Erdoğan: Putin'e söyledim, şaşırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Rusya-Türkiye - İran Zirvesi’ için gittiği Tahran’dan dönüş yolunda uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD ve YPG'nin Suriye'de petrolden elde ettiği gelirle ilgili rakamı duyan Putin'in şaşırdığını söyledi.

Erdoğan: Putin'e söyledim, şaşırdı
Erdoğan: Putin'e söyledim, şaşırdı
GİRİŞ 09.09.2018 04:33 GÜNCELLEME 09.09.2018 04:34
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Rusya-Türkiye - İran Zirvesi’ için gittiği Tahran’dan dönüş yolunda uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD’nin gündeme getirdiği “Suriye yönetimi İdlib’de kimyasal silah kullanabilir” iddiası için, “Kör bahane” dedi.

"KONVANSİYONEL SİLAHLARIN YOL AÇTIĞI ÖLÜMLERE ALDIRMAMAK DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL"

 

Erdoğan, “Bize göre sadece kimyasal silah tehdidi üzerinde durmak, konvansiyonel silahlarla yol açılan ölümlere aldırmamak doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu.

ABD’nin Suriye’de terör örgütü PYD-YPG’yi petrolle beslediğini söyleyen Erdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle:

SİYASİ ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

“(Tahran zirvesi) Astana sürecinin 3. Liderler Zirvesi’ni Tahran’da gerçekleştirdik. Biz Suriye’de askeri değil siyasi çözümden yanayız. Bunun için Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, terör unsurlarının etkisiz hale getirilmesi ve oldu bittilere izin verilmemesi gerekiyor.

Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşın daha büyük insani dramlar üretmesine müsaade etmemeliyiz. Üç garantör ülke olarak bunun üzerinde hassasiyetle durmamızın gereğini ortaya koyduk. Tabii biz Suriye’de DEAŞ ve PYD-YPG başta olmak üzere bütün terör örgütlerinin temizlenmesinden yanayız. Sahada oldu bittilere izin vermeyeceğimizi Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla da ortaya koyduk.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ: İDLİB'TE 12 ASKERİ GÖZLEM NOKTAMIZ VAR

(İdlib’deki gelişmelerin endişe verici hal aldığını anımsatıp) Zirvede de bu konuyu Sayın Ruhani ve Sayın Putin’le ikili görüşmelerimizde ayrı ayrı ele aldık. Ayrıca zirvede müzakeremizi en iyi biçimde yaptık. Müzakere de televizyonlardan zaten canlı olarak yayınlanmış. Zirve sonuç bildirgesinin 3. maddesi bu hususun altını çizmektedir. İdlib, üzerinde daha önce mutabık kaldığımız dört çatışmasızlık bölgesinden biridir. Diğer üç bölge zaten ortadan kalktı. Artık geriye sadece İdlib kaldı. İdlib’de malum 3.5 milyon insan yaşıyor. Bizim burada 12 askeri gözlem noktamız var. 

TÜRKİYE BEDEL ÖDEMEMELİ

Halep, Doğu Guta gibi yerlerden gelen ılımlı muhalifler de şu anda İdlib’de bulunuyor. Nusra gibi unsurlar bahane gösterilerek sivillere yönelik saldırıları kabul edemeyeceğimizi ifade ettik. Bu, büyük bir insani drama ve yeni bir göç dalgasına da neden olur.

Türkiye, bunun bedelini ödemek durumunda kalmamalıdır. İdlib’deki terör unsurlarının etkisiz hale getirilmesini şüphesiz ki biz de destekliyoruz. Atılacak her tür adımın Astana sürecinin ruhuna uygun olması ve üç garantör ülkenin de mutabakatına dayanması gerekir.

Bu adımları koordine etmek için teknik heyetler temaslarına devam edecek. Sayın Putin’le de konuştuk. Hatta, ‘Heyetler aralarında görüşsünler, sonra da biz bir araya gelerek bu konuda nihai kararı veririz’ dedik. İdlib konusunda olumlu bir netice alacağımıza inanıyorum.”

TÜRKİYE, RUSYA, ALMANYA VE FRANSA'NIN İSTANBUL'DA YAPACAĞI 4'LÜ ZİRVE

Bu ayın 14’ünde 4 ülkenin temsilcileri İstanbul’da bir araya gelecek. Ön hazırlıkları yapacak. Daha sonra da inşallah 4’lü olarak bizler, liderler olarak bir araya geleceğiz.

İDLİB KONUSUNDA TÜRKİYE VE ABD AYNI SAFTA MI?

İdlib konusunda şu an itibarıyla ABD ile tümüyle aynı safta yer aldığımızı söyleyemeyiz.

Oradan değil, onların kör bahaneleri var. Nedir o kör bahane? ‘Kimyasal silah kullanırsanız, biz şöyle yaparız, böyle yaparız’ diyorlar... Bize göre, sadece kimyasal silah tehdidi üzerinde durmak, konvansiyonel silahlarla yol açılan ölümlere aldırmamak doğru bir yaklaşım değil.

Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte ortaya çıkan, sadece kimyasal silah odaklı o yaklaşımın güncellenmesi lazım. Bu hususta Rusya’ya büyük görev düştüğünü de ifade ettik. ‘BM Güvenlik Konseyi’ndesiniz. Bunu gündeme getirin, bu işi BM’de çözmek lazım’ dedik.

"ABD YPG'Yİ PETROLLE BESLİYOR"

ABD, Suriye’de olup bitenleri şu anda tamamen tribünden seyreden bir seyirci konumunda. Hiçbir sözünün arkasında değil. Münbiç’te sözünü tuttu mu? 90 gün dedi, geçti 90’ı... Şimdi yeniden terör örgütlerini oraya sokmanın gayreti içerisinde. Aynı şeyi Deyrizor’da yaptı... Deyrizor’dan şu anda terör örgütlerini, PYD’yi, YPG’yi besliyorlar. Neyle? Petrolle...

"PUTİN'E SÖYLEDİM, ŞAŞIRDI"

Orada çok ciddi petrol gelirleri var terör örgütünün. 300 milyon dolarlık ham petrol geliri söz konusu terör örgütlerinin. İşlenmiş halini düşünün. Herhalde 700 - 800 milyon doları bulur. Ben bu rakamı Putin’e söyledim, şaşırdı... Şu anda Amerika orada sadece o iki terör örgütünü besliyor. Onları maşa olarak kullanıyor.

"18 BİNİ AŞKIN TIR SURİYE'NİN KUZEYİNE SİLAH VE MÜHİMMAT TAŞIDI"

Çok daha ilginci geçen gün Hulusi Bey’le (Akar) de konuştuk. Yani, şu anda 18 bini aşkın TIR Suriye’nin kuzeyine silah, mühimmat taşımış vaziyette. 3 bin kadar da kargo uçağı her türlü silahı, mühimmatı oraya götürüyor. Orada kurulmuş üsler var. Ve bu üsler, bunlarla besleniyor.”

"VOSTOK 2018 TATBİKATINI DEĞERLENDİRİYORUZ"

Tabii Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervleriyle ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Bu kadar hamle ettiklerine göre herhalde gaz bol. ABD buranın üzerinde oyun oynuyor. İsrail, Fransa oynuyor. Biz de kendi değerlendirmemizi yapıyoruz elbet... Şu anda tabii Rusya’nın oradaki tatbikat meselesi de var.. Biliyorsunuz Rusya’nın 5 tane üssü Suriye’de batı tarafında. Ayrıca Akdeniz’e gelen gemileri de orada. Çin’le yapacakları tatbikat da çok büyük.

KAYNAK: HÜRRİYET/VAHAP MUNYAR
YORUMLAR 14
  • tepki 5 yıl önce Şikayet Et
    Şaşırdığı şey bunu bizimde bilmemiz olmasın!
    Cevapla
  • bence 5 yıl önce Şikayet Et
    MASANIN üstüne iyice BAKIN! NE GÖrüyorsunuz? ALTIN gibi PARLAYANIN üstünde
    Cevapla
  • ezberbozan 5 yıl önce Şikayet Et
    ayak çekiyor piton yoksa hepsinin gram gram biliyor kafir
    Cevapla
  • nusri 5 yıl önce Şikayet Et
    Aslında mecbur kalmasak, hiç dostumuz kalmamış, bunu biliyoruz(Reis de zımnen bunu söylemek istiyor) ve hepsinin canı cehenneme diyeceğiz ama..
    Cevapla
  • Muratb 5 yıl önce Şikayet Et
    Putin şaşırmış gibi yapmıştır. Küfür tek millettir. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında "anayasa" ele alındı