk da 1 saat 23 dakika sürecektir. Bu süre sizin yol gidişinize göre uzayabilir ya da kısalabilir.  Bu  D360 otoyolunu kullandığınızda geçerlidir.  

 

Nemrut Dağı'na nasıl gidilir? İkinci yol

2. YOL: Bir de Sakarya Caddesini takip ederek Malatya Caddesini de geçerek Alabalık Tesislerinden sağa dönerek gidebileceğiniz yol var. O da yaklaşık 1,5 saat sürecektir. 63 kilometre mesafe olduğu için taksi ücreti daha uyguna gelecektir. Bu yolu da tercih edebilirsiniz.  

Toplu Taşıma İle Nasıl Gidilir? 

Adıyaman'ın Kahta ilçesine kadar otobüsle gelebilirsiniz. Şehirler arası otobüsle geldikten sonra buradan rehber eşliğinde Nemrut'a gidebilirsiniz.  

MALATYA'DAN NEMRUT DAĞI'NA NASIL GİDİLİR? 

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Malatya merkezden iki saat sürüyor. Giriş yapacağınız yere kadar aracınızla gelip buradan servise binmeniz gerekiyor. Keşif yapacak kişiler girişten servislerle zirveye çıkartılıyor.  

NEMRUT DAĞI TARİHİ 

Nemrut binlerce yıl önce Kommagene Krallığı hakimiyetinde bir bölgeye aitti. Büyük İskender Perslerle bir savaşa giriyor ve galip geliyor. Bu bölgenin valisi olan Mithridates bağımsızlığını ilan ediyor Kommagene Krallığı da kuruluyor böylece.  

Mithridates M.Ö. 64 yılında ölüyor ve oğlu 1. Antiochus tahta geçiyor. Bu dönem krallığın en parlak zamanı yaşanıyor. İşte bu muazzam anıtlar da bu krala ait. Mezarının da burada olduğu söyleniyor ancak henüz bulunamadı. Bu dağın tepesi içine girenlerin çıkamayacağı şekilde inşa edilmiş. Bu yüzden içine giren kimse olmamış. Rivayete göre dağın içine biri girdiği halde çökecek. Bu yüzden bu kralın mezarı hala keşfedilmedi.  

Önerilen içerik; Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe'nin 12 bin yıllık büyüleyici tarihi

NEMRUT DAĞI EFSANESİ NEDİR? 

Nemrut Dağı efsanesi anlayacağınız en basit hali ile şöyle; 

M.Ö. 163 ve M.S. 72 yılları arasında bu bölgede hakimiyet kuran Kommagene Kralı atalarına ve inanışına göre tanrılarına hediye olarak en yüksek noktaya bir anıt yapmak istemiş. Anıtsal heykeller yaptıran kral son olarak kendi mezarını da buraya yaptırmış.  

Heykellerden iki grup var. Bu gruplara ayrılmasının sebebi ise bir grup heykel güneşin doğuşunu selamlayacak şekilde iken bir grubu da batışını selamlıyor. Nemrut Dağı'nda gün doğumu izlemek inanılmaz güzel bir his ve keyif. Bu tecrübeyi de mutlaka yaşamanız gerektiğini not düşelim.  

NEMRUT DAĞI MÜZEKART KABUL EDİYOR MU? 

Nemrut Dağı'na Malatya ve Adıyaman tarafından girebilirsiniz. Her iki tarafta da müzekartlatrınız ile giriş yapabilirsiniz.  

NEMRUT DAĞI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR? 

Nemrut Dağı giriş ücretleri

Nemrut Dağı'na giriş ücreti kişi başı 20 TL olarak ücretlendiriliyor. Taşıma ücreti de 5 TL alınıyor. Toplamda buraya ulaşmak için 25 Tl ödemeniz gerekiyor. Müzekart sahibi kişiler girişlerini ücretsiz olarak yapabilirler.  

NEMRUT DAĞI NASIL KEŞFEDİLDİ? 

Alman mühendis Karl Sester ilk olarak buradan bahsediyor. 1881 yılında Diyarbakır'da görevli olarak çalışıyormuş ve buranın da Asurlardan kaldığını düşünüyor kendisi. Bu mühendisin verdiği bilgilere göre kraliyet ailesi bir ekip göndererek burada çalışma başlatmış. Ekip yazılı kitabeyi çözerek Kommagene Krallığı'na ait olduğunu söylemiş.  

Sonraki yıllarda 1953’ten 1980’li yıllara dek süren arkeolojik çalışmalar, Amerikalı Arkeolog Theresa Goell ve Friedrich Karl Dörner tarafından sürdürülmüş ve bu çalışmalara İstanbul Arkeoloji Müzesinin kurucusu Osman Hamdi Bey ve Alman Mühendis Karl Humann da katılmış. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan taşınabilir eserler çeşitli müzelerde sergilenirken, heykeller ve yazıtlar da Nemrut Dağı’nda ziyaretçilerini bekliyor. 

Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya mirası listesine girmiş, 1989 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş ve bölge koruma altına alınmış. 

Bu da ilginizi çekebilir; Türkiye'nin görülmeye değer Milli parkları

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL