İbrahim Kalın: Tam bir hayal kırıklığı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Avrupa'nın tavrını eleştiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın sert açıklamalarda bulundu.

İbrahim Kalın: Tam bir hayal kırıklığı
İbrahim Kalın: Tam bir hayal kırıklığı
GİRİŞ 18.08.2016 23:19 GÜNCELLEME 18.08.2016 23:19
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Avrupa'nın tavrını eleştiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "AB üyeliğini destekleyen Türk vatandaşları bile derin bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bugüne dek tek bir Avrupalı devlet başkanı Türk halkıyla dayanışmak için Türkiye’yi ziyaret etmedi" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Brüksel merkezli Politico medya kuruluşu için kaleme aldığı "Brüksel'in Bir Sorunu Var" başlıklı makalesinde, AB'nin 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından sergilediği tavrı sert bir biçimde eleştirdi.

Makalesinde, Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişiminin sadece Türk halkı için değil, Türkiye - AB ilişkileri açısından da dönüm noktası olduğunun altını çizen Kalın, "AB kendisini demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün hamisi olarak gösteriyor ama herhangi bir aday ülkede demokrasiye karşı yaşanan en büyük saldırıya zayıf tepki göstererek hayal kırıklığı yarattılar." ifadesini kullandı.

Kalın, darbe girişiminin, 1980'lerden beri devlet kurumlarına sistematik şekilde sızan Fetullah Gülen'in takipçileri tarafından planlandığı ve gerçekleştirildiğine dair güçlü kanıtlara ulaşıldığını kaydetti.

Birçok general FETÖ üyesi olduğunu itiraf etti

Dindar veya seküler, muhafazakar veya liberal olsun Türk halkının çoğunluğunun, FETÖ üyelerinin darbenin arkasında olduğunu ve Pensilvanya'da yaşayan Gülen'in Türkiye'ye iade edilerek adalete hesap vermesi gerektiğini düşündüğünü belirten Kalın,"70 savcının gece gündüz çalışarak sürdürdüğü darbe soruşturması kapsamında birçok subay ve general, FETÖ üyesi olduklarını itiraf ederek emirleri örgüt yöneticilerinden aldıklarını kabul etti." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Kalın, başarısız darbe girişiminin siyaset üzerinde de önemli etkileri olduğunu, o tarihi gecede siyasi görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak darbecilere karşı birlik olan ve demokrasi uğruna hayatlarını tehlikeye atan insanlardan 240'ının yaşamını yitirdiğini ve binlercesinin ise yaralandığını hatırlattı.

Türkiye her zamankinden daha güçlü

Kalın, darbe teşebbüsünün tüm partiler tarafından kınandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ana muhalefet liderleri ile buluştuğunu ve 7 Ağustos'ta söz konusu liderlerin ülke tarihinin en büyük mitingine katılarak dünyaya net bir mesaj verdiğini anımsatarak, "Türkiye her zamankinden daha güçlü ve birlik-beraberlik içerisinde." değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Maalesef Brüksel bu birlik-beraberlik ruhunu ıskalamış gözüküyor. AB liderlerinin ilk açıklamalarındaki muğlaklık, öfkeye ve komplo teorilerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Avrupalılar, darbeyi kayıtsız şartsız kınayıp darbecilerin adalete teslim edilmesine destek olacaklarına Türk liderlere 'cuntacılara hesap sordukları' gerekçesiyle saldırmayı seçti.Bu aşamada tüm siyasi görüşlerden insanlar, FETÖ ve benzeri grupların bürokrasiye sızmalarına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

FETÖ'cülerin devlet kurumlarından temizlenmesi, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi sırasında Doğu Alman rejimiyle bağlantılı 500 bin memurun tasfiye edilmesinden çok farklı olmamasına rağmen AB yetkilileri Türkiye'nin çabalarına destek olmadı."

Türk halkıyla dayanışmak için kimse gelmedi

Aralarında AB üyeliğini savunanların çoğunlukta bulunduğu Türk vatandaşlarının, kendi güvenliğinin Türkiye'ye endeksli olduğunu unutan Brüksel'in tavrı sebebiyle, derin bir hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Kalın, "Bugüne dek tek bir Avrupalı devlet başkanı Türk halkıyla dayanışmak için Türkiye'yi ziyaret etmedi.

İsveç Dışişleri Eski Bakanı Carl Bildt'i saymazsak kimse bu konuyu gündeme dahi getirmedi." görüşüne yer verdi.

Bazı yorumcuların dikkatleri başka yere çekmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın St. Petersburg ziyaretini Avrupa'ya bir mesaj olarak yorumladığını belirten Kalın, makalesinde, "Bu iddia doğru bile olsa şu soruya cevap vermeleri gerekir: Avrupalı liderleri Türkiye'ye giderek Türk halkı, Meclis'i, Cumhurbaşkanı ve hükümeti ile dayanışmalarını sergilemekten alıkoyan nedir? " diye sordu.

Avrupa kendi değerlerine ihanet etti

Kalın, demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinin hamisi olan Avrupa Birliği'nin itibarının tehlike altında olduğunu vurgulayarak, Avrupa'nın Türkiye'ye soğuk davranmasıyla, yalnızca önemli bir müttefiki kendilerinden uzaklaştırmadığını, aynı zamanda kendi değerlerine ve ilkelerine ihanet ettiğini kaydetti.

Demokrasisini ve özgürlüğünü savunmak için Brüksel'in tavırlarında değişikliğe gitmesinin önemine işaret eden Kalın, Avrupa'nın tanklara ve F16'lara kafa tutan yiğit Türk halkına daha yakın davranması gerektiğini belirtti.

Kalın, "AB yetkilileri de darbecilere karşı atılan adımların, yaşanan olayın ciddiyetine uygun olduğunu idrak etmeli." ifadesini kullandı.

Avrupalı liderlerin de bu süreçteki tavrını eleştiren Kalın, şunları kaydetti:

"Avrupalı devlet başkanları, Türkiye'yi ziyaret etmenin ötesinde zaman zaman hatalı bilgiler içeren açıklamalar yapmadan önce Türk yetkililer ile işbirliği ve iletişim içerisinde olmalıdır. Ayrıca ev ödevlerini yaparak FETÖ örgütünün yarattığı tahribatı kabul etmelidir."

Müttefiklerimiz bize gereken desteği vermeli

Türkiye ile AB arasındaki vize mutabakatının tarihi bir başarı öyküsü olduğuna dikkati çeken Kalın, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınarak mutabakatın yürürlükte tutulması gerektiğini vurguladı.

Kalın makalesinde, "Türkiye bugüne kadar PKK ve DAEŞ olmak üzere iki büyük terör örgütü ile mücadele ediyordu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üçüncü bir terör örgütü ile karşı karşıya olduğumuz açıkça ortaya çıktı. Türkiye'den bu mücadeleyi tek başına yürütmesini beklemek ne gerçekçi ne de ahlaken doğru olur. Avrupalı ve Amerikalı müttefiklerimiz bize gereken desteği vermelidir." diye yazdı.

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu belirten Kalın, Avrupa'nın da bu konuda çaba göstermesi gerektiğini ifade etti

YORUMLAR 30
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Batıda demokrasinin ne işi var.Tüm Basın Yayın ve İletişim organları ile siyasi partiler 5-10 tane zenginin ortaklaşa kurdukları yapı içerisinde toplumu yönlendirmekte.Batı toplumunun haber kaynakları hangi yöne dönseler bu 5-10 kişidir ve hepsi birlikte hareket etmektedirler.İsteselerde çarkın dışına çıkamazlar.
    Cevapla
  • bahadır 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim ne yalvarıyorsunuz bırakın gelmesinler yalvarmayın
    Cevapla
  • demir 7 yıl önce Şikayet Et
    öyleyse nato ile olan ilişkilerini dondur darbeyi nato biliyordu ve destekledi batı bunun için ses çıkarmıyor muyuma
    Cevapla
  • lale 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın kalın, asıl hayal kırıklığını et fiatlarını düşüreceüiz deyip şimdi 30 zam yaparak siz yaşattınız bu gazi millete bu reva görülmemeli.
    Cevapla
  • yıldırım 7 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim bey bu teröreristlerin hainlerin bu güzelim ülkemizde huzur bozan her kim olursa olsun lanetliyorum?bu ortamda geçim zaten dert çocuklarımızı okul taksitleri yok okul parası yüzünden okutamıyoruz??inşallah okurda benim durumumdaki insanlara yardımcı olmalarını sağlarsın ?bu pırlanta gibi gençlerin geleceği bu durumda okumaları mücize birini yolluyamadım şimdi ötekinide yolluyamıyacağım ülkemde çouklarımı okutamamın ayıbı benle beraber acaba kimlerin??
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?