Selvi: Yaprak dökümü yaşanan CHP'de Kılıçdaroğlu 'dostlarım yeter' havasında

Yeni parti kurma hazırlığındaki Muharrem İnce'den art arda açıklamalar gelirken, CHP'de her gün yeni istifalar yaşanıyor. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun partisindeki yaprak dökümüne karşı izlediği tutumla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Selvi, "Şaşırtıcı ama istifalar karşısında Kılıçdaroğlu’nun rahat olduğu söyleniyor" ifadelerini kullandı.

Selvi: Yaprak dökümü yaşanan CHP'de Kılıçdaroğlu 'dostlarım yeter' havasında
Selvi: Yaprak dökümü yaşanan CHP'de Kılıçdaroğlu 'dostlarım yeter' havasında
GİRİŞ 02.02.2021 13:06 GÜNCELLEME 02.02.2021 13:06
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin yazısından ilgili bölüm şöyle: 

KILIÇDAROĞLU ‘GİDEN GİDER, DOSTLARIM BANA YETER’ HAVASINDA

CHP, Türkiye’nin en köklü partisi. O nedenle CHP’nin istikrarı demokratik istikrar açısından önemli. CHP elbette ki köklü bir çınar. Altı ok amblemi ve Atatürk ismi onu ayakta tutmaya yetiyor. Ama bunlar CHP’deki yaprak dökümünü gizlemeye yetmiyor. Erken düşen her yaprak, bir kopuştur. Bu köklü bir çınarın yaprağı olsa dahi...

CHP’den istifa eden üç milletvekilini kast ediyorum. CHP’den ayrılarak parti kurmaya hazırlanan Muharrem İnce’den söz ediyorum. Muharrem İnce, parti kurma çalışmalarını öne çekti. Geç olmadan CHP’den istifa edecek.

HUZURSUZLUK BÜYÜYOR

CHP’den istifa eden 3 milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy ve Özcan Özel’le irtibat kuranların sayısı artmış. CHP’de rahatsızlık büyüyor ama bu yeni istifaları getirir mi orasını bilmem.

Şaşırtıcı ama istifalar karşısında Kılıçdaroğlu’nun rahat olduğu söyleniyor. CHP Lideri geçen hafta üç milletvekili ile görüşmüştü. Ancak milletvekillerinin talepleriyle ilgili en ufak bir adım atmamıştı. Zaten görüşme sırasında da milletvekillerini ikna etmek gibi bir çaba içinde olmamış. Üç milletvekilinin istifasından sonra dün CHP’nin MYK toplantısı vardı. Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin parti kurması ve istifalar konusundaki rahat tutumunu orada da sürdürmüş. Kılıçdaroğlu, “Giden gitsin, dostlarım bana yeter” havasında. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da Muharrem İnce’ye “Bir an önce istifa et” çağrısı yaptı.

‘DOSTLAR’ STRATEJİSİ

CHP Lideri, “dostlarım” dediği İYİ Parti, Saadet Partisi, HDP ile yerel seçimlerde yaptığı ittifakla siyasi hayatının tek başarısını elde etti. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde belediye başkanlığı seçimini kazandı. Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerine giderken bu ittifakı korumak istiyor.

1- DEVA ve Gelecek partileriyle ittifakı genişletmeye çabalıyor.

2- CHP Lideri’nin bu stratejisinde yanlış bir unsur yok. Ama sorun, dostları ile ittifakı korumak isterken, Atatürkçü-Cumhuriyetçi çizgiyi önemseyen CHP’lileri kaybetmeyi göze alabiliyor.

KILIÇDAROĞLU’NU NE ÜZER?

CHP’nin eski genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın’ın ısrarlı çabalarına, üç milletvekilinin taleplerine rağmen Muharrem İnce ile görüşmeye yanaşmayan Kılıçdaroğlu’nun üç milletvekilinin istifasını önlemek için ciddi bir çaba sarf etmemesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nu ne üzer? CHP’den istifalar değil, “dostları” ile arasının bozulması üzer. Çünkü Kılıçdaroğlu, dostları ile ittifaka hayatının siyasi projesi olarak bakıyor. 2023 hesaplarını, dostları üzerine kurmuş durumda.

ISLAK İMZALI 6 MADDE

CHP’den istifa eden üç milletvekili 26 Ocak günü Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmişti. Görüşmede grup başkanvekili Özgür Özel de hazır bulunuyor. Üç milletvekili 6 maddeden oluşan önerilerini, ıslak imzalı olarak sunuyorlar.

1- Atatürk’le sorunu olanların görevden alınması. Marjinal bir yapı olan 10 Aralık hareketine geçit verilmemesi.

2- Muharrem İnce ve diğer tüm ötekileştirilen parti önderleri ile görüşülüp ikna edilmeleri, partide birliğin sağlanması.

3- İttifak görüşmelerinin seçim sathına bırakılması, birinci parti olmak için çaba harcanması.

4- HDP yönetimi ile ilişkilere net mesafe konulması, seçmene yönelik politika üretilmesi.

5- Kurucu değerlerden taviz verilmemesi.

6- Parti içi demokrasi adımlarının atılması.

Görüşmede üç milletvekili parti önderleri ile görüşme yapılması ve partide birliğin sağlanması konusunda ısrar ediyorlar. “Muharrem İnce, Hikmet Çetin, Deniz Baykal gibi büyüklerimizi çağırın, öncülük edin” diyorlar.

Kılıçdaroğlu 6 maddeden üçünü önemsiyor. Ama biri üzerinde hiçbir değerlendirme yapmıyor. Hangisi olduğunu tahmin etmişsinizdir. Muharrem İnce’nin parti kurmasının önlenmesi ve CHP’de kalmasının sağlanması yönündeki değerlendirmeleri ilgisiz bir şekilde dinliyor.

Üç milletvekilinin, Canan Kaftancıoğlu’nun görevden alınması yönündeki talebinden rahatsız oluyor. Daha da ötesi, Kaftancıoğlu’na güçlü bir şekilde destek veriyor. İstanbul seçimlerinin kazanılması Kaftancıoğlu’nu vazgeçilmez kıldı.

Görüşmenin ağırlıklı bir bölümünü ise HDP ile ilişkiler oluşturuyor. Üç milletvekili, ağız birliği etmişçesine, “HDP seçmeni ile siyasi elitler üzerinden ilişki kurmayalım. Çünkü HDP ile PKK arasındaki ilişki rahatsız edici” diyorlar.

Kılıçdaroğlu, HDP ile ilişkiler konusunda “Biz HDP ile işbirliği yapmıyoruz. HDP ile de görüşebiliyoruz” diyor. Şurası çok net: Kılıçdaroğlu, doğrudan Kürt seçmene ulaşmak yerine, HDP üzerinden ilişki kurmayı tercih ediyor. Seçim sonuçları da Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendiriyor. Misal, İstanbul seçimleri.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 49
  • Şeyhmus Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    pkknın partilerini yolundan çeviremezsiniz... Boşuna uğraşmayın...
    Cevapla
  • Fehmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen gençler üzerinden siyaset yapılmasın. Gençlere sükûnet tavsiye edeli. Tahrik ve kışkırtma yapmayalım. 'İnadınızdan vazgeçin' diyelim. Hiçbir Ana ve Baba çocukları provokatörlere kurban edilmesini istemiyor. Provokatörlere destek olmak isteyen lütfen çocuğunu göndersin bakalım. i
    Cevapla
  • 2esba3 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaç yıl oldu sayamadım. Reisle oynayıpta kaybettiğin seçim maçlarını. Gel vazgeç sen kazanamazsın. Sen git başkaları gelsin. Birkaç yıl dilen.
    Cevapla
  • Aykut Alp 3 yıl önce Şikayet Et
    Seçim kazanma gibi bir derdi olduğunu kim söyledi?
    Cevapla
  • Çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    her konuda TÜRK HALKININ DÜŞMANI GİBİ DAVRANIYOR lar HER AHLAKSIZLIGI SAVUNAN SON ÖRNEK KABE. MÜSLÜMANLARIN İBADET ETTİGİ YERE SAYGISINI Göstereneyenlerle bir olmayı seçmiş saygı sıfır düşünce sıfır. Ahlaki deyer sıfır sıfır yani suç işleyen herkeze destek verip suçu saygısızlığı yayanlar bence başkan VEKİLDE olmamalı başta demiyorlar sizin her degerlerinizi. aşşalıycaz hakaret edicez oy Aldıktan. sonra işten kovarlar güç eline geçince her şeyi yaparlar bence
    Cevapla
  • harakiri 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP yi bitirdi...Atatürk diye diye atatürkün partisine kezzap suyu döktü...Cumhuriyeti kuran partinin asla dostu olamaz..tunceli hadisesinin intikamı olmasın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi