Devrim niteliğinde yenilik! Taslak hazır Erdoğan'ın talimatı bekleniyor...

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 yazarı Mehmet Acet, AK Parti'nin büyükşehirlerde geçerli olacak yeni bir kanun taslağı hazırladığını açıkladı. Acet köşesinde kaleme aldığı yazısında devrim niteliğinde hazırlanan taslağın henüz parti politikası haline gelmediğini ancak Erdoğan'ın “getirin konuşup karar verelim” demesi halinde bir metnin oluşturulduğunu dile getirdi.

Devrim niteliğinde yenilik! Taslak hazır Erdoğan'ın talimatı bekleniyor...
Devrim niteliğinde yenilik! Taslak hazır Erdoğan'ın talimatı bekleniyor...
GİRİŞ 27.08.2020 12:05 GÜNCELLEME 27.08.2020 12:05
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

İşte Mehmet Acet'in o köşe yazısı;

 

 

AK Parti’de özellikle büyükşehir belediyelerini yakından ilgilendiren önemli bir kanun taslağı hazırlanmış durumda.

Taslak henüz partinin en üst karar organı olan MYK’da tartışılmadığı için bir ‘parti politikası’ ya da ‘parti görüşüne’ dönüşmüş değil.

 

 

Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “getirin konuşup karar verelim” demesi halinde üzerinde tartışılıp karar verilebilecek bir metin de oluşmuş durumda.

Peki taslak halindeki bu metinde neler var? 

İKİ TEMEL REFORM BAŞLIĞI

Kanun tasarısının hazırlığını yapan çevrelerden edindiğimiz izlenime göre, iki temel reform başlığı öne çıkıyor.

Birinci başlık, büyükşehirler de hizmet alımı bakımından merkezde bulunan ilçelerle kırsaldaki ilçelerin birbirinden ayrılması.

Mezarlık, zabıta, ilaçlama, temizlik, terminal gibi hizmetlerin kırsalda yer alan ilçe belediyelerine devredilmesi düşünülüyor.

Bunun için bu hizmetlerin devredileceği ilçelerin büyükşehir merkez sınırından 10 kilometre uzakta olması gibi bir kriter belirlenmiş durumda.

Örneğin Ankara’yı baz alalım:

Taslağın bu haliyle kanunlaşması halinde Başkent’te Altındağ, Keçiören, Çankaya, Etimesgut, Mamak gibi merkez ilçeler için değişen bir şey olmayacak.

Mezarlık, terminal, zabıta gibi hizmetler buralarda yine büyükşehir uhdesinde yürütülecek.

Ancak yine Ankara özelinde Haymana, Kızılcahamam vs. merkez dışında kalan ilçelerde 8,9 başlıktan oluşan hizmet kalemi ilçe belediyelerine devredilecek.

Merkezle kırsal ilçelerin ayrılması halinde ilgili hizmetlerin bütçesi de büyükşehirlerden ilçelere geçmiş olacak.

Bu durumda Büyükşehirlerin bütçelerinde bir azalma olmakla birlikte hem hizmetin hem de ilgili personelin ilçelere gönderilmesiyle bu telafi edilebilecek.

BELEDİYELERİN VERGİ GELİRLERİNDEN PAYLARINA DÜŞEN GELİRLERİNDE ADALETSİZLİK VAR. PEKİ BU NASIL GİDERİLECEK?

AK Parti’nin hazırladığı yerel yönetimler yasa tasarısının ikinci önemli ayağında ise büyükşehir belediyelerinin gelirlerindeki adaletsizliği giderme arayışları yer alıyor.

Belediyelerin İller idaresi dışında bir de toplanan vergilerden kendi hisselerine düşen payları bulunuyor.

Ancak çalışmayı yürüten çevrelerde şu türden değerlendirmeler yapılıyor.

“Büyükşehirler arasında büyük bir gelir adaletsizliği var. Anadolu’daki büyük firmalar, kendi illerinde göze batmamak için vergi verme merkezi olarak büyük ölçüde İstanbul ve Ankara’yı kullanıyor. Böyle olunca, diyelim Kayserili bir firmanın ödediği verginin payı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne gitmesi gerekirken bu para İstanbul’a gidiyor.”

Türkiye’nin en büyük şirketi olan Tüpraş nedeniyle Kocaeli Belediyesi kişi başına 1400 liradan fazla gelir payı alıyor.

Buna karşın, Anadolu’da birçok şehrin hissesine kişi başına 300/400 liralık paylar düşüyor.

Bu durum, büyükşehirler arasında adaletsizlik olarak nitelendiriliyor.

Peki nasıl bir çözüm öneriliyor?

Hemen ifade edelim, bu adaletsizliği gidermek için havuzda biriken paranın artırılması ve bunun adil şekilde belediyelere dağıtılması düşünülüyor. Bu çalışmaya gelir paylarının denkleştirilmesi adı veriliyor.

Yukarıda dile getirdiğimiz gibi bu düşünceler şu an için henüz tasarı niteliği taşıyor.

Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve partinin yetkili kurullarında tartışılmasıyla bunun bir parti politikası haline dönüşmesi bekleniyor.

Devamında muhalefet partilerinin de görüşleri alınacak.

Zor gözüküyor ama ortak bir zemin yakalanabilirse iktidar/muhalefet birlikte bu reforma imza atabilir.

Bir başka konu daha var. 

Hatırlanacağı üzere, bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan aralarında CHP’li belediyelerin de bulunduğu büyükşehir belediye başkanları ile Beştepe’de bir toplantı yapmıştı.

O toplantıdan sonra, 6 belediye başkanına nasıl bir yerel yönetim reformu istiyorsanız yazılı olarak iletin diye talepte bulunuldu.

Bu belediyelerin üçü CHP’ye aitti.

Biri İstanbul, diğeri Ankara, üçüncüsü ise Eskişehir.

Ancak gelen metinlere bakılınca bu üç belediyenin de birbirine taban tabana zıt önerilerde bulunduğu görüldü.

Ne kadar enteresan değil mi?

YORUMLAR 38
  • Paşa 3 yıl önce Şikayet Et
    Belediye,belediye işi yapmalı !Bu iş pekala(Kayyumlarda olduğu gibi)bir vail Yrd.cısı sorumluluğunda yürütülebilir.Hem de hiçbir kimse,hiçbir şirket kayrılmadan.
    Cevapla
  • farklı 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim belediyeleri siyasi partilerin arka bahçesi olmaktan çıkarın artık yeterrrr.... Her gelen başkan personel çıkarıyor neymiş efendim sen CHP lisin sen ak partilisin sen MHP lisin bu işe bir cözüm bulun ocaklar yıkılıyor yeter attık
    Cevapla
  • Konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    İlleri valiler yönetmelii
    Cevapla
  • samsunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    cehapenin zaten kendisi ultra enteresannnn!! Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar... misali!!!
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Belediye seçimlerinde 1 tane başkan seçilsin ve hertaraf bölge müdürlüğü olsunseçilen başkan müdürleri kendi atasın türkiyenin bütün su gelirleri maliye bakanligina verilsin ve daha kaliteli bir hizmet olacağından 100 de 100 eminim saygilarimla
    Cevapla
  • feridun 3 yıl önce Şikayet Et
    eskiden öyle idi belediye de hizmet sıfırdı . gençler eskiyi bilmez hani şu haftada sadece 1 gün gece yarısından sonra yorgan iğnesi kalınlığında akan suyla her şeyi bardaklar dahil doldurmaya çalıştığımız günleri . yeni nesil bunları bilmediği için chp yi birşey sanıyor . eskiler ise 60 lı 70 li yaşlarında . . çoğuda öldü .
    Cevapla
  • EGELİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Belediyelerinkanunda yazılı belediye görevleri dışında konser reklam etkinlik tiyatro heykel yardım gbi faaliyetlerini yasaklayın sorun kökünden hallolur.çünkü bakın belediyelere gelirlerin büyük çoğunluğu belediyenin asli işlerinin dışınına harcanıyor yazık tır günahtır.bedavaya konsermi olur oy için bedava konser düzenliyorlar.65 yaşın üstünde herkese bedava ulaşım yardım vs.var böyle saçmalık olmaz 10tane evi dükkanı olan adam belediye otobüzünde bedava seyahat ediyor %100 haram verenede alanada
    Cevapla
  • Ahmet Dursun 3 yıl önce Şikayet Et
    Kürdistan hazırlığı tam gaz devem desene. Yani Kılıçdaroğlu'nun da tam istediği gibi AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı (AYOŞ) devreye alınacak desene. Eş başkanlık ve dahi FETTOŞ çetelerini Y-CHP içinde barındırmak kolay iş değil. Ne muhalefeti, bu günkü rejim, bunun için kuruldu ve muhalefet de bunun için AYM'ye gitmemişti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor