Turgut Özal neden başkanlık sistemini istiyordu?

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1993 yılında katıldığı bir televizyon programında başkanlık sisteminin gerekliliğine ilişkin çok çarpıcı tespitlerde bulunmuştu.

GİRİŞ 17.01.2017 11:34 GÜNCELLEME 17.01.2017 12:00
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal da başkanlık sistemini istiyordu. Turgut Özal'ın Başdanışmanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir rahmetli Cumhurbaşkanının başkanlık sistemini istediğini daha önce açıklarken Özal düşüncesini 1993 yılında Mehmet Ali Birand'a açıklamıştı.

FRANSA GİBİ DEĞİL, AMERİKA'YA YAKIN SİSTEM

Özal, canlı yayında Fransa gibi değil daha çok Amerika'daki başkanlık sisteminine sıcak baktığını açıklarken sebebini ise bakanların parlamento dışından olması gerekiyor, ben yaşadığım tecrübelerde bunu gördüm. Bakanlarla milletvekilleri arasında sürekli problem oluyor. Çünkü bakanın da seçim kaygısı vardır, milletvekilinin de seçim kaygısı vardır. Aynı yerde veya aynı grupta olmadıkları takdirde birbirlerine zıt hareketler yapıyorlar. 

TEK ADIMLIK TARTIŞMALARI

Birand'ın tek adamlık tehlikesi ortaya çıkmıyor mu şuan bir denetim var Meclis'te sorusuna Özal, "Hayır, bugün bir denetim yok, ben tam aksini iddia ediyorum. Neden? Çünkü hükümet tek parti iktidarı da olsa koalisyon da olsa Meclis'e hakim oluyor. Meclis'ten hiç bir araştırmayı geçirmeyebilir isterse. Halbuki başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı var kesin olarak. O takdirde Meclis'tir ve Amerikalılar buna "Check and Balance" derler yani karşılıklı bir denge vardır. Cumhurbaşkanının kuvveti vardır icra olarak. Meclis'in de yetkisi tam kontroldür. " şeklinde cevap veriyor.

YORUMLAR 30
  • ALPASLAN 27 7 yıl önce Şikayet Et
    Abdülhamid Han Hz nin elinden aldıkları sisteminin yerine ittihat ve terakki perver cemiyetinin getirdiği halihazırdaki sistem işlemez halde olduğu için kucağımiza bomba gibi bıraktılar. Şükür ki bu illetten kurtulacağız. İnşaAllah.
    Cevapla
  • aats 7 yıl önce Şikayet Et
    Kalbim buruk. Ama ulkemiz icin baskanlik en hayırlısı.İnsallah ulkemiz icin hayırlı olacak. Rahmetli özal yillar oncede baskanlik olmali diyor
    Cevapla
  • EDE 7 yıl önce Şikayet Et
    ülkeye çok fazla zarar veren 2 konu daha doğrusu sıkıntı var 1.koalisyon 2. bürokrasi bi düşünün bunu derim bu ikisini aşabilmenin yolu DA başkanlık bakmayın siz CHP nin bağrıklarına adaylarının Başkan olacağını bilseler bu gün getirmek isterler başkanlığı sistem di rejim korkusuydu bunlar işin plakası...
    Cevapla
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bal gibi biliyor bu koalisyon donemlerinin turkiyeye verdigi zararlari enflasyon batik bankalar siyasi sorunlar vs.bakin abd secime girdigi halde ne bir ekonomik sorun nebir siyasi sorun olmuyor chp karsi cikiyorsa bu sistem guzeldir.
    Cevapla
  • asa 7 yıl önce Şikayet Et
    1. körfez savaşında bushla beraber olup ırak müdahalesine destek veren ve hatta bushu bu konuda ikna eden insana... ölen yüz binlerce ıraklı haklarını helal edecek mi?...
    Cevapla
  • test 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    işte senin siyasi anlayışın ogün özalda olsaydı bugün türkiye yoktu
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Irak bir İslam Devleti olan Kuveyt'i haksız yere işgal etmişti. Rahmetli Özal'ı dinleyip o krizde Kuzey Irak'a girseydik, ne Kandil olurdu ne PKK ne de DAEŞ. Irak şimdi adam olsun da Sünnileri ve Türkmenleri hatırlasın. PKK'yı barındırmasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?