Akdeniz’in kalbine yerleşiyoruz: Gemiler daha hızlı ulaşacak

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki sondaj gemilerine eşlik eden savaş gemilerinin bölgeye hızlı intikalini sağlamak için KKTC’ye deniz üssü inşa edecek. Adımı değerlendiren Cihat Yaycı, "Büyük avantaj sağlar" dedi.

Akdeniz’in kalbine yerleşiyoruz:  Gemiler daha hızlı ulaşacak
Akdeniz’in kalbine yerleşiyoruz: Gemiler daha hızlı ulaşacak
GİRİŞ 23.10.2021 14:55 GÜNCELLEME 23.10.2021 14:55
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yunanistan, Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’deki hukuk dışı adımlarına KKTC’den stratejik bir karşılık geldi. KKTC, Karpaz Yarımadası’nın kuzeyinde devasa bir deniz üssü yapılması için arazi tahsis etti. Askeri üs için saha çalışmalarına başlandı.

108 DÖNÜM ARAZİ VERİLDİ

Geçitkale Havaalanı’nı İHA/SİHA’ların kullanımına da açarak Doğu Akdeniz’de stratejik bir adım atan KKTC’den hakimiyeti pekiştirecek hamle daha geldi. KKTC Bakanlar Kurulu, Dipkarpaz Zafer Burnu’ndaki 108 dönümlük araziyi askeri kullanım amacıyla 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na verdi.

99 YILA KADAR ÇIKACAK

Arazi, Vakıflar İdaresi’ne ait olduğu için hukuken devredilmedi ancak önümüzdeki süreçte kullanım hakkının KKTC Meclisi’nin kararı ile 99 yıla çıkarılabileceği belirtildi. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurduğu üs Türk Donanmasına da hizmet verecek. Tahsis edilen alana üs kurulması için çalışmalar da başladı. Askeri bir heyet arazinin uygunluğunu analiz etmek için bölgede incelemelerde bulundu.

BAKIM ONARIM VE İKMAL DESTEĞİ

Üssün 2,5 yıla kadar tamamlanıp hizmete girebileceği ifade ediliyor. Söz konusu üssün faaliyete geçmesiyle, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine eşlik eden savaş gemileri olası tacizlere daha hızlı cevap verebilecek. Ayrıca bölgede görev yapan gemilerin bakım-onarım-ikmal desteği de yine bu üs üzerinden sağlanacak.

EGEMEN ÜS OLMALI

Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de ‘uçak gemisi’ niteliğinde olduğunu savunan Yaycı, “Kıbrıs adası Süveyş Kanalı’nı, Ortadoğu’nun Akdeniz yüzünü kontrol eden aynı zamanda Bakü Tiflis Ceyhan Boru hattı çıkışından petrol akışını kontrol eden çok önemli bir konumda” dedi. Yaycı Kıbrıs’taki üssün egemen üs statüsünde olması gerektiğini belirterek şunları anlattı:

“Bu üsler Türkiye’nin toprağı sayılmalı. Bu üs toprakları içinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları geçerli olmalı ve bayrağı asılı olmalıdır. Egemen üs demek, bir takım haklarımızın o üs sınırları içinde kullanılması demektir.”

BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAR

“Bugün ABD, İngiltere, Rusya ve Çin’in üslerinin büyük kısmı bu statüdedir. Egemen üs olması hasebiyle bizim hukuki olarak varlığımız tescillenmiş olur. Bu üs sayesinde Deniz Kuvvetleri unsurları Doğu Akdeniz’de hareket alanının tam ortasında, kalbinde bulunacak. Ayrıca, Kıbrıs adasının güneyine, doğusuna anına inip çıkabilme kabiliyeti kazandırır. Üs her halukarda, jeopolitik ve jeostratejik açıdan büyük avantaj sağlar.”

GÜCÜMÜZE GÜÇ KATAR 

KKTC’de bir deniz üssü projesinin yıllardır gündemde olduğuna dikkat çeken müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, “Bu üs yapılanması Türksüz bir Kıbrıs, Türkiye’siz bir Doğu Akdeniz hayallerinin önüne yeni bir set çekecek” dedi. Kıbrıs’ın ABD başta olmak üzere, İngiltere, Rusya, Çin gibi ülkelerin markajında olduğunu belirten Yaycı, “Bizim atalarımız bu adanın ne kadar kıymetli olduğunu 600 yıl önce tespit etti. Bugün Yunanistan, İsrail, İngiltere, Rusya, ABD, Çin adada konuşlanmak istiyorsa, Türkiye zaten haydi haydi çok daha konuşlanmalı” dedi.

STRATEJİK ÖNEMDE

Kıbrıs’taki askeri gücün Türkiye’nin gücüne güç katacağını söyleyen Yaycı, “Bir kesim var, Kıbrıs’taki askeri varlığımızı güçlendirmemizi istemiyor. Ve ‘Kıbrıs bize çok yakın üs kurmaya gerek yok...’ diyorlar. Bilinmeli ki, KKTC’de deniz üssü çalışmaları çok eski yıllara dayanıyor. Bu Doğu Akdeniz’le, Kıbrıs’la ilgilenen herkesin çok önem verdiği bir konu, ben de görevdeyken bu konuda çalışmalarım olmuştu” diye konuştu. Yaycı şöyle devam etti:

“Gazimağusa’ya 35-40 kilometre uzaklıktaki İskele Boğazı çevresinde sürdürülen bir başka çalışma var. Şimdi de Dikkarpaz Burnu’ndaki üs gündeme geldi. Bu iki bölge son derece stratejik öneme sahip. Karpaz Burnu’nda 30 dönümlük bir alanın daha alınması söz konusu. Adanın kuzey ve güney yüzlerine bakan noktalarda üslerin olması çok kritik bir hamledir.”

RUMLAR RAHATSIZ OLDU 

KKTC’nin adımı hem Yunanistan’da hem de Rum Kesimi’nde büyük rahatsızlık yarattı. Rum ve Yunan basını bölgede Hristiyan dünyası için çok önemli olan Apostolos Andreas Manastırı ve eserlerin bulunduğunu iddia ederek projenin önlenmesi çağrısı yaptı. Kararın Rum Kesimi’nin egemenlik haklarına saldığı olduğu iddiasına yer verildi. Atina ve Rum Kesimi’nin konuyu Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin gündemine sokmak için girişim başlattı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 12
  • izzet 2 yıl önce Şikayet Et
    Güney Kıbrıs ta İngiltere'nin akrotiri ve dikelya dışında trodos dağının tepelerinin birinde bütün doğu akdenizi tarayan bir radarı ve dinleme üssü de bulunur, diğerleri gibi ingiliz toprağıdır burası da. dikelyadaki üste de casus uyduların yönetildiği devasa anten görülebilir .zaten Ege denizi adaları Yunan üsleriyle çevrilmiş durumda .birde güneyden çevrilmek ülkemizin denizden kuşatılması demektir bunu göze alamayız .acilen yeni deniz ve hava üsleri kurulmalıdır .bu konuda çok geç kaldık
    Cevapla
  • Ayse 2 yıl önce Şikayet Et
    Cok gec kalindi. Yinede yerinde alinmis bir karar. Türkiye icin Kuzey Kibris olmazsa olmazdir. Birde kesinlikle Silifke Tasucuna acilen bir Hava limani yapilmalidir. Tasucu Hava Limani hem sivil hemde Askeri olarak kullanilmalidir. Bu bölgeye acilen böyle bir havalimani yapilmalidir. Havalimani icin alanda oldukca müsait. Havalimaniyla Kibris her acidan desteklenmis olacaktir.
    Cevapla
  • Göktürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Silifkeli misin :))
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kalınmış daha fazlası yapılmalı..
    Cevapla
  • kahrol chpkk 2 yıl önce Şikayet Et
    işte bu...gec bile kaldik...
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk ve ip lılar buna karşı çıkar hemen, çünkü abileri böyle emir verir onlara şimdi.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Zillet ittifakını takan kim. Adı üstünde zillete devam....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız