Haberal'ın Patalya oteli sahte raporla kurulmuş

Başkent Üniversitesi'ne ait Kızılcahamam'daki Patalya Oteli'nin sahte çevre raporuyla kurulduğu ileri sürüldü. Peki, orman arazisine inşa edilen otel'in sahibi kim? İşte cevabı...

Haberal'ın Patalya oteli sahte raporla kurulmuş
Haberal'ın Patalya oteli sahte raporla kurulmuş
GİRİŞ 07.12.2006 15:21 GÜNCELLEME 07.12.2006 15:21

Gürhan Savgı/ İsa Yazar'ın haberi

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin Zaman'a verdikleri bilgilere göre üniversite, Kızılcahamam merkezindeki başka bir arazi için aldıkları Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu göstererek Soğuksu Milli Park alanındaki Patalya Otel'e izin ve ruhsat aldı. ÇED raporu alınan arazinin Patalya Otel'e uzaklığı ise 10 kilometre. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi uygulamayı, 'Başkasının diplomasıyla işe girmek, başka arazi için alınan ruhsatla başka bir yerde inşaat yapmak' şeklinde açıklıyor.


Başkent Üniversitesi'nin, Patalya Otel'in arazisini 'eğitim yapılacak' diyerek Orman Genel Müdürlüğü'nden bedelsiz aldığı, ancak daha sonra 4 yıldızlı otel yaparak işlettiği de belirlendi. Ünirversite ise açıklamasında iddiaları yalanlayarak yasal kullanım alanının dışına çıkılmadığını savundu.

OTELİN ÇED RAPORU YOK


Patalya Otel'in ÇED raporunun olmadığı, Çevre ve Orman Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimde ortaya çıktı. Ankara Valiliği İl Çevre Müdürlüğü ekiplerinin Patalya Otel'in ÇED raporunun bulunmadığını tutanakla ortaya koymasının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Teftiş Kurulu, soruşturmayı derinleştirdi. Soruşturmada, Patalya Otel'in, rapor olmadan alınması imkansız izinleri, başka bir arazi için alınmış ÇED raporunu göstererek aldığı ortaya çıktı.


Bundan sonraki aşamada Çevre ve Orman Bakanlığı, 5 Mayıs 2006'da Ankara Valiliği'ne bir yazı yazarak ÇED Yönetmeliği'nin 19. maddesine göre otelin faaliyetlerinin durdurulmasını istedi. Başkent Üniversitesi'nin başka bir arazi için alınan raporla ruhsatın yanında bankalardan kredi kullandığı ve teşviklerden yararlandığı da iddia edildi.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, önceki gün yaptığı açıklamada Başkent Üniversitesi'ne ait Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı içindeki tesislerin izinlerinin iptal edildiğini açıklamıştı. 1992 yılında 'Turizm eğitimi yapılacak' diye bedelsiz olarak tahsis edilen arazide yapılan yüksekokulun daha sonra otele dönüştürüldüğünü anlatan Pepe, izinlerin iptaline ilişkin yazının üniversiteye gönderildiğini söyledi.


PEPE: VERİLEN İZNİ İPTAL ETTİK


Pepe, 'Kızılcahamam'da 144 bin metrekarelik alanda yapılmış olan Başkent Üniversitesi tesisleri için 'turizm eğitimi yapılacak' diye izin alınmış. Eğitim amaçlı olduğu için bedelsiz bir tahsis var. Üniversitenin bedelsiz tahsisin ardından birtakım yeni ünitelerle alanı genişlettiği tespit edildi. İlave binaların yıkılması için ikaz edildi. Ancak uyarılar dikkate alınmadı. 6831 sayılı kanunda bu ve benzer yerlerle alakalı nasıl bir prosedür izleyeceğimiz açık. Biz de o prosedürü uyguladık. Verilen izni iptal ettik.' Pepe, iznin iptal edilmesi nedeniyle Başkent Üniversitesi'nin burayı boşaltması gerektiğini de aktardı.

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi'ne Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı içindeki alan, Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde tahsis edildi. Arazinin Başkent Üniversitesi'ne tahsis edilebilmesi için ise ilginç bir yöntem uygulandığı ortaya çıktı. Milli park alanı içinde olmasına rağmen yapılan plan değişikliği ile burası orman alanı olarak tahsis edildi. Böylece milli park kapsamından çıkartılan alanın üniversiteye tahsisinin yolu açıldı.


Zaman

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akıl almaz tezgah! Villasına çöküp TikTok’ta paylaştılar: Akıyor bugün maşallah
Fırtına Paşa’ya diş geçiremedi! Galibiyet serisi sona erdi