Gezmek için tam zamanı: Türkiye'nin manzarası harika şelaleleri

Ülkemizdeki doğal güzellikler manzaraları ile bizi huzura kavuşturmaya devam ediyor. Türkiye'deki şelaleler muazzam görünümleri ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Gelin bu doğal güzellikleri beraber keşfedelim.

Gezmek için tam zamanı: Türkiye'nin manzarası harika şelaleleri
Gezmek için tam zamanı: Türkiye'nin manzarası harika şelaleleri
GİRİŞ 08.10.2021 16:17 GÜNCELLEME 08.10.2021 16:17

Türkiye’deki şelaleler herkesin gözlerini kamaştıracak kadar güzel. Yükseltisi fazla olan ülkemizde herkesin beğenisini kazanan şelaleler doğudan batıya çoğu ilimizde yer alıyor. Metrelerce yüksekten aşağı inen sular çok güzel görsellikler sunuyor. Çevresindeki muazzam canlı yaşamına da kaynak sağlayan şelaleler görmeye, keşfetmeye değer. Ayrıca Türkiye’deki şelalelerin muazzam manzaralarıyla huzuru keşfedelim.

 

 

TÜRKİYE’NİN ŞELALERİ

Ülkemiz yapısı gereği yükseltisi fazla olan bir coğrafyaya sahip. Bu yüzden de şelale gibi doğal güzellikler bol sayıda bulunuyor. Saklı köşelerde kalan ve gün yüzüne çıkmayan şelaleler bulunduğu gibi her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği yerler de var. Biz de bu güzelliklerden en çok beğenilen yerleri sizler için derledik.

1-Erfelek Şelalesi

 

 

Sinop’un en güzel manzaralarından birine sahip yeri burası. Çok güzel kaynaklara sahip olan Erfelek Şelalesi’ne gitmek zorlu bir yolculuk gerektiriyor ancak karşılaşılan manzara bu zorluğa değer nitelikte. Siz de  bu güzide cennet köşesini görmeye gidebilirsiniz.

2-Suuçtu Şelalesi

Fay hattı üzerinde bulunan ve çökme sonucu meydana gelen şelale en güzel manzaralardan birini sunuyor bizlere. Eşsiz güzellikte doğası ve çok güzel manzarası ile Bursa ilimizde bulunuyor. 38 metre yükseklikten dökülen şelale ağaçlık alan içerisinde yer alıyor. Tertemiz havası ve huzur veren doğası ise farklı canlı türlerini içeriğinde barındırıyor. Mustafakemalpaşa ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan şelale Bursa’da gezilecek yerler arasında bulunuyor.

3-Kurşunlu Şelalesi

Antalya’da bulunan şelale çok güzel doğaya sahip ve manzarası da kendinden söz ettiriyor. Antalya’da onlarca güzel şelale var. Kurşunlu da onlardan sadece birisi. Antalya ile Isparta karayoluna yakın bir yerde bulunan şelale her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Yedi tane küçük göleti birbirine bağlayan şelale zengin kaynaklara sahip. 18 metre yükseklikten dökülen şelale kanyon arasında bulunması sebebiyle de farklı bir manzara sunuyor.

4-Kapuzbaşı Şelalesi

Kayseri ilimizde bulunan Kapuzbaşı şelalesi de diğer doğal güzelliklerimiz gibi eşsiz. Ancak bu şelale bir özelliği ile diğerlerinden ayrılıyor. Kapuzbaşı Şelalesi irtifa akışı dünyadaki ve Türkiye’deki birçok doğal şelaleden daha fazla. Türkiye’nin en yüksek dünyanın da ikinci yüksek şelalesi olma özelliğine sahip olan Kapuzbaşı Şelalesi Aladağ Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Dünyaca ünlü olan şelale eşsiz güzellikteki manzarasının ve doğasının yanı sıra barındırdığı canlı türleri ile de keşfetmeye değer bir yer.

Türkiye'nin Milli Parkları

5-Göksu Şelalesi

Diğer bir adı Yerköprü Şelalesi olan doğal güzelliğimiz coğrafi özelliklerinin aksine Konya’da yer alıyor. Konya’nın kuru ve yeşili pek olmayan bir il olduğu bilinse de bu şelale güzelliği ile ön yargıları yıkıyor. Konya merkezine 110 kilometre mesafede yer alan şelale Göksu Nehri üzerinde yer alıyor. Bu şelalemizde su 15-20 metre yükseklikten dökülüyor. Özünde şelaleyi iki ayrı akarsu oluşturuyor. Karasu Çayı da diğer bir akarsu olarak şelaleye kaynak sağlayan diğer kol oluyor.

TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK ŞELALESİ

6-Tar Deresi Şelalesi

Rize’de bulunan şelalenin diğer bir adı ise Bulut Şelalesi. Doğal güzellikler diyarı olan Rize ilimizde onlarca güzel köşelerden biri de bu şelale. Türkiye’deki en yüksek şelale olduğu da söylenen Tar Şelalesi yaklaşık olarak 250 metre yükseklikten dört kademede yere dökülüyor. Yüksekliğinden ötürü şelalenin en tepe noktasını görmek zor. Neredeyse bulutların üzerinde adeta cennetten bir köşe manzarası sunuyor. Çamlıhemşin ilçesine 11 kilometre mesafede bulunan şelale Ayder Yaylası’na da 7 kilometre mesafede bulunan Toliçko Mahallesi’nden 2 kilometre yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz.

7-Tomara Şelalesi

Ülkemizde farklı bir ilde saklı cennetlerden biri Tomara Şelalesi. Gümüşhane ilimizde bulunuyor. 40 ayrı kaynaktan beslenen şelale Şiran ilçesinde Seydibaba Köyü’nde yer alan şelale bütün kaynaklarını tamamen yer altından alıyor. Sesiyle de huzur veren şelale manzarası ile böyle büyülüyor herkesi.

8-Muradiye Şelalesi

Van ilimizde bulunan şelale doğal güzelliklerimizin doğudan batıya nasıl uzandığının en güzel örneğini gösteriyor bizlere. Çok güzel manzaraya sahip olan Muradiye Şelalesi Bend-i Mahi Çayı üzerinde yer alıyor.18 metre yükseklikten dökülen şelale çevresindeki bitki örtüsü ile de herkesi büyülüyor. Özellikle bahar aylarında herkesi kendine hayran bırakan bir doğa uyanıyor burada. Kışın ise soğuktan donan şelale kristal görünümü ile fotoğrafları süslüyor.

9-Tortum Şelalesi

Varlığı çok eski zamanlara kadar giden tarihi bir şelale diyebiliriz burası için. Erzurum ilimizde bulunan Tortum Şelalesi 1700’lü yıllarda meydana gelen bir heyelan sonucu ortaya çıkmış. 22 metre genişlikte olan şelale 48 metre yükseklikten düşüyor ve herkese fotoğraf çekilecek manzaraları sunuyor. Erzurum merkezine 120 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Uzundere ilçesinde yer alıyor.

10-Darende Günpınar Şelalesi

Malatya ilimizde bulunan şelale diğer şelaleler gibi muazzam manzaralar sunuyor. Darende ilçesinde bulunan şelale ilçeye 10 kilometre mesafede yer alıyor. Suyun çıkış yerinden döküldüğü yere kadar yolculuğunu yaptığı mesafe 40 metre civarı olarak söyleniyor. Suyun huzur verir şekilde yere düşüşünü izlemek ve doğanın tadını çıkartmak bu doğal güzelliğimizin bulunduğu yerde mümkün.

11- Delikli Kaya Şelalesi 

Artvin'de yer alan şelale harika bir manzaraya sahip. Artvin'de gezilecek yerler içerisinde bulunan yer tam bir gizli cennet. tortul kayaç üzerine dökülen su uzun zaman sonra delinmiş. Şelale de bu kaya ortasından akmaya devam etmiş. Çevresinde piknik yapılacak yerlerin de bulunduğu cennet köşesinde fotoğraf çekilmek için harika noktalar bulunuyor. 

12- Düden Şelalesi 

Metrelerce yüksekten düşen harika görünüme sahip olan Düden Şelalesi Antalya'da bulunuyor. Şehir merkezine 10 kilometre mesafede yer alan şelale iki şelaleden oluşuyor. Aşağı Düden Şelalesi 40 metre yükseklikten doğal oluşumlu bir falezden denize dökülüyor. Antalya'da gezilecek yerler içerisinde bulunan harika adres binlerce kişinin uğrak yerlerinden biri. 

13- Gelin Tülü Şelalesi

Rize'de yer alan şelale Çamlıhemşin'de bulunuyor. Ayder Yaylası'na da yakın olması sebebiyle buraya gelen tüm turistlerin uğrak yerlerinden biri oluyor. Şelale adını dökülürken verdiği görüntüden alıyor. Yemyeşil doğanın içerisinde süzülen sular harika bir görünüm sunuyor ve adeta gelin duvağını andırıyor. 

14- Girlevik Şelalesi 

Erzincan'da yer alan şelale harika bir görünüme sahip. Doğal güzelliği ile hayran bırakıyor ve adeta yeryüzü cenneti olarak ender rastlanan adreslerden biri olarak bulunuyor. Şelale çevresinde piknik yapmak mümkün. Ancak çöplerinizi mutlaka toplamalısınız. Doğanın nimetlerinden senelerce faydalanmak ve gelecek nesillere de tadını çıkartacak güzel ve temiz yer bırakmak için çöplerimizi etrafa atmamakta fayda var. 

Girlevik Şelalesi'nin suyu yazın gürül gürül harika bir şekilde akarken kışın ise donuyor. Her iki görüntü de muazzam fotoğraflar çekilmek için birebir. 

15- Güzeldere Şelalesi

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde bulunan şelale 130 metre yükseklikten düşüyor. Doğa ile baş başa kalarak harika bir gezi yapacağınız çevrede tabiatı keşfedebilirsiniz. Harika fotoğraflar çekilmek için birçok nokta görebilirsiniz. 

 

Türkiye’deki şelaleler yukarıda belirtildiği gibi birbirinden güzel illerimizde yer alıyor. Hepsi ulaşılması zor olsa da keşfetmeye değer noktalarda bulunuyor. Bu yerlerden dilediğinizi ziyaret ederek harika doğa fotoğrafları elde edebilirsiniz. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL