0002’nin sırdaşları

Devletteki yeni yapılanma ile başbakanların en yakın mesai birlikteliği yaptığı Özel Kalem Müdürlüğü de tarihe karışacak. ‘Kalem-i Mahsus’ olarak başlayan daha sonra ‘hususi kalem’ ve sonunda “özel kalem’ olarak düzenlenen birimde 34 kişi görev yaptı.

0002’nin sırdaşları
0002’nin sırdaşları
GİRİŞ 04.07.2018 07:07 GÜNCELLEME 04.07.2018 07:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cumhuriyetin yüz yıla yaklaşan geçmişinde başbakanlarla birlikte kritik anlarına tanıklık eden Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü de Başbakanlık’la birlikte tarihe karışacak. Cumhuriyetin kuruluşuyla ‘Kalem-i Mahsus’ olarak başlayan daha sonra ‘hususi kalem’ ve sonunda “özel kalem’ olarak düzenlenen birimde günümüze kadar 34 isim görev yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte son başbakan olacak Binali Yıldırım’ın Özel Kalem Müdürü Abdülkerim Taş da bu makamın son sahibi oldu.

KALEM-İ MAHSUS’TAN ÖZEL KALEMLİĞE

 

 

1 Kasım 1923’te kurulan ilk Bakanlar Kurulu öncesinde İcra Vekilleri Heyeti döneminde ‘Kalem-i Mahsus’ olarak hizmet veren birim cumhuriyet döneminde ad değiştirerek önce ‘hususi kalem’ sonra da “özel kalem’ olarak düzenlendi. İki kere isim değiştiren birimde görev yapan ilk isim Hayati Bey oldu. Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulunan isimlerden bazıları kariyerine büyükelçi, bazıları da milletvekili ve siyasetçi olarak devam etti.

YORUMLAR 2
  • İzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    özel kalem sırdaş falan değil, yönetici ile vatandaşın ilişkilerini kolaylaştıran memurdur. Böyle diye diye özel kalemler bambaşka şeylere dönüşüyor.
    Cevapla
  • İzmirliUzm. 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanlığı özel kalemiiiiii. DİKKAT. 5 sene önce Yaver'e de inanmamıştınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu