Kazak Cumhurbaşkanı'ndan yıllar sonra gelen Adnan Menderes itirafı

Özgürlük ve Demokrasi Adası eski adı ile Yassıada'da düzenlenen Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi'nde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, geçmişte yollara düşen binlerce Kazak ailesi için merhum Adnan Menderes'e teşekkür etti.

GİRİŞ 12.11.2021 20:24 GÜNCELLEME 13.11.2021 13:22
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk Konseyi statüsü ve etkisinin her yıl güçlendiğini belirterek, Türk dünyasının jeopolitik perspektifini doğru kullanmak gerektiğini, bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev

Tokayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi Devlet Başkanları zirvesinde konuştu.

Türk Konseyi statüsü ve etkisinin her yıl güçlendiğini dile getiren Tokayev, "Türk dünyasının jeopolitik perspektifini doğru kullanmalıyız. Bu hepimiz için çok önemli." dedi.

Tokayev, çevre krizinin küresel boyut kazandığı bu dönemde Türk Konseyi'ne üye devletler arasında ortak çalışmalar yapılmasının önemini vurguladı.

Yeşil teknoloji, akıllı şehirler ve dijitalleşme alanında ortak projeler geliştirmeye hazır olduklarını söyleyen Tokayev, "Türk Devletleri Teşkilatının modern teknoparklar merkezinin kurulmasına ilişkin mesele üzerinde çalışmaya çağırıyorum. Bunun yanı sıra gelecek yıl, bilişim konularında uzman gençlerimizin ortak forumunu düzenlemeyi öneriyorum." diye konuştu.

 

KAZAKLAR ADINA ADNAN MENDERES'E TEŞEKKÜR

Tokayev, ismi zirvenin gerçekleştirildiği Demokrasi ve Özgürlükler Adası ile birlikte anılan Adnan Menderes'in Türkiye'deki Kazakların hayatında önemli bir rol üstlendiğini belirterek şunları kaydetti:

“Geçen yüz yılın ortasında kader sürgünüyle yollara düşen binlerce Kazak ailesini Anadolu topraklarında kucaklayarak karşılayan Adnan Menderes'i anmadan geçemem. Kazakların burada yerleşmesine, işlerini kurarak köklerini derinleştirmesine imkan sağlayan Adnan Menderes'e Kazakistan halkı adına Allah'tan rahmet ve tüm Türk halkına da içten şükranlarımı iletmek istiyorum."

TOKAYEV'DEN TÜRKİYE'YE DAVET: ORADA ÇALIŞAN ŞİRKETLER VERGİDEN MUAF

Tokayev, inovasyon ve start-upların önemine değinerek “Sizi Türk Teşkilatının modern bir teknopark merkezinin oluşturulması konusunu değerlendirmeye davet ediyorum. Ayrıca, gelecek yıl bilişim alanında çalışan gençlerimizin özel bir forumunu düzenlemeyi öneriyorum. Bu forum BT girişimlerinin "Astana Hub" uluslararası teknoloji parkında organize edilebilir. Bugün orada 560'tan fazla şirket faaliyet gösteriyor. Bunların 55'i yabancı şirketlerdir. Startup'lar son 2,5 yılda 375 milyon dolardan fazla para kazandı. Ayrıca yaklaşık 132 milyon dolarlık yatırım getirdi. Genel olarak, "Astana Hub" teknoparkı basitleştirilmiş bir vize rejimine sahiptir. Ve orada çalışan şirketler vergiden muaftır.” dedi. 

ZİRVENİN ARDINDAN İMZALANAN BELGELER

1. "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi"nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararı; 

2. Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirve Bildirisi; 

3. Türk Devletleri Örgütü'nde Türkmenistan'a gözlemci statüsü verilmesi kararı; 

4. "Türk Dünyası 2040 Vizyonu" Kararı; 

5. Alişir Navoi Uluslararası Türk Dünyasının Birliğine Katkı Ödülü Hakkında Karar; 

6. Türk Devletleri Teşkilatında Ortak statüsünün belirlenmesine ilişkin karar; 

7. Türk Devletleri Teşkilatı Onursal Başkanının Haklarına İlişkin Yönetmelik; 

8. Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterinin görev süresinin uzatılması ve Genel Sekreter Yardımcılarının atanması; 

9. Türk Devletleri Teşkilatı'nın Türk Yatırım Fonu'nun kuruluşunu tamamlama kararı; 

10. Türk Devletleri Teşkilatında Gözlemci Statüsü Hakkında Yönetmelik; 

11. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ekselansları İlham Aliyev'e Türk Dünyası Yüksek Nişanı verilmesi kararı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • Bir dost. 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk sırada ülkemin ve milletimin menfaati gelir. Daha sonra gerekene gerektiği kadar yardım yapılır. Başkalarına yardım yapalım derken kendi ülkemin ve milletimin düzenini de bozmamam gerekir. Ben Mülteci konusunu halka refarandum yapması taraftarıyım. Mülteci sorunu ve pahalılık iktidar için en büyük sorun, bunu çözmeliler.
    Cevapla
  • osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu vatanımızı ne kadar aziz kılmış, her dönemde her coğrafyadan mazlumlara yuva olmuş. duygulandım doğrusu.
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu yok, neden? kendini Türk hissetmediği için olmasın. Dün rahmetli Özal ve Türkeş büyüklerimizin yaptığını bu gün reis yapıyor Allah hepsinden razı olsun.
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen ve bizler kimlerin TÜRK olduğunu bilebilsek..... Vatanı, haysiyet, şerefi, Türk' lerin geleceği ve bekası için ölebilenlerdir.... Vatani askerlik görevlerini para karşılığında, torpil ile yapmayanların ve aile bireylerinden TC Kanunlarından kaçmak için yaşamını dışarıda sürdürenlerin olduğu yerde sen kimlerin TÜRK olduğunu sorguluyorsun ki, bu konuda ne kadar bilgilisin.....
    Cevapla
  • Bilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Zafer Bey Kk Dediyin Bir Soytari Chp ismetci Ermeni Rum Ejnebi Kulübü Atatürkü Menderesi Özali muhsini Nice Mühendislerimizi Öldüren ismetciler Bunlar Dünyanin Basina Béla Yaratiklar Biz Yazicaz Onlar Okuycak Ve Hep Kötülükleri Kursaklarinda Kalicak Cünkü Yaratiklar
    Cevapla
  • rüzgar 2 yıl önce Şikayet Et
    menderesin hayatını sosyal geçmişini okuyun
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Gördünüz mü işte mülteciye sahip çıkmak neymiş. Yüz yıl geçse de hatırlanır. Zor durumda olana yardım etmek Allahın emri.
    Cevapla
  • BABA ORUÇ 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdem Değer: Suriye 600 yıl Osmanlı'nın bir vilayeti idi. Sen hangi kafa ile yazdın. Biraz oku oku
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dün haberlerde çıktı Suriyeli sığınmacı kılığında bir sürü PKK’lı terörist ülkeye girmiş siz hala mülteci aşkınızdan vazgeçmiyorsunuz. Avrupa neden ısrarla bizde kalmalarını istiyorlar sanıyorsunuz ? Bu ülke mülteci deposu değil. Hemen çıkıp verecek cevap bulamayınca siz ırkçısınız diyorlar. Klasik Avrupai sözler. Batılılar da hep aynı yerden vurmaya çalışıyor
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdem değer İnsan olması yetmez mi? istersen sen de bir dene. "Müslüman müslümanın kardeşidir" Hz Muhammed Sav
    Cevapla
  • Ahmet2 2 yıl önce Şikayet Et
    Pek çoğu Türkmendir, İngiliz de olsa farketmez ırkcılık ayıptır.
    Cevapla
  • erdem değer 2 yıl önce Şikayet Et
    onlar Türk şimdikiler ise suriyeli arap! aradaki farkı göremiyor musun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü