Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in, Filistin’in El Halil şehrinde yerleşik çok taraflı gözlem gücü El Halil Uluslararası Geçici Mevcudiyeti”nin (TIPH) görevini tek taraflı olarak sonlandırmasını şiddetle kınadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e sert tepki
Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e sert tepki
GİRİŞ 01.02.2019 21:45 GÜNCELLEME 01.02.2019 21:46

Dışişleri Bakanlığı İsrail’in, Filistin’in El Halil şehrinde yerleşik çok taraflı gözlem gücü “El Halil Uluslararası Geçici Mevcudiyeti”nin (TIPH) görevini tek taraflı olarak sonlandırmasına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklama ile söz konusu tek taraflı kararı kınayarak şu açıklamaları yaptı. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

İsrail’in, Filistin’in El Halil şehrinde yerleşik çoktaraflı gözlem gücü “El Halil Uluslararası Geçici Mevcudiyeti”nin (TIPH) görevini tek taraflı olarak sonlandırmasını şiddetle kınıyor, siyasi nitelik taşıyan bu kararın geri alınmasını bekliyoruz.

İsrail Hükümeti’nin kararına gerekçe olarak gösterdiği, TIPH’in İsrail aleyhine çalıştığı iddiasını kati surette reddediyoruz. 1997’de faaliyete geçmesinden bu yana ülkemizden de gözlemcilerin kesintisiz olarak görev aldığı TIPH, İsrail işgali altında bulunan El Halil’de gerginliğin azaltılmasına değerli katkılar sağlamıştır.

Uluslararası toplumu, İsrail’in bu yükümlülüklerine riayet etmesini sağlamaya davet ediyoruz

El Halil’de TIPH’in kurulmasına yol açan koşullar bugün de devam etmektedir. Bu çerçevede, TIPH’in sonlandırılmasının İsrail’in Dördüncü Cenevre Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini ve hesap verme sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı açıktır. Uluslararası toplumu, İsrail’in bu yükümlülüklerine riayet etmesini sağlamaya davet ediyoruz.

İsrail ve Filistin arasında 1967 sınırları temelinde iki devletli bir çözüm vizyonunu destekleyen Türkiye, bu anlayışla El Halil’deki durumu yakından izlemeye devam edecektir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı