Çin yeni yılı nedir? Çin yeni yılı ne zaman kutlanır?

Çin'in dünyaca ünlü en büyük geleneksel bayramı olan Bahar Bayramı (Lunar Bayramı), her yıl Çin Takvimi'ne göre belirlenen tarihte kutlanıyor. Bu yıl öküz yılına girilecek Çin Yeni Yılı'nda, bayrama özel kırmızı süsler ve ejderha maketleriyle kutlamalar yapılarak festival havası oluşturuluyor.

Çin yeni yılı nedir? Çin yeni yılı ne zaman kutlanır?
Çin yeni yılı nedir? Çin yeni yılı ne zaman kutlanır?
GİRİŞ 05.02.2021 11:42 GÜNCELLEME 05.02.2021 11:42 KAYNAK HABER7
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çin, tüm dünyanın aksine yeni yıla 12 Şubat'ta giriyor. 12 hayvanlı takvime göre hesaplanan Çin Yeni Yılı ya da Bahar Bayramı olarak kabul edilen gün, her yılın ilk yeni ayı ile dolunayı arasında kutlanıyor. Bu yıl öküz yılına girecek olan Çin'de dünyanın en büyük göçü başlamak üzere. Çünkü Çin halkı, bu uzun tatili fırsat bilerek memleketlerine akın ediyorlar. Asya kıtasının büyük çoğunluğu da Çin Yeni Yılı'nı kutlayacak. 2019 yılında seyahat eden 415 milyon turiste baktığımızda büyük göç adını sonuna kadar hak ettiğini görüyoruz. Milyonlarca insanın bu toplu hareketi nedeniyle trenlerde ve otobüslerde haftalar öncesinde biletler tükeniyor fakat 2020 yılında koronavirüs salgının başladığı ilk örneğinin görüldüğü adres olan Çin'de kutlamalar iptal edilmişti.

Tüm Asya'nın uzun bir tatile girerek aileleriyle beraber vakit geçirdiği, iyi şans getirdiğine inanılan Çin mantısı gibi geleneksel yemeklerin yendiği ve büyük kutlamaların düzenlendiği Çin Yeni Yılı, özel geçitlere de sahne oluyor. Tüm sokak ve caddelerin kırmızıya büründüğü kutlamalarda akrobatlar, kukla oynatıcıları, kaligraflar ve pek çok sanatçı performanslarını sergiliyor. 2 hafta süren kutlamalar boyunca tüm iş yerleri ve marketler kapanıyor ve hatta toplu taşımada bazı hatlar çalışmıyor. 

ÇİN YENİ YILI EFSANESİ

Mitlere dayanan Çin Yeni Yılı, Nian adında bir canavarın yenilme efsanesiyle başlıyor. Nian, yılda bir kez ortaya çıkarak kente saldıran bir canavardır ve insanlar bu canavar geldiğinde evlerine kapanmak zorunda kalırlar. Çin halkı, canavarın kırmızıdan ve ateşten korktuğunu fark ederek evlerine kırmızı kağıtlar ile kırmızı süsler asmaya başlamışlar ve bunu gören Nian da kaçıp gitmiş. Bazı kaynaklarda ise Nian'ın fişeklerle korkutularak kentten uzaklaştırıldığı anlatılmaktadır.

Tüm bu efsaneler birleştirilerek Çin'de yeni yıl, hem kırmızı süsler hem de havai fişeklerle kutlanmaktadır.

ÇİN YENİ YILI NASIL KUTLANIR?

Çin Yeni Yılı, 2 hafta sürüyor ve Çin halkı, bu uzun tatili memleketlerinde ailelerinin yanında geçiriyor. Kutlamaların ilk 5 günü evden çıkılmıyor ve vaktin tümünde aile bireyleriyle beraber olmak gerekiyor. İnsanlar, özellikle kırımızı geleneksel kıyafetler giyerek geçit törenlerine katılıyorlar.

Geçit törenlerinde devasa ejderha maketleriyle dans ediliyor ve havai fişekler patlatılıyor. Havai fişeğin çıkardığı yüksek ses ile ışığın kötü ruhları korkutup kaçırdığına inanılıyor.

Küçük çocuklar, büyüklerinden kırmızı zarf içerisinde bayram harçlığı toplarlar. Ailelerin bir araya geldiği geleneksel yemeklerin hazırlandığı yeni yıl yemeği yenir. Bu yemekler; Çin kültüründe şans getirdiğine inanılan Çin mantısı, zenginlik için karides, ailenin bütünlüğü için balık ve sadakat içinse ördek yemekleri pişirilir.

ÇİN YENİ YILI HANGİ ÜLKELERDE KUTLANIYOR?

Çin Yeni Yılı, başta Çin'in tüm bölgeleri olmak üzere Güney Kore, Japonya, Singapur, Filipinler, Vietnam, Tayland, Malezya, Hong Kong, Endonezya ve Macau gibi diğer Asya ülkelerinde de kutlanıyor.

2021 ÇİN BAHAR BAYRAMI KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİYLE KUTLANACAK

Bu yıl 12 Şubat- 26 Şubat tarihlerine denk gelen Bahar Bayramı'nda ülkede Kovid-19 vakalarının yeniden ara sıra görülmeye başlaması nedeniyle ülke çapında insanların hareketini azaltmak için kısıtlayıcı önlemler alındı. Bu bayramda Çin'deki sıkı salgın kontrol önlemleri nedeniyle normale oranla çok daha az yolculuğun olması bekleniyor. 

 

ÖKÜZ YILI ÖZELLİKLERİ

Ay takviminin ikinci burcu olan Öküz, Çin kültüründe çalışkanlık, ağırbaşlılık, gerçekçilik, sabırlı olma ve yaratıcılığı temsil ediyor. Öküz yılında doğan kişilerin, kolay güven kazanan ve takdir edilen kişiler olduğuna inanılırken inatçı karakter özellikleriyle zorluklara karşı güçlü bir şekilde durdukları düşünülüyor.

YORUMLAR 1
  • Ələkbər Babayev 3 yıl önce Şikayet Et
    cok isime yaramadi cunku bravl stars icin gerekdi XD
    Cevapla