Yeniden Refah'tan İsrail'e 'Batı Şeria' tepkisi: Çok tehlikeli bir adım

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, İsrail'in Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’ni ilhak planının, uluslararası hukuku hiçe sayan ve Ortadoğu’yu büyük kaosa sürükleyebilecek çok tehlikeli bir adım olduğunu söyledi.

Yeniden Refah'tan  İsrail'e 'Batı Şeria' tepkisi: Çok tehlikeli bir adım
Yeniden Refah'tan İsrail'e 'Batı Şeria' tepkisi: Çok tehlikeli bir adım
GİRİŞ 01.07.2020 13:08 GÜNCELLEME 01.07.2020 13:08

Yeniden Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bekin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak planına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İSRAİL'İN HER TÜRLÜ İŞGAL PLANINI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ

Parti olarak İsrail’in her türlü ilhak planını şiddetle reddettiklerini  ve kınadıklarını  ifade eden Bekin, "İsrail’in işgal altında tutmakta olduğu Filistin topraklarından bir an önce geri çekilmesi hususunda uluslararası kamuoyunu göreve davet ediyoruz." dedi.

Bekin şunları söyledi:

Netanyahu, başından beri ‘toprak karşılığı barış’ ve ‘iki devletli çözüm’ yaklaşımına şiddetle karşı çıkan bir anlayışa sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Nitekim, geçmişte de Gazze’den  geri çekilme kararına karşı savunduğu bu fikir doğrultusunda  Likud Partisi’nden istifa etmeyi yeğlemişti.

Keza Refahyol  iktidarı döneminde de Netanyahu, uluslararası camianın yoğun baskısı sonucu 1997 yılında işgal altında tuttuğu El Halil’den geri çekilmiş ve 54. Hükümetin Başbakanı  Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın girişimleri sonucu Batı Şeria’nın El Halil kentindeki Geçici Uluslararası Mevcudiyet’te(TIPH) Türk askerleri de Filistinli kardeşlerimizin haklarını korumak adına görev üslenmişti.

İSRAİL GAZETESİNE GÖRE İLHAK PLANI ASKIYA ALINACAK

Açıklamasında  Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell  Fontelles, ilhak planının uluslararası hukuku hiçe saymakla eşdeğer olduğunu ifade ettiğini  hatırlatan Bekin, "İsrail gazetesi Hayom’a  göre ise; Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria’nın  bazı bölgeleri ve Ürdün Vadisi’ni  ilhak planının askıya alacağı ve sembolik ilhak kararında karar kılınacağı vurgulanırken, bunda hiç şüphesiz ABD başkanlık seçimlerinin etkin rol oynadığı tahmin edilmektedir." ifadelerini kullandı.

MESCİD-İ AKSA DA TEHLİKEYE GİRER

İsrail'in, özellikle 1967 savaşından sonra Batı Şeria’da  yer alan Yahudiye ve Samiriye’de uluslararası hukuku çiğneyerek oluşturduğu Yahudi yerleşim birimlerinin  BM tarafından zaten işgal toprağı olarak kabul edildiğini ifade eden Bekin değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

İşte bu işgal altındaki söz konusu topraklarının ilhakı Oslo mutabakatının çöküşüne yol açacağı gibi, İsrail-Ürdün arasındaki barış anlaşmasının da sona ermesine neden olabileceğinden bu durumda Kudüs’te yer alan ve Ürdün ile yapılan anlaşma ile güvence altına alınan Mescid-i Aksa  ve diğer İslam eserlerinin de İsrail yönetiminin tahakkümüne terk edilmesi halinde vahamet boyutunda gelişmeler ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, Ortadoğu’yu içinden çıkılmaz bir darboğaza sürüklemesi söz konusu olan bu ilhak planının ilgili kuruluşlar tarafından durdurulması son derece önem arz etmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'