'İYİ Parti'nin HDP konusunda karar vermesi gerekiyor'

HDP, sözde Ermeni soykırımını destekledi. İttifak ortağı İYİ Parti ise sessiz. İYİ Parti'nin tutumunu medya ve siyasetten isimlerle konuştuk.

'İYİ Parti'nin HDP konusunda karar vermesi gerekiyor'
'İYİ Parti'nin HDP konusunda karar vermesi gerekiyor'
GİRİŞ 26.04.2021 17:45 GÜNCELLEME 26.04.2021 17:59
Bu Habere 157 Yorum Yapılmış

Haber7 - Özel Haber 

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için 'soykırım' dedi. Biden'a tepkiler gelirken, HDP de "Türkiye'nin soykırım gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini" savundu. İttifak ortağı İYİ Parti ya da CHP'den herhangi bir tepki gelmedi. Özellikle milliyetçilik söylemlerini sıkça kullanan İYİ Parti'nin tepki göstermemesi dikkat çekti. Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, AK Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci ve Yeni Birlik Gazetesi Yazarı Faruk Aktaş'la, muhalefetin sözde Ermeni soykırımına karşı tutumunu konuştuk. 

Skandal kararla ilgili sert sözler: Biden aptalca bir seçim yaptı!

Azerbaycan'dan Türkiye'ye destek: "Biden soykırım görmek istiyorsa ABD tarihine baksın"

'Teşekkürler Biden Bey' deyip ekledi: Hiçbir güç bu yaptığını Türkiye'de yapamazdı...

"HDP SUÇÜSTÜ YAKALANDI"

HDP bir defa daha suçüstü yakalandı. HDP, Ermeni soykırımından bahsediyor ve maalesef o dönemde Anadolu’da ciddi anlamda katledilen, kendilerine soykırım uygulanan Kürtlerin hakkını hiçe sayıyor.

Anadolu’da soykırım olmamıştır, olduysa da bu saldırılar o bölgedeki Kürt ahalilere gerçekleşmiştir. O dönemde Rus üniforması giyen Ermeni çeteler Van’ı işgal ettiler. Eski Van diye bir yer kalmadı. Şu anda harabe halinde. Bence asıl eski Van’ı bugün açık hava soykırım müzesi haline getirmek lazım ve bunların ayıplarını her fırsatta yüzlerine vurmak lazım.

"BU İŞİN İZAHI YOK"

İYİ Parti’ye gelince... Soykırım yalanı yeni değil ama bir ABD Başkanı’nın bunu söylemesi Türk milletine son derece büyük bir hakaret. Milliyetçi olduğunu söyleyen İYİ Parti de sessiz. HDP gibi gizli, CHP gibi açık ortaklarını üzmek istemiyor. Bunları rahatsız edici açıklamalarda bulunmak istemiyor. Yoksa bu işin izahı yok.

"BIDEN'IN DOĞRU ADIM ATTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Ben, Biden’ın bizim açımızdan son derece doğru adım attığını düşünüyorum. Pek çok kişinin bilmediği tarihi gerçekleri de öğrenmiş olacak millet bu sayede. Çünkü biz efendilik ettik, sesimizi çıkarmadık; yıllarca bu meselenin üzerine gitmedik ama eğer Anadolu’da bir soykırımdan bahsedilecekse; bu soykırım Ermeniler tarafından Müslüman halka yönelik gerçekleştirilmiştir. Bunların destekçileri de Amerika’dır. Onlar misyoner okullarında silah ve para yardımı bulundular. İkincisi Ruslar. Ermenileri asker olarak aldılar. Üçüncüsü de Fransızlardır. Onlar da Ermenileri asker olarak alıp halkın üzerine saldırttılar.

Zaten Godos Nubar Paşa’nın yazdığı tarihi mektupta bu işin özeti var. Godos Nubar diyor ki: Bizi, birlikte yaşadığımız Türklere karşı kışkırttınız. Bize toprak vaadinde bulundunuz. Daha sonra da bizi yüzüstü bırakıp gittiniz. Tarih sizi affetmeyecektir diyor. Mesele bu bence.

"AMERİKA SOYKIRIM KELİMESİNİ POLİTİK AMAÇLA KULLANIYOR"

  • Hürriyet Gazetesi Yazarı Nedim Şener

Biden’ın soykırım kelimesini politik amaçla kullanması Amerikan siyasetinin bir yansıması. Çünkü Türkiye, ABD’ye biat etmeyi son 5 yıldan beri bıraktı. Etkisi sıfırlandı. Artık Türkiye, Amerika’sız kendi kararlarını verebilen bir ülke haline geldi. Amerika’nın 106 yıldan beridir kullanmadığı kelimeyi kullanmasını anlıyoruz. Tamamen Türkiye’yi sıkıştırmaya yönelik. İçeride kaosu pekiştirmeye çalışıyor. Türkiye’yi hata yapmaya zorluyor.

"HDP, ASALA'NIN DA SÖZCÜSÜYMÜŞ!"

Korkunç olan şey şu: HDP gibi PKK’nın sözcüsü olan bir partinin bir başka yönünü de tanımış oluyoruz. Aslında o yüzü tamamlayan bir parçası. O da şu: HDP sadece PKK terör örgütünün değil, diplomatlarımızı katleden ASALA terör örgütünün de sözcüsüymüş meğer. Çünkü PKK’yla ASALA arasındaki ilişki belli. Ermeni soykırımı iddiaları konusunda ASALA’nın ne dediği de belli.

Dolayısıyla PKK’nın sözcüsü HDP’nin Ermeni soykırımıyla yüzleşin gibi alçakça bir ifadeyi kullanması onun zaten terör örgütüyle ilişkisi yanında, bu ülkenin düşmanı bir organizasyon olduğunu da gösteriyor.  

"HDP KENDİNİ İNFAZ ETTİ"

Kobani olaylarıyla ilgili mahkemesi var bugün. Mahkeme kararına gerek yok ahlaken. Çünkü HDP bu konuda kendini infaz etti bu sözlerle.

Kötü olan şu: Bunların 6 milyon oyu var diye yaptığı bu ahlaksızca açıklamaya sessiz kalan ortakları var. Bu işin en korkunç tarafı. Birisi milliyetçi, biri Atatürkçü geçiniyor.

Diyeceksiniz ki, CHP’nin İstanbul İl Başkanı da 24 Nisan’a soykırım diyor. Evet, böyle bir durum var. Canan Kaftancıoğlu da bundan birkaç yıl öncesinde 24 Nisan soykırım diye tweetler atmış bir insan. Ben şaşırmıyorum.

Bir laf var: Mesele vatansa, gerisi teferruattır derler ya mesele siyaset olunca vatan bunlar için teferruatmış. Mesele siyaset, HDP’nin oyu olunca bu tür insanlar için de vatan sevgisi, ecdada saygı teferruattan ibaret oluyormuş. Onu gördük.

"BIDEN'I KINAMAK KOLAY"

  • AK Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci

HDP, ‘Türkiye Cumhuriyeti soykırımla yüzleşmelidir’ dedi. Bu söyleme muhalefetten en ufak kıpırtı gördünüz mü? Biden’ı kınamak kolay. HDP’nin Biden’dan daha galiz yaptığı çıkışın muhalefette hiç yansımasını görmedik. Muhalefet paydaşlarının tamamında, istisnası yok. Hani İYİ Parti milliyetçi ya, istisnası olsa bunu kabul ederiz. Fakat yok. Kılıçdaroğlu’nun partisi zaten bunlarla fidan dikmemiş miydi? HDP’yle iş tutuyorlar. Atatürk’ün partisi olduğunu iddia ediyor CHP. Atatürk’ün sözde soykırımla ilgili görüşleri belli. Ermeni çetelerinin Anadolu’da nasıl kan döktüklerini çok iyi izah etmiş.

Atatürk’ün partisiyiz diye iddianız olacak, ondan sonra HDP’nin tavrına karşı gık çıkaramayacaksınız. Bu savrulmayı milletimiz görüyor. Yetmiyor. HDP’yi bir tarafa bırakın, Atatürk’ün partisi olduğunuzu iddia edeceksiniz, 24 Nisan sözde Ermeni soykırımı atıfları yapan bir zatı İstanbul’un il başkanı yapacaksınız. Bu da çok ciddi tenakuzdur. Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi falan değildir, bu motivasyonla oy veren seçmenin de bu durumu değerlendirmesi gerekiyor.

"İYİ PARTİ MİLLİYETÇİ DEĞİL"

Benim kanaatime göre İYİ Parti’nin belli bir ideolojik duruşu yok. Milliyetçilikleri sadece söylemden ibaret. Babayiğitlik için kullanacakları bir tabir. Türkiye’de bir siyasi parti, böyle hadsiz bir açıklamada bulunuyor. Farzı mahal, hükümet kanalından bir yetkili, bırakın onu bir ilçe ya da mahalle başkanı böyle bir açıklama yapsaydı İYİ Parti veya CHP sessiz kalır mıydı? Bu çelişkileri vatandaşlarımız seyrediyor. İYİ Parti, sahada ve fiilde milliyetçi değil.  

"MİLLET İTTİFAKI PAMUK İPLİĞİYLE BİRBİRİNE BAĞLI"

  • Yeni Birlik Gazetesi Yazarı Faruk Aktaş

Millet ittifakı pamuk ipliğiyle birbirine bağlı. Dokuları tutmuyor. İYİ Parti bir yandan milliyetçi çizgisini korumaya çalışırken bir yandan da Türkiye’nin bölünmesini esas edinmiş bir partiyle aynı ittifak içinde yer alma ihtiyacı duyuyor. Onun için mümkün oldukça HDP’ye karşı sessiz kalmaya çalışıyor. Politika belirleyemiyor bu konuda.

Ancak özellikle ABD’nin 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi karşısında ABD’ye tepki pozisyonu gerçekleştirirken, HDP’nin aynı politikasına karşı pozisyon geliştirememesi İYİ Parti’nin tabanında ciddi rahatsızlığa yol açıyor. Bunun parti yönetiminde de ciddi rahatsızlığa yol açacağı kanısındayım.

"İYİ PARTİ KARAR VERMELİ"

Öyle ya da böyle İYİ Parti HDP konusunda karar verme durumunda kalacak. Ya Türkiye’nin birlik bütünlüğü konusunda politika geliştirerek HDP’ye karşı tepkisini ortaya koyacak ya da tabanıyla ve hatta tavanda ciddi çözülmelerle karşı karşıya kalacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 157
  • hulusi karadavut 2 yıl önce Şikayet Et
    Meral kürsiye çıktımı ağzından zehir saçıyor hükümete ve cumhur ittifakına ama iş hdp ye gelince süt dökmüş gibi bunun adına ikiyüzlülük denir ama bunu görmeyen milliyetçi muhafazakar insanlar var. Bu liderle bu kadar gemi su alıyor inşallah batar
    Cevapla
  • Namyelüs 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD den kimse aramamış mı?
    Cevapla
  • vahitt 2 yıl önce Şikayet Et
    bu arkadaşın bir karar verme yetisi yok ki. ortak akıl sahipleri ne derse o.. ayrıca arkasındaki kitlede tık yok, kadın haklı..
    Cevapla
  • Şeyhmus Amedi 2 yıl önce Şikayet Et
    İP bir pkk kuruluşu olarak susmak zorundadır...
    Cevapla
  • alpagu 2 yıl önce Şikayet Et
    BVENCE TAVRINI KOYSUN HDP YI secsın aramızdakı ırlandadalıları temızleyelım benım anlamadıgım o partı ıcınde hıcmı mvatanını mılettını seven kımse yok bı tane ıstıfa eden yok hdp nın acıklamasına meralın daha bırsey dememesı uzerıne hangısı benım karsıma gecıp ben mılleyetcıyım dıyecek dese benım gozumde nekadar nazarı olur.. biraz dusunsunler ıktıdar olucam dıye vatan haıını olmanın luzumu yopk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir