Şentop, Kılıçdaroğlu'nun 'Bu sorun TBMM'de çözülür' çıkışını değerlendirdi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununa ilişkin "bu sorunun Meclis'te çözüleceği" açıklamasına ilişkin soruya cevap verdi.

Şentop, Kılıçdaroğlu'nun 'Bu sorun TBMM'de çözülür' çıkışını değerlendirdi
Şentop, Kılıçdaroğlu'nun 'Bu sorun TBMM'de çözülür' çıkışını değerlendirdi
GİRİŞ 01.10.2021 07:50 GÜNCELLEME 01.10.2021 13:13

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı için bugün özel gündemle toplanacak.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Dönem 4. Yasama Yılı’nı değerlendirdi, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

27. Dönem 4. Yasama Yılı’nda TBMM Başkanlığı’na 349 yasama dokunulmazlığı tezkeresi geldiğini söyleyen Şentop, "Bu kapsamda 27. Yasama Dönemi’nin başlangıcından bugüne kadar TBMM Başkanlığı’na gelip Karma Komisyon’a havale edilen, dolayısıyla 4. Yasama Yılı sonu itibarıyla Karma Komisyon’da bulunan toplam tezkere sayısı 1359’a ulaşmıştır" dedi.

Geçtiğimiz yasama yılında TBMM Genel Kurulu’nda 105 birleşim ve 488 oturum gerçekleştirildi. 801 saat 33 dakika çalışma yapıldı ve 33 bin 953 sayfa tutanak tutuldu.

KİMSENİN TARTIŞMASI MÜMKÜN DEĞİL

Bir gazetecinin, "Kürt sorunu var mı yok mu?" şeklinde tartışmaları ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu sorunun Meclis’te çözüleceği açıklamasını anımsatması üzerine Şentop, Meclis Başkanı olarak siyasi partiler arasındaki günlük tartışmalara girmemeye çalıştığını belirtti.

TBMM’nin, Türkiye’de hem siyasetin hem de yaşanan bütün sorunların görüşüldüğü, çözüldüğü yer olduğunu vurgulayan Şentop, TBMM’nin bu konuları, sorunları görüştüğü, tartıştığı sırada elinde Anayasa ve İçtüzük’te uygun görülmüş enstrümanlar bulunduğunu kaydetti.

Şentop, TBMM’nin, Anayasa ve kanun değişiklikleri yaptığını, parlamento kararı aldığını, denetim bağlamında araştırma komisyonları kurduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sıfatım bu tür gündelik siyasi tartışmalara girmeme izin vermez. Ancak milletvekilleri, Anayasa gereği milletin tamamını temsil eder, kendilerini seçenleri veya seçildikleri bölgeyi değil. Bu sebeple, belli bir konun muhatabı olarak bazı milletvekillerini veya bazı partileri görmek ya da göstermek bizim parlamento geleneğimizin en temel esasına aykırıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sorunların çözüm yeri olduğunu hiç kimsenin tartışması mümkün değil. Ama bu soyut bir ifadedir.

TBMM’nin belirtmiş olduğum Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan enstrümanlarla ne yapmasının öngörüldüğü açıkça, somut bir şekilde ifade edilirse, o zaman bence ciddi ve faydalı bir tartışma ortaya çıkabilir. Yani ‘bir sorunun çözüm yeri Meclis’tir’ derken ne diyorsunuz? Anayasa değişikliği mi kanun değişikliği mi bir komisyon kurulmasını mı öneriyorsunuz? Bu şekilde somutlaşan bir tartışma olursa verimli bir tartışmaya dönüşür. Yoksa soyut olarak, içeriği belli olmayan muğlak tartışmalar siyasetimize, toplum hayatımıza katkı vermiyor."

TBMM ANAYASAYI YAPACAK GÜÇTE

Yeni anayasaya bir ihtiyaç olduğunda herkesin mutabık kaldığını belirten Şentop, bunun içeriği, yapılma yöntemleriyle ilgili tartışmalar yaşandığını ve tartışmaların verimli olabileceğini söyledi. Şentop, "Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı vardır. TBMM, bu anayasayı yapacak güçtedir, kudrettedir. Hem hukuken hem siyaseten bu konuda kararlılık olursa, ciddi ve samimi bir irade olursa yeni anayasa yapılabilir" diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ / NUR BANU ARAS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin