Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Balkanlar mesajı: Sorumluluğumuzun farkındayız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Cukanoviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Balkan ülkelerindeki sorumluluğumuzun farkındayız. Ziyaretlerimizi devam ettireceğiz" dedi.

GİRİŞ 28.08.2021 15:09 GÜNCELLEME 28.08.2021 17:20
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadağlı mevkidaşı Milo Djukanovic ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Sayın Cumhurbaşkanıyla 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk" dedi.

Türkiye'nin Karadağ'a en fazla yatırım yapan 10 ülke arasında olduğunu belirten Erdoğan, "Karadağ’ın NATO üyeliğine güçlü destek verdik" ifadesini kullandı.

Karadağ'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadağlı mevkidaşı Milo Djukanovic ile Çetinye kentinde ortak basın toplantısı düzenledi. "Sözlerime dost ve müttefik Karadağ’a ilk resmi ziyaretimi yapmış olmanın mutluluğu içerisinde başlamak istiyorum" diye başlayan Erdoğan, Karadağ'ın kültür başkenti Çetinye'de bulunmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkileri uzun yıllara dayanıyor. Sultan 2. Abdülhamid ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayanan böyle bir geçmiş var” ifadeleriyle Karadağ-Türkiye ilişkilerinin tarihine değindi.

Erdoğan, "Türkiye ayrıca Karadağ'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştur. Tüm dünyanın salgın nedeniyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde karşılıklı dayanışma ve iş birliğimizi daha da arttırdık. Karadağ’a gönderdiğimiz sağlık yardımları ve Karadağ'ın vatandaşlarımızın tahliyesinde tarafımıza gösterdiği kolaylıklarla aramızdaki dostluk daha da pekişti" şeklinde konuştu.

"250 MİLYON DOLARLIK HEDEF KOYDUK" 

Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmede ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma yönündeki irademizi teyit ettik. Salgın, ticaret ve yatırım rakamlarımızı olumsuz yönde etkilese de ciddi bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanıyla 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. Bu hedefi belirleyelim dedik ve kendilerinin de ifade ettiği gibi 250 milyon dolara yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek Karadağ ile ticaret hacminin daha da arttırılacağını ifade etti.

"TÜRKİYE, KARADAĞ'A EN FAZLA YATAIRIM YAPAN 10 ÜLKE ARASINDA YER ALIYOR" 

Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığının ticaret hacminin artmasını sağladığını belirten Erdoğan, "Türkiye, Karadağ'a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. TİKA Karadağ'da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon Euro'yu aşan 399 proje ve faaliyet gerçekleştirdi. Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezimiz kuruluşundan bu yana bin 686 öğrenciye Türkçe eğitimi verdi. Devletimizin sağladığı Türkiye burslarından faydalanan Karadağlı öğrencilerin sayısı 450'yi geçti. Önümüzdeki dönemlerde de tüm kurumlarımızla Karadağ’a desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

"TÜRKİYE VE KARADAĞ, BARIŞ VE İSTİKRARA CİDDİ KATKILAR SAĞLIYOR" 

Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic ile görüşmesine yönelik detaylara değinen Erdoğan, "Görüşmemizde ayrıca Balkanlar ve ülkelerimizi ilgilendiren uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Gerek ikili ilişkiler gerek bölgesel ilişkiler, bunları değerlendirme fırsatını bulduk. Balkanların ve Avrupa'nın önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ, barış ve istikrara ciddi katkılar sağlıyor" şeklinde konuştu.

"KARADAĞ'IN NATO ÜYELİĞİNE DESTEK VERDİK" 

Erdoğan, "Karadağ, farklı dini ve etnik toplulukların birlikte yaşama kültürü bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor. Karadağ'ın Balkanlardaki barışçıl politikaları, tüm bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirme gayretlerini, bölgesel kuruluşlarda oynadığı aktif rolü, Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdirle izliyoruz. Malumunuz Karadağ’ın NATO üyeliğine güçlü destek verdik" dedi.

Erdoğan, Karadağ’ın Avrupa Birliğine üye olmasının da tüm bölgenin barış ve refahına katkı sağlayacağına samimiyetle inandıklarını vurguladı.

Erdoğan, "Djukanovic'in iyi bir basketbolcu olduğunu biliyorum. Malum ben de uzun yıllar futbol oynadım. 2022 Dünya Kupası elemelerinde milli takımlarımızın 1 Eylül Çarşamba günü İstanbul'da ve 16 Kasım'da Podgoritsa’da yapacağı maçların dostluğumuzu pekiştirmesini ayrıca temenni ediyorum. İki ülkenin değerli sporcularına başarılar diliyorum. İnşallah gruptan birlikte çıkmak nasip olur" ifadelerini kullandı.

"TARİHTEN GELEN BİR SORUMLULUĞUMUZUN MESULİYETİ İÇERİSİNDEYİZ"

Bir gazetecinin Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik'in dünkü "Avrupa’dan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güveniyoruz" sözlerini hatırlatarak sorduğu soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Bu Balkan ülkelerindeki sorumluluğumuzun ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Biz tarihten gelen bir sorumluluğun, tarihten gelen bir yükümlülüğün aslında mesuliyeti içerisindeyiz. Onun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettiriyoruz, devam ettirmeye önem veriyoruz. Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti" dedi. Erdoğan, "Bunu şimdi gerçekleştirmenin az önce de ifade ettiğim gibi memnuniyeti içerisindeyim. Hakikaten bu kadar güzel bir yeri bugüne kadar görmemek bizim için eksiklikti, bunu gidermiş olduk. Dün malum Bosna Hersek'teydik ve oradaki dostlarımızla görüştük. Onların da birliği, beraberliği bizim için çok çok önemli. O birlik beraberlik içerisinde inşallah Bosna Hersek de sıkıntılarını aşar diye inanıyorum, düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Erdoğan Karadağ'da.

Karadağ Cumhurbaşkanı Cukonoviz'in açıklamaları:

"İkili ilişkilerden memnunum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretleri ikili ilişkilerimizin gelişmesi için daha da yararlı olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgeye desteğine teşekkür etmek istiyorum.

Başkan Erdoğan'a tekrar ziyaretinden ötürü teşekkür ediyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Karabağ Osmanlıya ilk savaş açan Balkan devleti.cok önemli devlet deyil yani o bakımdan sevmiyorum.
    Cevapla
  • Gokboru111 2 yıl önce Şikayet Et
    Karabag degil, Karadag. Karabag Azerbaycan'da.
    Cevapla
  • bir garip vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    uzun adamdan daha uzunları da varmış be
    Cevapla
  • YUSUF.İR 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok özel diploması türk dünyasının tarihi anları kutlu olsun sayın başkan sağ olsun var olsun.
    Cevapla
  • muammer 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi tam zamanı Kılıçdaroğlu 'na soralım. Karadağ Adana'nin hangi ilçesine bağlı bir köydür.
    Cevapla
  • Yani 2 yıl önce Şikayet Et
    Karadağ demez ki o zaten Kağıthane’ye kağıttepe dediği gibi birşeyler uydurur :))
    Cevapla
  • 44⚡15 2 yıl önce Şikayet Et
    REİS,bizler daima seninleyiz,birlikteyiz,içerdeki maşalar her ne kadar çıldırsada,yırtınsada inşallah bu halk seninle.sen dogru yoldan şaşma,bu halk seni hai lere yedirmez inşaallah. Varolasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...