Sezer 'kaçıncı adam?' tartışması

Cumhuriyet Gazetesi’nde, Sezer’in Atatürk ve İnönü’den sonra 'Üçüncü Adam' olarak nitelenmesi, Sezer kaçıncı adam tartışması başlattı. İşte siyasetin yeni geyik sohbeti:

Sezer 'kaçıncı adam?' tartışması
Sezer 'kaçıncı adam?' tartışması
GİRİŞ 20.06.2006 09:13 GÜNCELLEME 01.07.2019 14:39

CHP’liler, Sezer’in zor bir dönemde görev yaptığına dikkat çekerken, AK Parti’li Sanay '3. adamlığına gülünür. Toplumu kuşatan bir isim değil' dedi.

 

 

 

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer ’le ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin 'Üçüncü Adam' benzetmesinde bulunmasını siyasetçiler değerlendirdi. CHP’liler ’Sezer’in AKP iktidarına karşı takındığı tutumu hatırlattı. İşte siyasilerin görüşleri:

SEZER DE ABARTILI BULUR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Sayın Cumhurbaşkanı laik demokratik cumhuriyetin en önemli savunucusu ve sahibi olarak öne çıkıyor. Ancak Atatürk ve İnönü ile birlikte değerlendirilmesi, Sayın Sezer’i de rahatsız eder; böyle bir sıralamayı kendisi açısından abartılı bir sıralama olarak algılar. Cumhurbaşkanımızın mütevazi kişiliği göz önüne alındığında,’Üçüncü Adam’ demek zor olur.

ÖNEMLİ GÖREV YAPIYOR

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç: Sayın cumhurbaşkanın bu önemli tarih diliminde konumundan kaynaklı çok önemli bir görev yaptığını düşünüyorum. AKP’nin bir parti devleti yaratmaya çalıştığı bir dönemde, kendi görev alanı içerisinde sarsılmaz bir şekilde anayasal laik hukuk devletine sahip çıktığını herkes görüyor. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı’nın görev yaptığı süre içinde Türkiye’nin teminatı olduğunu açık yüreklilikle söylemek gerekiyor.

ADAM SIRALAMA MANASIZ

 

 

 

 

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu: Adam sıralamanın, numaralamanın filan bir manası yok. Atatürk’ü anladım o cumhuriyetin kurucusu. Ondan sonra geri kalan herkes cumhuriyete, millete bir şekilde hizmet ediyor.

ATATÜRK TAMAM AMA...

AKP Ankara Milletvekili Eyüp Sanay:
Sezer’in üçüncü adamlığına gülünür. Atatürk, tartışmasız birinci adam. İnönü’nün ikinci adamlığı ise tartışmalı. Paşa olarak İnönü’yü herkes sever. Ancak, siyasetçiliği açısından bakıldığında toplumun bütün kesimlerin üzerinde ittifak ettiği, sevdiği biri değil. İnönü’nün ikinci adamlığı bu nedenle tartışılırken, Sezer’i üçüncü adamlığa nasıl oturtacaksınız? Sezer uygulamalarıyla herkesi kuşatan bir insan değil. Aksine tepkiler var. Makam yerine o makamlardaki kişilerin isimlerinin yer aldığı anketler yapılmış olsa Sezer çok alt sıralarda yer alır. Bana göre Baykal bile Sezer’den daha üstte çıkar.

HALKA TERCÜMAN OLUNMUŞ

DYP Genel Sekreteri Kamil Turan: AKP iktidarının başlangıcından günümüze kadar devletimizin temel ilkeleri karşısındaki tutumu halkımızın üzerinde ’Devlet sahipsiz mi?’ etkisini yaratmıştır. Dolayısıyla istikrarı, huzuru, barışı ve devletin geleceğini teminat altına alacak kişi ve siyasi kuruluşlar arayışı başladı. Bunun altında Cumhurbaşkanımızın devlete sahip olma çabaları esas alınarak halkın bu arayışına tercüman olması yatıyor.

DOĞRU BULMUYORUM MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Cumhurbaşkanı’nın (Sayın Sezer veya bir başkası olabilir) Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’le kıyaslanarak, 3. adam ilan edilmesi ve anlamlar yüklenmesi doğru değil.

Demokrasimize haksızlık

Kamu Hukukçusu Prof. Dr. Anıl Çeçen: Mevcut partileri, siyasi kadroları dışlayan ve Sayın Sezer’i siyasi olarak öne çıkaran bir yaklaşımın ben Türk demokrasisine yönelik bir haksızlık olduğu kanaatindeyim. Üçüncü adamlık değişen süreçte farklı bir anlam kazanmaktadır. O da değişen dünya koşullarında Atatürk’ün cumhuriyetini ayakta tutacak, özellikle bölgemizdeki yeni gelişmeler çerçevesinde gündeme gelen tehditlere karşı yeni politikaları geliştirecek ciddi bir siyasi birikim gerektirir.

 

 

***

 

 

 

 

 

 

 

 






 
 Yazarlar
 hspace=0  data-cke-saved-src='http://www.hurriyet.com.tr/images/spacer.gif' src='http://www.hurriyet.com.tr/images/spacer.gif' width=395 align=top border=0></TD></TR><br />
<TR><br />
<TD vAlign=top align=left width='100%'><br />
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width='100%' align=left bgColor=#ffffff border=0>{C}<!-- main başlangıç --><br />
<TBODY><br />
<TR><br />
<TD class=hurtextverdana vAlign=top align=left width='100%'>{C}<!-- ikinci haber üst --><br />
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width='100%' border=0><br />
<TBODY><br />
<TR><br />
<TD class=muhabir vAlign=top align=right width='100%'>20 Haziran 2006 </TD></TR><br />
<TR><br />
<TD class=hurtextverdana vAlign=top align=left width='100%'><IMG height=7 alt=Oktay EKŞİ  oeksi@hurriyet.com.tr

 hspace=0  data-cke-saved-src='http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/1b.jpg' src='http://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/1b.jpg' align=right vspace=2 border=0> <SPAN class=haberdevambaslik><FONT face='Arial Black, Geneva, Arial, Sans-serif'>Üçüncü mü beşinci mi?<IMG style='MARGIN-LEFT: 16px' alt=


BİZ fazla da önemli bir neden yokken önce tartışma yaratmayı, onun ardından da yarattığımız tartışmayı sorun haline getirmeyi... O sayede vakit kaybetmeyi severiz.

Anlaşılan bu defa da Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’in üçüncü adam olup olmadığını tartışacağız.


Böyle bir ihtiyaç olduğu için mi?

Böyle bir ihtiyaç olduğu için değil, bir gazetemiz kendisini Üçüncü Adam ilan ettiği için...

Öyle sanıyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendisine sorsak, ne 'Ben üçüncü adamım' der, ne de böyle bir konumlandırılışa sempatiyle bakar.

Biz Sayın Cumhurbaşkanı’ yakından tanıdığımızı söyleyemeyiz. Herkes gibi kamuoyuna yansıyan kişiliğini biliriz. Bir de yeni seçildiği tarihlerde yabancı bir meslektaşımızla birlikte yaptığımız ziyareti ve geride kalan şubat ayında, bize lütfen ayırdığı geniş bir zaman diliminde yaptığımız görüşmeyi esas almak durumundayız.

Sayın Sezer çoğumuzun yeterli saydığı 'kanun devleti'ni 'hukuk devleti'ne dönüştürmek yönünde, gelmiş geçmiş tüm cumhurbaşkanlarından daha ısrarlı olmuş bir Cumhurbaşkanı’dır. Sezer’in -bizim görebildiğimiz- tüm eylem ve kararları 'hukukun üstünlüğü' ilkesine uygundur.

Bu açıdan not vermek mi istiyorsunuz?

Bize kalırsa 'birinci'liğe oturtmanız gerekir.

Cumhurbaşkanı olunca yaptığı yemine sadakat yönünden mi irdeliyorsunuz?

Bir başka deyişle 'devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini' koruyup korumadığını, 'Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve devrimlerine ve laik Cumhuriyet ilkelerine bağlı' kalıp kalmadığını mı soruyorsunuz.

Yanıtı siz verin. Hiçbirine aykırı tek bir eylem ve kararını biliyor musunuz?

'Ulusun huzur ve refahı, ulusal dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel özgürlüklerinden yararlanma ülküsünden' ayrıldığını gördünüz mü?

Biz görmedik...

'Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek' konusunda bir eksiğine tanık oldunuz mu?

Geriye bir tek 'Üzerine aldığı görevi tarafsızlıkla yerine getirip getirmediği' kalıyor.

Sezer’i bazıları 'türbanı kamusal alana sokmama' konusundaki duyarlılığı nedeniyle 'tarafsız' bulmuyor.

Olabilir... Sezer’in zaten görevini yeminine sadık bir şekilde yapması, onun 'türban' konusunda 'taraf' olmasını zorunlu kılıyor.

Durum bu olduğuna göre Sayın Sezer’i ister 'üçüncü' adam ilan edin, ister 'beşinci' sayın, ne fark eder?

Sezer, sessiz sedasız 'Ben Ahmet Necdet Sezer’im' diyor ve o yetiyor.

 

 

 

 

 

***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Haziran 2006
 hspace=0  data-cke-saved-src='http://www.hurriyet.com.tr/images/siyah_ok.jpg' src='http://www.hurriyet.com.tr/images/siyah_ok.jpg' width=4 vspace=1 border=0> <SPAN class=yazarisim>Mehmet Y. YILMAZ</SPAN>  <SPAN class=yazarmail><A class=yazarmail  data-cke-saved-href='mailto:' href='mailto:'></A></SPAN> <BR><BR><IMG style='MARGIN-LEFT: 16px' alt=Sezer ’Üçüncü Adam’ olabilir mi?


CUMHURİYET Gazetesi’nin dünkü başyazısı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i 'Üçüncü Adam' olarak tanımlıyordu.

Şevket Süreyya Aydemir, çöken bir imparatorluktan yepyeni bir devletin doğuşunu anlattığı eserine Tek Adam adını vermişti. 'Tek Adam' sadece cumhuriyet devrimine ulaşan koşulları değil, Mustafa Kemal’i de çözümleyerek anlatan bir eserdi. Kitabın yayımlanmasının ardından 'Tek Adam', Mustafa Kemal Atatürkün sıfatlarından biri haline geldi.

Aydemir’in 'İkinci Adam' isimli eseri de İsmet İnönü ’nün yaşam öyküsü etrafında cumhuriyet devrimini günümüze oluşturan tarihsel koşulları anlatır.

Bu eserden mülhem İsmet İnönü de 'İkinci Adam' olarak anılır.

Şimdi soru şu: Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel serüveni içinde 'Üçüncü Adam' olarak anılmayı hak ediyor mu?

Sezer, hukukçu kişiliği, dedikodulardan uzak sade yaşamıyla değişik bir Cumhurbaşkanı portresi çizdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, siyasetten gelmeyen ilk sivil Cumhurbaşkanı olarak, içinde bulunduğumuz dönemin koşulları nedeniyle de Türkiye tarihinde özel bir yer edindi.

Ancak bu Sezer’in 'Üçüncü Adam'lığı ile tanımlanabilecek bir pozisyona işaret etmiyor.

Şevket Süreyya, 'Tek Adam'a yazdığı önsözde, 'tarihin akışını değiştiren tarihi şahsiyetlerden' bahsediyor.

Kitabına şöyle bir ithaf da yazmış: 'Tek Adam, bu hammaddeyi yoğurarak hem kendini yaratan, hem ortaya çıkışı; milletinin, kavminin, çağının tarihinde bir dönüm noktası olan Adam’dır.'

'Serinin isim babası'nın tanımından yola çıkacak olursak Sezer’e 'Üçüncü Adam' yakıştırması, eminim ki Sezer’i de rahatsız edebilecek bir abartıya karşılık gelir.

Türkiye, elbette tarihinde bir 'Üçüncü Adam' da çıkaracak. Bu kişi, Türkiye’yi bugünkü azgelişmiş Ortadoğu cumhuriyeti olmaktan çıkararak, gelişmiş bir Avrupa demokrasisi haline getirecek olan kişi olmalı. Dilerim ki tarih sahnesine çıkmasını çok beklemeyelim!

 

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başıboş köpekler vatandaşın kabusu oldu! Sonunda harekete geçildi! Belediyelere yazı
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada