Leyla Zana 'çaktırmadan' TBMM'de

Yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın, yasama faaliyetlerine ‘dolaylı’ katıldığı ortaya çıktı.

Leyla Zana 'çaktırmadan' TBMM'de
Leyla Zana 'çaktırmadan' TBMM'de
GİRİŞ 10.01.2016 09:21 GÜNCELLEME 10.01.2016 09:21
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

1 Kasım’daki seçimlerin ardından TBMM’de 26. Dönem yemin törenine HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın tavrı damga vurmuştu. 6 Kasım 1991’de Meclis kürsüsünde yeminini Kürtçe tamamlayıp krize yol açan Leyla Zana, 24 yıl sonra Meclis’te yine bir yemin krizinin baş aktörü olmuştu. Zana, yemine başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönerek, “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla” anlamına gelen “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet u mayînde” cümlesini kullanmış, ardından da yemin metnindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti’ diye değiştirerek okumuştu. Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yemin törenini yöneten Deniz Baykal, metni aynen okumadığı için Zana’nın yemininin geçersiz olduğunu duyurmuş, Zana ise “tekrar yemin etmeyeceğini” açıklamıştı.

LEYLA ZANA İSMİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Kanunen, yemini ‘geçersiz’ sayılan Zana, milletvekillerine ait özlük haklarından yararlanabilse de, içtüzük kurallarına göre yeniden yemin etmeden yasama çalışmalarına katılamıyor. Ancak, TBMM’nin resmi internet sitesinde, yasama faaliyetlerine ilişkin belgelerde Leyla Zana’nın isminin de yer alması akılları karıştırdı. HDP’nin “faili meçhul cinayet davalarının zamanaşımına uğramasını önlemek üzere yapılacak çalışmaların ve önlemlerin belirlenmesi” amacıyla 11 Aralık 2015’te TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde, Zana’nın da imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu önerge, TBMM’nin resmi internet sitesinde esas numarası 10 olarak belirlenerek işleme alındı. Böylece Zana önergeye imza veren milletvekilleri arasında sayıldı ve resmen yasama faaliyetine katılmış oldu.

Esra Yazdıç Demir - Haberturk

YORUMLAR 27
  • sivasli 8 yıl önce Şikayet Et
    yemin etmesini bilmeyen birinin TBMM isi yoktur bence
    Cevapla
  • ALİ 8 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan kişiler, çalıştığı işine izinsiz 3 gün gitmesin hemen tutanak tutar işten atarlar. Biz millet olarak işini yapmayan millet vekillerine neden ücret ödüyoruz. Her haktan yararlanıyor. Hükümet buna çözüm getirmeli işine gitmeyen vekili geri milletin içine göndermeli yada ne zaman giderse ondan sonra maaş alsın.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    nasıl bir ülkede yaşayorum anlamamıyarum vekil yemin etmiyor ama tüm haklardan yararlanıyor oh neala memleket vergi yok saygı yok terörün yanında varsa anlayan bir anlatsın lütfen bunlar utanmıyorlar.
    Cevapla
  • asabi adam 8 yıl önce Şikayet Et
    bu kadına bile dur diyemeyen bir hükümet.... 49,5 oy hükümette rehavet oluşturdu.
    Cevapla
  • Haktan 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun böyle pis birisini o yüce meclis binasına sokanlara.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze’nin merkezinde İsrail askerine keskin nişancı pususu
Son dakika: Meteoroloji uyardı, mayıs ayında çok sayıda il için kar alarmı verildi!