Abdülkadir Selvi: CHP'deki Atatürk kavgası ciddi

CHP, son günlerde Canan Kaftancıoğlu'nun konuşmasıyla başlayan Atatürk tartışmalarıyla meşgul. CHP içinde hesaplaşmaya dönen tartışmayla ilgili yazı kaleme alan Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar" dedi.

Abdülkadir Selvi: CHP'deki Atatürk kavgası ciddi
Abdülkadir Selvi: CHP'deki Atatürk kavgası ciddi
GİRİŞ 17.09.2020 13:19 GÜNCELLEME 17.09.2020 13:19
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

CHP'de İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun yaptığı konuşma parti içinde Atatürk tartışmalarının fitilini ateşledi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, partideki tartışmanın ciddi olduğuna vurgu yaptı. Selvi'nin bugünkü köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:

 

 

Canan Kaftancıoğlu’nun konuşması CHP’deki fay hattını harekete geçirdi. Partideki Atatürk ve Mustafa Kemal ayrışmasını ortaya çıkardı. Siyasi sonuçları olur mu bilmem ama CHP’deki Atatürk tartışmasını ciddiye almak gerekiyor. Çünkü kendini Atatürkçü ve Kemalist olarak tanımlayan bir grup CHP’de pasifize edildiklerini düşünüyor.

“Memleket Hareketi”ni başlatan Muharrem İnce, CHP’de Atatürk düşmanları olduğunu iddia etmişti. 10 Haziran hareketinden gelen ve HDP’ye yakın duran isimlerin partiye egemen olduğunu, gerçek Atatürkçülerin ise dışlandığını düşünüyorlar. CHP’de en ciddi bölünme olan Güven Partisi de benzer tartışmaların ürünü olarak ortaya çıkmıştı. Atatürk tartışmasının yeni bir partiye dönüşeceğini düşünmüyorum. Öyle bir tablo yok. Ama Kılıçdaroğlu’nun tedbir almasını gerektirecek bir durum söz konusu. Atatürk’ün partisi CHP’de Atatürkçüler huzursuz.

 

 

CHP’LİLER BÜYÜTTÜ

Atatürk tartışması CHP’deki ekipleri harekete geçirince parti yönetimi iktidarı suçlamayı tercih etti. Oysa tartışma CHP’li Uluç Gürkan’ın, Taksim toplantılarının konuğu olan Canan Kaftancıoğlu’na, “Atatürk adını kullanmamak tercihiniz mi?” diye sorması üzerine başladı. Kaftancıoğlu’nun “Kendimi ait hissettiğim bir ifade olduğu için tercih ediyorum” diye yanıt vermesi üzerine tartışma Türkiye’nin gündemine yerleşti.

İşin büyüyüp CHP içinde bir hesaplaşmaya dönmesi ise bir grup CHP milletvekilinin attığı tweet’ler üzerine başladı. İki örneği almak istiyorum.

 Mehmet Akif Hamzaçebi:

“Cumhuriyetimizin ve üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü şükranla anıyorum. ATATÜRK’ü anmak saygının ötesinde onurdur, gururdur. ATATÜRK’ün ismini anmakta tereddütü olanlar O’nunla problemi olanlardır.”

 Mehmet Ali Çelebi:

“Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demesen ne yazar. Ama unutma burası CHP. Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz!”

CANAN KAFTANCIOĞLU İLE HESABI OLANLAR

İkinci kez İstanbul il başkanı seçilen Canan Kaftancıoğlu, kongre süreçlerinde bazı CHP’lilere karşı kıran kırana bir mücadele verdi. Kaftancıoğlu, belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde de istifa edip geri almasına rağmen bazı isimlere karşı direndi. Kaftancıoğlu en son CHP kurultayında Tuncay Özkan ile Yıldırım Kaya’nın seçilmemesi için elinden geleni yaptığını açıklamıştı.

Canan Kaftancıoğlu ile geçmişe dayalı kavgası olanlar Atatürk üzerinden hesaplarını görmeye çalıştılar.

CANAN KAFTANCIOĞLU’NUN DİK DURUŞU

Canan Kaftancıoğlu, sözlerinin arkasında duran tutarlı bir siyasetçi. Devrimci geçmişi nedeniyle Atatürk yerine Mustafa Kemal demeyi kendine daha yakın hissetmesine rağmen Atatürk’le bir sorunu olduğunu zannetmiyorum. Kaftancıoğlu, Atatürk tartışması üzerinden kendisini hedef alanlara ise yine kendine özgü bir yanıt verdi:

"Böylesi bir dönem ve gündemde, bu açıklamayı yaptırmak zorunda bırakanları Atatürk hayatta olsaydı önce sizleri ve klavye Atatürkçülerini sopayla kovalardı (böyle referanslarda onların hakkı:)) diyerek vatandaşın aklına, vicdanına ve hafızasına teslim etmiş olayım."

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 63
  • Saim çakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp içinde her türlü terörüst barıdırmaktadır Chp başındaki zat olmak üzere çok fazla ATATÜRK düşmanı barındıran bir parti haline gelmiştir.
    Cevapla
  • komikler sizi 3 yıl önce Şikayet Et
    sağır duymaz cebinden uydururmuş ben niye duymuyorum öyle bişey buda tutmadı dimi hahaha
    Cevapla
  • avcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'e üzülüyorum seni savunacak kişiler bu yalancılar mıydı? İnönü zamanında paraların bile üzerinden resmini kaldıran yine bu zihniyettir... Katlettikleri Adnan Menderes bile bunların yaptıkları karşısında Atatürk'ü Koruma Kanunu çıkarmıştır...
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk yerine CHP li olmayan birisi,özellikle AKP li söylemiş olsaydı CHP li gardrop Atatürkçüleri söyleyen kişiyi linç etmeye kalkar,ülkeden atılmasını isteyecek kadar ileri giderlerdi. Ama Kaftancıoğlunu İstanbul İl başkanlığına getiren kişiler o kadar güçlükü Kaftancıoğluna kimsenin bir şey yapamayacağını çok iyi biliyorlar.
    Cevapla
  • Bayburtlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk ün zamanında bu adamlar olsaydı PKK Ermeni Yunan ve yabancı sevdaları yüzünden başta Kılıçdaroğlu ve bu PKK'lılari asardı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!