1 Kasım'da gözlerin çevrildiği 11 il

1 Kasım'a 10 gün kala özellikle gözler kritik ve büyük şehirlere çevrildi. İşte seçimin kaderinde rol oynayacak 11 il...

1 Kasım'da gözlerin çevrildiği 11 il
1 Kasım'da gözlerin çevrildiği 11 il
GİRİŞ 21.10.2015 13:47 GÜNCELLEME 21.10.2015 13:54

7 Haziran'da AK Parti tek başına hükümet kurma oyunu alamayınca koalisyon turları başladı. Ancak AK Parti'nin CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerde uzlaşı çıkmayınca 1 Kasım'da seçim gözüktü. İşte 1 Kasım'da gözlerin çevrildiği 11 il...

KOCAELİ

Körfez'de yarış MHP-HDP arasında

Kocaeli'nde yurtdışı oyları ile son anda MHP'den HDP'ye geçen milletvekilliği 1 Kasım seçiminin de odağında. HDP kazandığı 1 sandalyeyi korumaya çalışırken AK Parti ve MHP, son vekili kapma çabasında.

HATAY

Hatay değişime gebe

7 Haziran’da tüm partilerin bir önceki seçime göre milletvekili sayısını koruduğu Hatay’da "1 Kasım’da aynı sonuç çıkar" diyene rastlamadık. CHP’ye küsüp bağımsız aday olan ve 20 bine yakın oy alan Refik Eryılmaz’ın, aday olmasa da CHP’ye dönüşü tüm dengeleri değiştirebilir.

ERZURUM

Erzurum'da değişim sürpriz olacak

AK Parti ağırlığının hissedildiği Erzurum'da, HDP 7 Haziran'da oy patlaması yaparak bir vekil çıkarabildi. MHP ise az bir farkla ikinci vekili kaybetti. 1 Kasım'da olası bir değişim sürpriz olacak.

ADANA

Adana kilidini MHP oyları çözecek

Adana’da her parti 7 Haziran’da milletvekili çıkardığı listenin altına koyduğu isimlerle fark yaratma peşinde. AK Parti ve MHP, Kozanlı adayların yarışına sahne olurken, CHP Bitlisli adayla Kürtleri, HDP ise Zaza adayla Zazaları yakalama peşinde.

VAN

Van'da Atalay ikinci vekili getirebilecek mi?

Van sokaklarında seçim heyecanı olmasa da Beşir Atalay rüzgârı esiyor. Şehirdeki genel beklenti, Atalay’ın Van’da AK Parti’nin vekil sayısını 1’den 2’ye çıkaracak oyu getirebileceği yönünde.

GAZİANTEP

Gaziantep’te üçüncülerin savaşı

Gaziantep’te 7 Haziran’da milletvekili çıkaran dört parti de 1 Kasım seçimleri için listelerinin üçüncü sıralarına kritik adayları koydu. Kentte, AK Parti ve CHP, 7 Haziran kayıplarını telafi, MHP ve HDP ise yakaladıkları çıkışı sürdürme çabasında.

KAYSERİ

Kayseri listelerine "yilli" ayarı

Meclis’e 9 milletvekili gönderen Kayseri'de, 1 Kasım seçimleri için “Bu aslında 6 mücadelesi” yorumu var. Çünkü AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde 7’den 5’e düşen milletvekili sayısını bir artırması diğer partilerin durumunu da etkileyecek.

GİRESUN

Giresun’da oy kaybeden  AK Parti seçmenin beğenmediği listesini tamamıyla yeniledi. 1 Kasım yarışı AK Parti’nin 3. sıra adayı ile MHP adayı arasında geçiyor. MHP ile aralarında  ‘dadlı dadlı paylaşım’ olan  CHP’lilerin bir kısmı, MHP adayını destekleyebilir.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da 7 Haziran seçimlerinde AK Parti 7, HDP ise 5 vekil çıkardı. HDP 12 bin oyla kaçırdığı altıncı adayını da meclise yollayarak durumu eşitlemeyi hedefliyor. Aday listesini yenileyen AK Parti'nin hedefinde ise 10 vekil kazanmak var. 1990'ların soğukkanlı kentinde seçimden çok biten çözüm süreci ve çatışmalar konuşuluyor. Öyle görünüyor ki, seçmen sürecin bitmesi ve çatışmalardan sorumlu tuttuğunu cezalandıracak.

SAMSUN

Samsun’dan 7 Haziran’da 5 milletvekili çıkaran AK Parti, yaklaşık bin oyla MHP’ye kaptırdığı bir sandalyeyi de rahatlıkla alabileceğini düşünüyor. MHP ve AKP’nin oylarını artırmak için yüklendiği ilçeyse Bafra.

ORDU

Ordu’da AK Parti 7 Haziran'da yaklaşık 3500 oy ile CHP’ye bir sandalye kaybetti. MHP yüzde 13’e yaklaşan oy oranıyla milletvekili çıkaramadı. 1 Kasım yaklaşırken küçük oy kaymaları bile tabloyu değiştirebilir.

KAYNAK: ALJAZEERA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!