1945'te müze oldu yeniden camiye çevrildi: Kariye Camii tarihi ve mimarisi

Müze olarak hizmet veren Kariye artık cami olarak ziyarete açık olacak. İstanbul'da gezilecek tarihi yapılardan biri olarak Kariye muhteşem mimariye ve ufkunuzu genişleten bir tarihe sahip. Resmi gazetede yayımlanan karar ile müze statüsünden camiye geçen bu eser nerede, nasıl gidilir ve en önemlisi tarihi nedir gelin hep beraber keşfedelim. Kariye Camii'ye ait tüm detaylar haberimizde.

1945'te müze oldu yeniden camiye çevrildi: Kariye Camii tarihi ve mimarisi
1945'te müze oldu yeniden camiye çevrildi: Kariye Camii tarihi ve mimarisi
GİRİŞ 21.08.2020 11:06 GÜNCELLEME 21.08.2020 11:17

İstanbul'da gezilecek tarihi yapılar her döneme ışık tutarak günümüze kadar gelmeyi başaran güzide eserlerden oluşuyor. Kariye Camii de bu eserlerden biri. Dönemine ait bilgileri her çağda biriktiren ve yaşatan tarihi yapılar görmeye keşfetmeye değer. Kariye Camii de döneminin mimarisini günümüze taşıyan ve herkese büyülü bir atmosfer sunan tarihi yapı. Önceden Kariye Müzesi olarak halka açık olan eser yeni bir karar ile Kariye Camii olarak ziyarete açık olacak. İstanbul'da bulunan cami bu karar sonrası herkesin gündemine girdi. İslam'ın ışığı ile aydınlanacak olan bu eser hakkında detaylı bilgilere bakalım. 

 

 

KARİYE CAMİİ TARİHİ

Eskiden kilise olarak inşa edilen bu yapının adı Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi'ydi. Bizans Dönemi'nde kiliase olarak kullanılması bu dönemde hakimiyet kuran bu medeniyetin izlerini taşımasına neden olmuş. 1945 yılında ise müzeye dönüştürülmüş. Şimdi ise İstanbul'un en güzel camileri arasında yerini alıyor. 

 

 

Kariye Camii tarihi 6. yüzyıla kadar gidiyor. Günümüzdeki mimari halini ise Osmanlı Dönemi'nde 20. yüzyılın ikinci yarısında almış. Kariye Camii çevresinde bir de manastır kompleksi bulunuyormuş. Ancak bu yapılar zamana meydan okuyamamış ve yıkılıp yok olmuş. 

Manastır olarak inşa edilen Kariye ise 534 yılında inşa edilmiş. 11. yüzyılda ise yeniden inşası yapılmış. 1204 ile 1261 yılları arasında Latin istilası sırasında harap olan kilise 14. yüzyılda yeniden onarılmış. 

KARİYE CAMİİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ 

Cami klasik bir Bizans kilisesi yapısındadır. Dışarıdan sade görünür ancak içerisi çok süslüdür. Dar uzun tek nefli bir şapel olarak tasarlanmış. Üstü kısmen kubbeyle örtülü olmakta ve diğer kısımları da tonozla örtülüdür. Tek apsisi bulunmaktadır. Osmanlı Dönemi'nde onarım gördüğü için kültürünü de taşımaktadır. Ahşaptan detaylarla bunu göstermektedir. 

 

KARİYE CAMİİ NEREDE?

İstanbul ilimizde bulunan Kariye Camii Karagümrük semtinde bulunuyor. Edirnekapı Bölümü'nde bulunan tarihi yapı önceden müze olarak olarak kullanılıyordu. 

Kariye Camii adres: Dervişali, Kariye Cami Sk. No:18, 34087 Fatih/İstanbul

İstanbul'un en çok ziyaret edilen 10 türbesi

KARİYE CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Kariye Camii'ne gitmek için M1 metro hattını kullanabilirsiniz. Ulubatlı durağında inerek kısa mesafe yürüme ile ulaşabilirsiniz. Edirnekapı otobüslerine binerek de buraya ulaşmak mümkün. Çevresinde de gezilecek güzel tarihi yapılar bulunuyor. Cami ziyaretinizde bu yerleri de keşfedebilirsiniz. 

KARİYE CAMİİ MOZAİKLERİ 

İstanbul'un tarihe tanıklık etmiş en görkemli 7 kasrı

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL