Bostancı: Ne yeni devlet ne de kuruluş anayasası

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, “Yeni bir kuruluş anayasası hazırlanacağı” açıklamaları nedeniyle kamuoyunda oluşan eleştirilere yanıt verdi. Bostancı, yaptıkları çalışmanın “Kuruluş anayasası” olmadığını belirterek, “Amaç, cumhuriyetimizi özgürlükler temelinde ileri taşımaktır” dedi.

Bostancı: Ne yeni devlet ne de kuruluş anayasası
Bostancı: Ne yeni devlet ne de kuruluş anayasası
GİRİŞ 15.02.2021 07:12 GÜNCELLEME 15.02.2021 07:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, yaptığı değerlendirmede, anayasa konusunda farklı görüşler olmasına rağmen, ortak paydalardan yola çıkarak bir çalışma yürütülebileceğini belirterek, daha önceki yapılan çalışmalara atıf yaptı. Bostancı, bazı parti yöneticilerinin sözlerini düzelterek, şunları söyledi:

Siyasetin en temel ortak görüşü, 1982 Anayasası’nın değiştirilmesiydi ve geçmişte bu konuda ortak çalışmalar yaptık. Anayasa konusunda farklı görüşler olmasına rağmen, ortak paydadan yola çıkılarak bunların aşılabileceğini düşünüyorum. Geniş kesimleri kucaklayacak ortak temeller üzerinden yeni bir anayasa çalışması yapılabilir.

YENİLENEN RUHLA HAREKET

Türkiye siyasetinde böyle bir sağduyu olduğunu kanatindeyim. Bu nedenle, kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir. Yenilenen bir ruhla hareket etmek amaçlanmaktadır. Bu devleti 1923 yılında kuran idarenin önderliğinde, siyasi ve hukuki değerlendirmeler yapılarak süreklilik esasıyla müzakere edilecektir. Biz çalışmaları bu bağlamda değerlendiriyoruz. Yeni bir devlet, kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir. 1923 yılındaki kurulan devletin tecrübelerinden yola çıkarak akıl ve mantıkla yürüyebileceğimiz bir çalışma vardır.

100 YILLIK TECRÜBE

Yeni anayasa geçmişin tecrübelerinden yararlanarak, geleceğin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Amacımız 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizi, demokrasi ve özgürlükler temelinde daha ileri taşımaktır. Neredeyse 100 yıllık bir tecrübeyi hesaba katmadan, dikkate almadan bir anayasa yapılamaz.

SÜREKLİLİK ESASTIR

Dolayısıyla çalışmaları yapmayı planladığımız anayasa ‘süreklilik temelinden’ yola çıkılarak hazırlanacaktır. Toplumsal ve politik deneyim hesaba katılmadan anayasa yapılamaz. En temel unsur, anayasa çalışmaları yaparken, güncel tartışmalardan uzak durmaktır.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 2
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerin kaç yüzyıllık anayasası magna karta kaç yüz yıllık ve sözlü anayasadır.Önemli olan devletlerin ve miletin bilinç düzeyidir.Önemli olan çağın ve zamanın ihtiyaçların göre hızla mevzuatı yenileyip ve onu ivedilikle uygulamaktır.bence anayasa çalışmaları birinci öncelikli değildir.Öncelikle yüce milletimizin ufkunun daha da açılarak çok geniş toplumsal mutabakatı tabanda sağlayıp ,milli birlik ruhumuzu daha da pekiştirip biraz daha yol almaktır.Ancak öyle bir inisiyatif başlatanlara da saygı duyuyor,niyetlerinin çok iyi değerlendiriyorum
    Cevapla
  • Halk 3 yıl önce Şikayet Et
    200 yıllık bu köhne sistemi kökten değiştirmeyeceksen sıfırsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak