Türk sanatçı kağıt bardaklara resim yaparak dünyayı dolaşıyor

Amatör bir ressam ve gezgin olan sanatçı Berk Armağan, çıktığı dünya turunda gördüğü yerlerin resimlerini kağıt kahve bardaklarına çizerek rüya yolculuğu için para topluyor.

Türk sanatçı kağıt bardaklara resim yaparak dünyayı dolaşıyor
Türk sanatçı kağıt bardaklara resim yaparak dünyayı dolaşıyor
GİRİŞ 05.02.2021 12:27 GÜNCELLEME 05.02.2021 12:27 KAYNAK XINHUA

Amatör bir ressam ve gezgin olan bir Türk, dünyada gezip gördüğü yerleri basit kağıt kahve bardaklarına resmederek dünya turu tutkusu için para topluyor. İstanbul'da doğup büyüyen 26 yaşındaki Berk Armağan, resim yeteneğini iyi bir amaç için kullanıyor.

Ankara'da Xinhua'ya demeç veren Armağan, "Bu işin eğitimini almadım. Bu bir yetenek; çocukluğumdan beri resme ilgim var. Bu yeteneğimi geliştirmeye çalışıyorum. O yüzden her yeni gün ve her seyahat bir meydan okuma" diyor.

Sanatçı, "Birkaç yıl önce 2015 yılında bir arkadaşımın doğum günü için hediye bulmam gerekti ve anlamlı bir şey vermek istedim. Kullanılmış bir kağıt kahve bardağı aldım ve aklıma bunun üzerine resim çizme fikri geldi ve bunu hediye ettim" diye anlatıyor.

Bu ilk "sanat" eserinin ardından sıradan kağıt bardakların kullanılmasının büyük ilgi uyandırdığı sosyal medyada birçok takipçisi oldu. Ressamlar kendilerini ifade etmek için geleneksel olarak tuval kullanırken Armağan daha geniş bir kitleye ulaşmak için benzersiz, ama kısa ömürlü bir araç olan kağıt bardakları kullanarak ortaya sanat eseri çıkarıyor.

Tüm çalışmalarını satışa çıkararak seyahatleri için para toplayan Armağan, Türkiye'deki sokak kedi ve köpekleri için yiyecek ve barınak sağlama gibi sosyal sorumluluk projelerine de katkıda bulunuyor. Ama onun en önemli tutkusu, yeni ülkeleri ve insanları keşfetmek.

Armağan, "Nihai amacım olan dünya turu için yeterli param yoktu. Bu yüzden aklıma bir fikir geldi ve insanların çöpe attıkları bardaklar üzerine resim yapmaya başladım. Sonra işler giderek büyüdü" diyor yüzünde bir gülümsemeyle.

2016 yılında bardak resimlerini satmaya başlayan Armağan, o günden bu yana 25 ülkede 57 kenti ve Alaska gibi en uzak yerleri ziyaret etti; bunu da çoğunlukla bu eserleri satarak kazandığı parayla yaptı.

Armağan ne çizeceğine genelde bir yeri ziyaret etmeden önce karar veriyor, ama bir cadde ya da bir binadan ilham alırsa hemen orada sanatını sergileyebiliyor. Tüm çizimlerini yoldayken yaptığı için kağıt bardakları yanından hiç eksik etmiyor. İstanbul Üniversitesi'nde Türkçe öğretmenliği bölümünde okuyan Armağan'ın en büyük isteklerinden biri de Çin'i ziyaret etmek ve oranın önde gelen simgelerini çizerek koleksiyonuna katmak.

Armağan, "Japonya ve Güney Kore'ye seyahat ettim, ama yakın gelecekte Çin'e gitmeyi çok isterim. Son derece eski bir tarih ve kültüre sahip bir ulus ve orada resmini yapacak bir şeyler bulmakta zorlanacağımı hiç sanmam" diyor.

"Beni yönlendiren, sevgili gezegenimizde seyahat etme tutkusu. Bu benim amacım" diyen Armağan, "Hayatımda yapmak istediği şey, sürekli resim yapmak ve kağıt bardaklarımla dünyayı gezmek" diye ekliyor. Koronavirüs pandemisinde ölümcül virüsün yayılmasını önlemeye yönelik seyahat kısıtlamaları, seyahatlerini sekteye uğrasa da tümüyle durduramamış.

Sanatçı, "Aslında biraz risk almaktan korkmuyorum. On günlük Alaska seyahatinden yeni döndüm, ama eşyalarımı sırt çantama doldurup en kısa zamanda tekrar yola çıkmaya hazırım" diyor

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL