Prambanan Tapınağı Endonezya'nın en büyük tapınak alanı

Prambanan Tapınağı Yogyakarta özel bölgesinde bulunan bir tarihi tapınak. Endonezya'da nüfusun yüzde 98'i Müslüman olmasına rağmen geçmişten günümüze kalan bu tapınak Hinduların ibadet yeri olarak hala duruyor. Muhteşem mimarisi ve çevresindeki huzur veren yeşil doğası görmeye değer. Daha fazlası için Prambanan Tapınağı hakkında bütün bilgileri sıraladığımız haberimize göz atabilirsiniz.

Prambanan Tapınağı Endonezya'nın en büyük tapınak alanı
Prambanan Tapınağı Endonezya'nın en büyük tapınak alanı
GİRİŞ 14.02.2020 16:47 GÜNCELLEME 14.02.2020 16:49 KAYNAK HABER7

Prambanan Tapınağı Endonezya'nın Yogyakarta özel bölgesinde bulunuyor. Tüm güzelliği ve heybetli mimarisi ile Prambanan Tapınağı ziyaretçilerini bekliyor. Endonezya'nın en büyük tapınağı burası. 9. yüzyıldan kalan tapınak sadece lav kalıntılarından oluşan taşlardan yapılmış. Bu tapınak bir Hindu tapınağı. Buraya İslamiyet gelmeden önce Hindular bu topraklarda ibadetlerini gerçekleştirmek için bu tapınakları yapmışlar. Bir gram çimento kullanılmamış ve çivi dahi yok. Günümüzde ibadet yapılmıyor. Sadece turistik bir nokta burası. Tarihteki depremlerle tapınağın bazı bölümleri yıkılmış. Devasa tapınaklar ise ayakta çok sağlam olarak duruyor. Turistler tapınakların dışını gezerek dışındaki sembolleri inceleyebiliyor İsteyenler içeri de girebilir.

 

 

UNESCO'nun dünya mirası koruma listesinde yer alıyor. Endonezya'nın simgelerinden biri burası. Tapınak bölgesinde birbirinden farklı bir sürü yapı var. Bu yapılar çok tanrılı bir din olduğu için bütün tanrılara bir tane adanmış. Turistlerin büyük ilgiyle gezdiği bu yer tarihi binaları ile dikkat çekiyor sadece. Üzerindeki kabartmalar ise yerinde keşfetmeye değer detaylar. Bu detayları inceleyelim. 

PRAMBANAN TAPINAĞI TARİHİ  

Hindu Tapınağı kompleksidir. Günümüze kadar ulaşan yapılar 9. yüzyıldan kalmıştır. Endonezya’nın Orta Cava ile Yogyakarta ilinin ortasında bulunan bu devasa tapınaklar turistlerin en çok ziyaret ettiği bir yer. Tapınak kompleksi içerisinde birden fazla adanmış tapınak bulunuyor. Candi Prambanan veya Candi Rara Jonggrang, Yaratıcı (Brahma), Koruyucu (Vishnu) ve Yok Edici (Shiva) olarak belirtilen Trimurti için bu heykeller yapılmış. Güneydoğu Asya’daki en büyük Hindu tapınaklarından biri olan bu tapınak tipik uzun ve sivri mimarisi ile dikkat çekiyor. Hint mimarisinin tipik bir örneğidir. 47 metre yüksekliğindeki merkez binası da bu komplekste dikkat çekmektedir.  

 

 

Tarihi kayıtlara göre Sanjaya hanedanlığının Hindu prensi Rakai Pikatan tarafından M.S 9. yy’da Borobudur’un yapımından 50 yıl sonra inşa edilmiştir. 250’den fazla büyüklü küçüklü tapınak bulunuyor bu komplekste. 10 y.y. ’da tapınağın büyük kısmı Mataram Hanedanlığının Java’nın doğusuna taşınmasıyla terk edilmiştir. 16. Yüzyılda ise bir deprem geçirmiş ardından kaderine terk edilerek bırakılmış. Ardından 1937 yılında restore edilmiş. Tapınak çevresini gezerken kalıntıları görebilirsiniz.  

Yerel halk bu mistik havasıyla büyüleyen ve herkesi kendine çeken Prambanan Tapınağa ‘Rara Jonggrang’ demektedir.  

PRAMBANAN TAPINAĞI EFSANEVİ HİKAYESİ  

Prens Bandung Bondowoso Prenses Rara Jonggrang’a âşık olur. Fakat Kral kızıyla evlenebilmesi için prense savaşma şartı koyar. Bu savaş sonucunda ise Kral hayatını kaybeder. Prens kendi elleriyle Kralı öldürür. Kızı da kendisine âşık olan prensle evlenmek istemez. Babasının kaybeden kız prensten imkânsız bir şey ister. Şartı bir gecede 1000 tane tapınak yapmasıdır. Eğer prens bir gecede bin tane tapınak inşa edebilirse âşık olduğu kız onunla evlenecektir. Bunu yapmak imkânsız gibi görünmekle beraber prens uğruna canlar aldığı bu kızla evlenmek ister. Bu yüzden bir gecede tam 999 tapınağı inşa etmeyi başarır. Sonuncu tapınağa geçecekken prenses devasa bir ateş yakarak gün doğumunun olduğu gibi bir izlenim vermiş. Buna inanan prens ise üzüntüden kahrolmuş. Sonunda bunu bir oyun olduğunu da öğrenmiş. Prensesin bu hareketi prensi çok kızdırmış. Rivayetlere göre prensesin bu hareketi tanrılar tarafından cezalandırılmış ve prenses taşa dönüşmüş. Lanetlenmiş olduğunu düşünüyorlar ve bugün o tapınak Prambanan olarak anılıyor. 1991 yılında bu güzide gezi noktası koruma altına alınarak günümüze kadar ulaşmış.  

 

Tapınakta yer alan mimarilerin üzerindeki kabartmalar ise böyle; 

Şiva Tapınağı'ndaki kabartmalar

 

1895 yılında yeniden keşfedilmeden önce tapınağın harabeleri

Tapınakta akşamları Hinduların dünyaca bilinen Ramaya destanı bu şekilde dans gösterileri ile anlatılıyor. 

Tapınak kompleksinde bir dans gösterisi

 

Tapınak kompleksinin gece görüntüsü

Prambanan Tapınağı yılın her günü ziyaret edebileceğiniz Endonezya'da sizleri bekliyor. Bu sıra dışı keşif noktasını mutlaka ziyaret ederek kabartmaları, mimari eserlerin tüm güzel detaylarını kendiniz keşfetmelisiniz. 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL