Ekrem İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi?

Adaylık için CHP-İYİ Parti'den karşılıklı açıklamalar gelirken, Millet İttifakı'nda öne çıkan isimlerden olarak görülen İBB Başkanı İmamoğlu, "hedefinin yeniden başkanlık olduğunu" söyledi. Peki İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi?

Ekrem İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi?
Ekrem İmamoğlu aday olmadığını ilan etti mi?
GİRİŞ 10.09.2021 08:59 GÜNCELLEME 10.09.2021 08:59
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Millet İttifakı'nda cumhurbaşkanı adayı tartışması devam ederken art arda açıklamalar geliyor. Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, adaylık için konuşulan isimlerden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarının perde arkasını yazdı. Selvi'nin bugünkü köşe yazısı şöyle:

Kılıçdaroğlu’nun, “Akşener’le belli aralıklarla görüşüyoruz. İttifakla ilgili her hangi bir sorun yok” açıklamasına sorun yok deniliyorsa orada sorun var diyecek değilim.

İki partinin yöneticileri de Akşener ile Kılıçdaroğlu’nun kamuoyunun bilgisi haricinde de zaman zaman görüştüklerini doğruluyorlar.

Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında cumhurbaşkanı adayı konusunda patlak vermiş bir kriz söz konusu değil. Çünkü cumhurbaşkanı adayının belirleneceği sürece girilmedi. Henüz masa kurulup kimin aday olacağı üzerindeki arayış başlamadı. Ama iki liderin önünde cumhurbaşkanı adayını belirlemek gibi zorlu bir sorun duruyor.

Bizde cumhurbaşkanlığı konusu önemlidir.

Bu uğurda darbeler yapıldı. Partiler bölündü.

ORTAK ADAY BASKISI

2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu ve Akşener’i en çok zorlayacak konu cumhurbaşkanı adayı olacak. 24 Haziran 2018 seçimlerinde ortak aday çıkarmayı başaramamışlardı. İki lider bu kez ortak aday çıkarma konusunda tabandan gelen ağır bir baskı ile karşı karşıyalar. Muhalif taban bunu tarihi bir misyon olarak görüyor.

AKŞENER’DEN AÇIK ÇEK

Meral Akşener, tabandan gelen bu dalgayı gördü. “Ben toz zerresi kadar kendim için plan yapmıyor, çalışmıyorum. Türkiye’nin önünü tıkayacak şahıs ben olmayacağım” dedi. Akşener, 24 Haziran seçimlerinden ders çıkardığının altını çizmeyi de ihmal etmedi. Çünkü Abdullah Gül’ün ortak adaylığını engelleyen lider olarak gösterilmesi nedeniyle böyle bir vurgu yapmaya ihtiyaç hissetti.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÇIKIŞI

Akşener ne kadar kendini geri çektiyse Kılıçdaroğlu o denli kendini ileri sürdü. 7 Aralık 2020 tarihinde Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında kendisine laf atan AK Parti milletvekillerine verdiği “Benim aday olmayacağımı size kim söyledi?” yanıtından bu yana adım adım ismini ön plana çıkardı. Ayrıca cumhurbaşkanı adaylığı CHP liderinin hakkıdır. Aday olmaması şaşırtıcı olur.

KILIÇDAROĞLU DAYATMASI

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını empoze etmeye dönük çabalar Millet İttifakı içinde rahatsızlığa neden oldu. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının bir dayatmaya dönüştüğü kanaati oluştu. İYİ Parti’nin etkili isimlerinden Cihan Paçacı’nın bu yöndeki çıkışı bir dönüm noktası oldu. Paçacı, “Kemal Bey son dönem tekil konuşuyor” diyerek ileride yaşanabilecek bir tehlikeye işaret etti. Çünkü İYİ Parti, cumhurbaşkanı adayının liderler tarafından masada belirlenmesini istiyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığının empoze edilmesini doğru bulmuyor. Hukukta usul esastan önce gelir. İYİ Parti her partinin adayının olabileceğini ama şimdiden Kılıçdaroğlu isminin kendilerine dikte ettirilmeye çalışılmasının doğru olmadığını düşünüyor.

AKŞENER NE YAPMAK İSTİYOR?

İYİ Parti yöneticileriyle yaptığı konuşmalardan edindiğim izlenime göre gönüllerinde Meral Akşener’in adaylığı yatıyor. İYİ Parti’nin yükselişte olmasını, Akşener’in tek kadın aday olacağını ve muhafazakâr kesimden oy alacağı tezini öne sürüyorlar.

Ama Akşener kendisi ortak aday olmasa da kimin aday olacağını belirleyen lider olmak istiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI GİRDABI

Millet İttifakı’nın kurulmasında payı olan isimlerden biri olan İYİ Parti’nin etkili isimlerinden Cihan Paçacı’nın çıkışı, cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili tartışmaların ittifakı sarsacak boyutlara ulaştığının anlaşılmasına neden oldu. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, üslubuna ilişkin açıklama yapmak zorunda kaldı. “Ben veya başka bir partinin genel başkanı, ittifakı oluşturan bütün partiler adına konuşamaz” dedi.

İMAMOĞLU, ADAY OLMADIĞINI İLAN ETTİ Mİ?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana Cumhurbaşkanı adaylığı sorulduğunda hiç bir zaman, “Aday değilim” demeyen Ekrem İmamoğlu, Ali Haydar Fırat’a yaptığı açıklama “Şu an benim aklımdan geçen ve amacım, İstanbul’da görevini en iyi yapan başkan olmaktır. Dahası hedefim, İstanbul’da en başarılı belediye başkanı olmaktır, daha ötesi yok” dedi.

İmamoğlu’nun bu sözleri cumhurbaşkanı adayı olmadığı yönünde yorumlandı. İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda geçmiş açıklamalarından bir tık ileri bir açıklama yaptı. Ama bu sözleri cumhurbaşkanı adaylığı defterini kapattığı anlamına gelmiyor. Konuşmasının hiçbir yerinde “Aday değilim” demiyor. Ama daha fazla yıpranmamak için İstanbul’a odaklandığı mesajını veriyor.

BİR MANEVRA

Ekrem İmamoğlu, usta bir manevra ile kendisini cumhurbaşkanlığı tartışmalarının dışına çekiyor. Cumhurbaşkanlığı savaşında zarar göreceğini fark ettiği anda kendini ateş hattının dışına atıyor.

Bu taktiği Mansur Yavaş uygulamış, başarılı olmuştu. 15 gündür Mansur Yavaş ismini tartışan var mı?

Ancak bazen iki adım ileri atlamak için bir adım geri atabilirsiniz. Böylece hem isminizin yıpratılmasının önüne geçmiş olursunuz hem de potansiyelinizi korursunuz.

CUMHURBAŞKANI ADAYI DEĞİLİM DEMEDİ

Ayrıca İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı için isminin hep en ön planda yer almasının Kılıçdaroğlu ile ilişkilerini yıprattığı ve CHP Genel Merkezi’ne kendisine karşı bir husumet oluşturduğunu gördü. Bu manevra ile kendini kavganın dışına çekti. Ama, “Cumhurbaşkanı adayı değilim” dememek suretiyle iddiasını da sürdürdü.

Ha Kılıçdaroğlu 73 yaşında, İmamoğlu 51 yaşında. Gençliği İmamoğlu’nun en büyük avantajı. Zaten, “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır tezine de damga basmış olacağım” sözleri bu seçim olmazsa gelecek seçim olur mesajını taşıyor.

YANLIŞ ADRES

Milli Takım’ın Hollanda’ya 6-1 yenildiği maçı izlerken kahroldum. Maç bitti. Ne konuşacaklar, bu rezaleti nasıl izah edecekler diye bekledim. Kaptan Burak çıktı herkesi suçladı. Sanki sahada başkaları oynadı. Kılıçdaroğlu’nun ‘Havuz medyası içimize nifak sokmaya çalışıyor’ sözlerini de böyle okudum. Kılıçdaroğlu’da en iyi savunma saldırıdır prensibi ile hareket etmiş.

HANGİ HAVUZ

Her çıktığın yayında Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olmaktan onur duyacağını açıklamışsın, partide sana en yakın isimler cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmiş, sesini çıkarmamışsın. Bu durumda bir havuz arıyorsan CHP havuzunu aramak gerekmiyor mu?

KRONOLOJİ

Şimdi bir kronoloji vermek istiyorum.

7 Aralık 2020 Kılıçdaroğlu, “Benim cumhurbaşkanı adayı olmadığımı size kim söyledi?”

21 Nisan 2021 Kılıçdaroğlu, “Ortak görüş olursa cumhurbaşkanı adayı olurum.”

6 Ağustos 2021 Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı onurlu bir görevdir. Elbette teklif gelirse kabul edilir.”

6 Temmuz 2021 CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Cumhurbaşkanı adayımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevgi ve saygılarını iletiyorum.”

20 Ağustos 2021 CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Cumhurbaşkanı olacak kişi, ittifakın lideri Kemal Kılıçdaroğlu.”

24 Mayıs 2021 CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olursa yüzde 100 kazanır.”

Havuz neredeymiş Kemal Bey?

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 63
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    sizler hepiniz kukla olduğunuz ve ipleriniz tek elde olduğı için zamanı geldiğinde sahipleriniz ne çalarsa siz onu oynayacaksınız.
    Cevapla
  • Küskün Ak Partili 2 yıl önce Şikayet Et
    yeniden belediye başkanlığına aday olsa ne olacak hamur Kurulu işletmeyi yürütemedi. yöneticileri değiştirirken Liyakat bekliyorduk ama hiçbir ne tecrübesi, ne diploması olmayan kişilere görev verildi.
    Cevapla
  • Akın 2 yıl önce Şikayet Et
    Göreceyin en son makam şimdi bulunduğun makamdır
    Cevapla
  • hacı emmi 2 yıl önce Şikayet Et
    rantcılar çetesinin başını çekiyor. fatih sultan mehmet'e akşener neden benzetti sanıyorsunuz. istanbul'un her yerini zapt ettiler. belediyeyi borç batağına sokacaklar, nasıl olsa bir daha gelemeyecek bunu çok iyi biliyorlar.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem İmamoğlu hdpkk+ip+saadet+ab+israil+ Amerika+ Ermeni+Rumların adayıdır.Bu proje kişiyi anlamayarak destekleyenleri ,bu şahsı Fatih Sultan Mehmete benzetenleri şiddetle kınıyorum lanetliyorum..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
IMF'den Türkiye açıklaması