Erdoğan Ayn el-Arab (Kobani) için noktayı koydu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gözlerin çevrildiği Ayn el-Arab için net konuştu, "Buraların gerçek sahibi Suriye. Biz bir işgal ordusu değiliz. Kobani ile ilgili süreci de Ruslarla beraber yürüteceğiz." dedi.

Erdoğan Ayn el-Arab (Kobani) için noktayı koydu!
Erdoğan Ayn el-Arab (Kobani) için noktayı koydu!
GİRİŞ 23.10.2019 13:01 GÜNCELLEME 23.10.2019 13:46
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Rusya ziyareti sonrası uçakta Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayn el-Arab için net konuştu.

İşte Erdoğan'ın dikkat çeken açıklamaları:

BİRİNCİ DERECEDEN SORUMLU OBAMA'DIR 

 

PKK’nın sözde kanton ilan ettiği Ayn el-Arab ele alındı mı? PKK-YPG’den nasıl temizlenecek? Bununla birlikte Sayın Putin’in çok uluslu Suriye tanımı içinde Kürtler vurgusu vardı. Suriye Milli Ordusu’nun temsil ettiği kitleye bir vurgu yapılmadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında Rusya’nın bizim Ayn el-Arab’a girmemiz konusunda her zaman bazı davetleri olmuştur. Fakat ABD’nin de tam tersine oraya girmememiz istikametinde yaklaşımı olmuştur. Bu yaklaşım aslında Obama döneminde de böyleydi. Ki biliyorsunuz Obama uçaklarla Kobani’ye silah, mühimmat, her türlü şeyi indirdi ve oradan adeta bizim ülkemize onlar bir huruç harekatı başlattılar. Bugün eğer 350 bin Kobanili ülkemizdeyse bunun müsebbibi birinci derecede Obama’dır ve şu anda bunlar bizde. “Türkiye’de Suriye’nin kuzeyinden hiç Kürt yok” diyenler yalan söylüyor. Bunun dışında tabi sayıları 3 milyon 600 bine ulaşan Suriyelilere baktığımız zaman ağırlıklı Arap. Onun dışında Ezidi vesaire de var. Biz burada gerek Ruslara gerekse Amerikalılara hepsini anlattık. Bunlardan sonra zaten bu neticeye vardık.


BİZİM ORADAKİ KÜRTLERLE BİR SORUNUMUZ YOK

Şu an itibarıyla özellikle ısrarla bir şey kullanılıyor; devamlı “Kürtler aşağı Kürtler yukarı.” Bizim oradaki Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim derdimiz buradaki teröristlerdir ama bunlar öyle anlatıyorlar ki olayı… “Kürtler…” Amerikalılardan da böyle dinliyoruz, maalesef Ruslardan da… Herkes… Dün akşam onu da söyledim “Bunu bu şekilde kullanmanız Kürt kardeşlerimize saygısızlıktır. Bu saygısızlığı yapıyorsunuz. Lütfen böyle kullanmayın, bizim mücadele ettiğimiz PKK’dır, YPG’dir, yani teröristlerdir. Teröristin hangi ırktan, hangi dinden geldiğinin ne önemi var. Terörist teröristtir. Mesela DEAŞ… DEAŞ’ın içinde İngilizi var, Almanı var, Fransızı var, Hollandalısı var vesaire… Az da olsa Türk de var. Şimdi biz DEAŞ’ı tanımlarken hangi ırkı öne çıkaracağız? Olmaz! Bu işi bir etnik mücadelenin içine sokmamak lazım. Eğer böyle yaparsak yarın biz başka faturalarla karşı karşıya kalırız. Bunlara dikkat etmemiz lazım. Tabi biz yazılı kayıtlara girerken asla bunu Kürtler diye girmiyoruz. Tamamen terör örgütü olarak giriyoruz. Buradaki olayı da bu şekilde kayda girmiş olduk.

KOBANİ İLE İLGİLİ SÜRECİ RUSLARLA BERABER YÜRÜTECEĞİZ
 
Ayn el-Arap gündeme geldi mi?

Tabi Ayn el-Arab konusunu da konuştuk. Şu anda biliyorsunuz özellikle Tel Abyad-Resulayn arasında yeni bir durum var. Bu bizim için şu anda adeta kazanılmış hak gibidir. Bu demek değil ki orada kalıcıyız. Böyle bir şey yok. Buraların gerçek sahibi Suriye. Biz bir işgal ordusu değiliz. Böyle bir özelliğimiz yok. Buranın gerçek sahipleri şu anda bizdeki 3 milyon 650 bin mülteci ve onlar gönüllülük esasına göre eğer buralara dönecek olurlarsa orada kendi topraklarında hayatlarını sürdürebilirler.
Bunun dışında bir durum daha var, o da şu, biliyorsunuz bizim hazırlamış olduğumuz bir plan, proje var. Uluslararası donörler toplantısı yapmak kaydıyla belli imkanlar sağlanırsa istiyoruz ki buralarda yapacağımız yerleşim alanlarındaki konutlar, sağlık tesisleri, okullar vesaire ile gelsin Suriyeliler, buraların sahipleri buralara yerleşsin. Hedefimiz bu. Kobani de aynı şekilde bunların içerisinde ve Kobani ile ilgili süreci de Ruslarla beraber yine aynı şekilde yürüteceğiz.

YORUMLAR 6
  • Abdd 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeli göçmenler obama hakkında dava açmalılar sorumlusu obamadır cezasını çekmelidir
    Cevapla
  • adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    ne kobanisi ya sürekli kobani diyorsunuz. orasının ismi "ayn el arab" insanı sinir etmeyin.
    Cevapla
  • SURUÇLU 4 yıl önce Şikayet Et
    kobayiye kesinlikle girilmesi lazım. Suruç ilçe belediyeside hdp den alınması lazım
    Cevapla
  • AbdülhamidHan 4 yıl önce Şikayet Et
    Gözüne gurban oldugum Reis ne suriyesi oralar Selçuklu osmanli dan beri Türk topraği Şam kudüş, Bağdat, Medine, Mekke
    Cevapla
  • Şanliurfali 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah senden razi olsun 15.000.000 km2 sen 800.000 kadar ye türkü hapis ettiler ama zinçirler inşallah kiriliyor Erbakan hocam kibrisa, daha sonra İraka girdi, Reis yavaş dan Suriye’yi fetih ediyor inşallah yakina İran’a azerbecana Yunan be bulgara da girecez
    Cevapla
  • Sulh-i umumi 4 yıl önce Şikayet Et
    yi kuracak olan bu milletdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor