Türkiye Kıbrıs açıklarında petrol arayacak

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum kesiminin Mısır ve Lübnan şirketleriyle ortaklaşa Kıbrıs açıklarında petrol arama girişiminden rahatsız. Bu girişime Türkiye de karşılık vermeye hazırlanıyor.

Türkiye Kıbrıs açıklarında petrol arayacak
Türkiye Kıbrıs açıklarında petrol arayacak
GİRİŞ 14.02.2007 01:08 GÜNCELLEME 14.02.2007 01:08

Enerji Bakanı Hilmi Güler, arama çalışmalarının, yapılacak ihaleden sonra yaz aylarının sonunda başlayabileceğini belirtti.

İddialara göre Kıbrıs açıklarında 7-8 milyar varil civarında petrol var. Kıbrıs Rum kesimi parasal karşılğı milyarlarca dolar olan bu petrolü çıkarmak için Mısır ve Lübnan kökenli petrol arama şirketleri ile anlaştı.

Ancak bu girişim hem Türkiye'de hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sıkıntı yaratıyor. Türkiye Rumların bu girişimine yine Kıbrıs açıklarında petrol arayarak karşılık vermeye hazırlanıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Kıbrıs açıklarındaki ruhsatlı sahalarında arama yapacak. Çalışmaların başlaması için öncelikle ihaleye çıkılacak.

'Sadece ruhsatlı sahalarımızda arayacağız'

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin sadece kendi ruhsatlı sahalarında arama faaliyetleri yapacağının altını çizdi. Güler, Kıbrıs Rum kesimi ile Türkiye'nin arama yapacağı sahaların çakışmasının zayıf bir ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmaları başlatacağı yönündeki haber, Rum yönetiminin tepkisini çekti.

Rum radyosu, Türkiye ile Yunanistan arasında, Ege'de 1990'lı yıllarda meydana gelen kıta sahanlığı ve petrol krizinin bir benzerinin görüleceğini belirtti.

Rumların petrol ihalesine 5 uluslararası şirket başvurdu

Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC karasularını da kapsayan bir alanda petrol aranmasını öngören petrol ihalesine, 5 uluslararası şirket başvurdu.

Ankara'nın tüm uyarılarına rağmen, Lübnan Bayındırlık Bakanı da ihalede hazır bulunacak.

Rum yönetimi Turizm ve Ticaret Bakanı Angelis Mihalides, 5 büyük petrol şirketinin, ada çevresinde petrol araştırması yapan Norveç şirketinin verileri doğrultusunda, 35 bin dolar ödeyerek, ihale için resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Rum bakan, şirketlerin Türk Dışişleri Bakanlığı'nın uyarılarını gözardı ettiğini de belirtti.

İhale süreci resmen 15 Şubat'ta başlayacak. Şirketlerin başvuruları 6 ay süresince incelenecek. İhale başvurusunun son tarihi ise 16 Temmuz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
UCM'den tutuklama talebi! Biden duyurdu! ABD'den Netanyahu kararı!
Erdoğan'dan CHP'li belediyelere içki tepkisi!