Koronavirüs'te normalleşme süreci: Müze ve ören yerleri ziyaretçilere açıldı

Koronavirüsle mücadelede uzun zaman sonra en kapsamlı serbestleşme uygulamaları bugün gerçekleşti. Müze ve ören yerlerinin de ziyarete açıldığı 1 Haziran tarihinde aralarında Pamukkale, Kapadokya ve Göbeklitepe'nin de bulunduğu pek çok yer, önlemler kapsamında ziyaretçi akınına uğradı. Ziyarete uğrayan açık alanlar devamlı olarak dezenfekte edildi.

GİRİŞ 01.06.2020 17:34 GÜNCELLEME 01.06.2020 17:36

Koronavirüs'ün etkilerinin azalmaya başladığı bu günlerde salgınla mücadelede normalleşme sürecinin en önemli adımları bugün atıldı. 1 Haziran tarihi itibarıyla pek çok işletme, kapılarını müşterilerine açarken; müze ve ören yerleri de ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

 

 

Aralarında Topkapı Sarayı, Pamukkale travertenleri, Göbeklitepe ve Konya Mevlana Müzesi gibi pek çok yer kapılarını misafirlerine açtı.

TOPKAPI SARAYI 75 GÜN SONRA AÇILDI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 18 Mart'ta geçici olarak ziyarete kapatılan Topkapı Sarayı, 75 gün sonra kapılarını ziyaretçilere açtı.

 

 

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı müzeler, "kontrollü sosyal hayat" çerçevesinde normalleşme sürecine girdi. Sık sık dezenfeksiyon işlemi yapılan müzede, ziyaretçiler arasındaki sosyal mesafeyi belirleyen sarı işaretler konuldu.

MÜZELERDE KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

Bilet noktasından biletini alan ziyaretçiler, QR kod ile temassız bir şekilde içeriye girebiliyor. Dezenfektan istasyonunun bulunduğu noktada ellerini temizleyen ziyaretçilerin, ateşleri ölçülüyor, maskesi olmayanlara ise maske temin ediliyor. Gerekli tedbirler alındıktan sonra ziyaretçiler X-Ray'den geçerek müzeyi ziyaret edebiliyor.

Sesli rehber cihazı kullanmak isteyen ziyaretçilere de tek kullanımlık kilitli poşetler içerisinde cihaz veriliyor.

DOLMABAHÇE YARIN AÇILIYOR

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, ilk noktadan itibaren güvenlik tedbirleri aldıklarını söyledi.

Çapoğlu, "Ziyaretçileri ve çalışan personellerimizi koruma adına 3 temel kural çok önemli. Bunlar, maske kullanılması, dezenfektan kullanılması ve sosyal mesafeye riayet edilmesi. Ziyaretçilerimiz güvenlik noktasında bilgilendiriliyor." dedi.

Dolmabahçe Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı da yarın ziyarete açılacak.

PAMUKKALE AÇILDI

Kontrollü sosyal hayata geçişle Pamukkale de misafirlerine kapılarını açtı. Yaklaşık 2,5 aydır sakin günler geçiren bölgede kapıların açılmasıyla hareketlilik görüldü. Ören yeri girişinde ziyaretçilerin ateşi ölçüldü. Güvenlik görevlileri, turistleri, sosyal mesafenin korunması konusunda uyardı. Travertenlerde yürüyen misafirler sık sık fotoğraf çektirdi.

Travertenlerin açılmasıyla pek çok yerli ve yabancı turist, bu doğal güzelliği görmek için alana akın etti. Ziyaret esnasında ortak alanlara devamlı olarak dezenfeksiyon işlemleri uygulandı.

MEVLANA MÜZESİ'NDE SEMA

Her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayan, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele tedbirleri kapsamında 74 gündür kapalı bulunan Mevlana Müzesi, bugün yeniden ziyarete açıldı.

TARİHİN SIFIR NOKTASI DA AÇILDI

Korona virüs salgını nedeniyle iki ay önce ziyaretçilere kapatılan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe, yeniden açıldı.

Türkiye’deki normalleşme süreci kapsamında Şanlıurfa'da bulunan tarihi mekanlar da ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. 'Tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde bulunan Göbeklitepe, iki ay önce ziyarete kapatılmıştı.

Normalleşme süreci ile birlikte bugün ilk ziyaretçilerine kapılarını açan Göbeklitepe'de ziyaretçiler, sosyal mesafe ve kişisel tedbir kuralları çerçevesinde ekipler tarafından ateşleri ölçülerek içeri alınıyor.

ASPENDOS'UN İLK ZİYARETÇİLERİ

Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu, Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından ilk ziyaretçilerini kabul etti.



Koronavirüs tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan ve uzun bir aradan sonra tekrar ziyaretçi kabul edilmeye başlanan Aspendos Antik Tiyatrosu'nda, sabahın ilk saatlerinde ziyaretçiler gelmeye başladı. Yerli tatilcilerin ziyaret ettiği Aspendos'a gelenlerin öncelikle ateş ölçümleri yapıldı. Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı tiyatro girişinde, maskesi bulunmayan ziyaretçilere maske verildi. Ardından ziyaretçiler bilet ya da müze kart ile Aspendos Antik Tiyatrosu'na giriş yaptı.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nda bugünden itibaren 10.00- 19.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul edileceği belirtildi.

ZEUGMA DA ZİYARETÇİLERE AÇILDI

Gaziantep’te bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, koronavirüs tedbirlerine uygun olarak normalleşme kapsamında bugün yeniden ziyarete açıldı. 



Koronavirüs salgını sonrası ziyarete kapatılan müzeler, normalleşme süreci ile bugün yeniden açıldı. Yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerinde ilk durağı olan Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi de 75 gün sonra açıldı.

Çingene Kızı mozaiği ile ön plana çıkan müzenin normalleşme planı ile kapılarını açtığını belirten Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, ilk ziyaretçilerin gelmeye başladığını ve ziyaretçi sayısında kademeli olarak artış beklendiğini vurguladı.

MÜZELER ZİYARETÇİLERİYLE BULUŞTU

Kovid-19'la etkin mücadele sürecinin ardından bu sabah başlatılan yeni süreçte ziyaretçi kabulüne başlayan Kırklareli Müzesi'nde bir takım önlemler alındı.

Müzeye gelen ziyaretçilerin ateş ölçümleri yapılarak, ellerinin dezenfekte edilmesi sağlanıyor. Sosyal mesafe kuralına göre müzeyi gezen vatandaşların, maskesiz dolaşmasına müsaade edilmiyor.

Bunun yanı sıra Sivas ve Kayseri'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ziyarete kapatılan müzeler ve kütüphaneler normalleşme süreciyle yeniden açıldı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL