Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer: Svaneti

Gürcistan'ın kuzeybatısında Svanların yüzyıllardır yaşadığı masallar diyarı Svaneti, Kafkas Dağları'nın sardığı muhteşem doğası ve Orta Çağ mimarisiyle inanılmaz bir gezi deneyimi sunuyor.

Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer: Svaneti
Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer: Svaneti
GİRİŞ 19.08.2021 17:52 GÜNCELLEME 19.08.2021 17:52 KAYNAK HABER7

Haber7/Esma BALCIOĞLU

2 bin yıldır kültürlerin ve tarihlerin buluşma noktası olan Gürcistan'ın kuzeybatısında Kafkas Dağları'nın zirvesine açılan geçidin girişinde bulunan Svaneti bölgesi, Orta Çağ kuleleri, buzul vadileri ve gölleriyle masallar diyarına benziyor. Anka kuşunun küllerinden doğduğu yer olduğuna inanılan Svaneti, efsaneyi doğrularcasına muhteşem manzaralar sunuyor. 

"Avrupa'da sürekli yaşanılan en yüksek yerleşim yeri" olma özelliğiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Svaneti bölgesi, Kafkas Dağları'nın en yüksek on tepesine ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla hava sıcaklığı bu bölgelere yaklaştıkça Gürcistan'ın diğer şehir merkezlerine göre oldukça düşmektedir, çoğu zaman ise termometreler eksileri göstermektedir. Derin vadiler, yüksek sarp karlı dağlar, bölgenin genel görünümünü oluştururken köyler vadilerin arasında vaha gibi karşımıza çıkıyor.

Svaneti, Gürcistan'ın bir bölgesi olmasına rağmen kendi başkenti de bulunuyor. Başkent Mestia, yukarı Svaneti'nin en büyük şehri olmakla birlikte turizm bakımından da en çok dikkat çeken rotası. Dağların zirvesindeki bu şehre nasıl ulaşım sağlayacağız, nasıl konaklayacağız diye endişeleniyorsanız Svaneti'de turizmi geliştirmek maksadıyla oldukça gelişim sağlanmış. Şehirde turizm ofisleri, oteller, pansiyonlar, restorantlar bulunuyor.

Başkentte yazın yemyeşil tepelerde doğa yürüyüşleri yapabilir, kışın ise dik yamaçlarında kayak keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Elbette bölgenin asıl cazibe merkezi; Orta Çağ kuleleri. Kuleler, evlerin yanı başına savunma amaçlı olarak 20-25 metre yükseklikte inşa edilmiş, içi ise her katta bulunan merdivenlerin taş kapakla kapatılmasını sağlayan özel bir mimariye sahip.

BUZUL GÖLLERİ

Svaneti'de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında olan Chalaadi ve Shkhara, Gürcistan'ın en büyük buzullarından. Mestia merkeze 12 km uzaklıktaki Chalaadi, aynı zamanda dünyada yürüyerek ulaşılan en alçak buzul olma özelliğine de sahip. Ulaşımı meşakkatli olsa da buzulun altında çekeceğiniz müthiş fotoğraflar buna değecek. Shkhara Buzulu'na ulaşmak için Kuzey Kafkaslar'ın en yüksek dağı olan Shkhara Dağı'nı aşmanız gerekiyor. Buzula ulaşamasanız bile dağın manzarası yolculuğunuzu keyifli kılmaya yetecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL