Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 50+1 tartışmalarına ilişkin açıklama

AK Parti Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 50+1 tartışmalarına ilişkin "O konuda değişikliğe giderse parlamento gider" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 50+1 tartışmalarına ilişkin açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 50+1 tartışmalarına ilişkin açıklama
GİRİŞ 17.11.2021 13:31 GÜNCELLEME 17.11.2021 14:40
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SİYASETTE YÜZDE 50+1 TARTIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siyasette yüzde 50+1 tartışması var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli olan çoğunluk yüzde 50+1 sizce değişmeli mi?" sorusu üzerine, "Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur. Parlamento bu konuda bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider, adımı da ona göre atılır. Parlamento daha önce Anayasa ile ilgili bu konuda bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi? Onu da görürüz." değerlendirmesini yaptı.

FAİZ KARARI

"Bugünkü açıklamalarınız sonrasında Merkez Bankasının yarın faiz indirmeye devam edeceği sonucuna varabilir miyiz?" sorusuna Erdoğan, "Merkez Bankası bağımsız değil mi? Yani hem bağımsızlığını konuşuyorsunuz... Bırakın da bağımsız olarak kararını o versin." karşılığını verdi.

"Eleştirdiğiniz bazı isimler oldu, 'Birlikte yol yürümem.' dediniz. Bununla işaret ettiğiniz somut taraflar var mı?" sorusu üzerine ise Erdoğan, "Anladığınıza göre..." ifadesini kullandı.

50+1 SİSTEMİ NEDİR?

Eski sistem olan parlamenter sisteminde seçimlerde bir parti yüzde 35 oy ile parlamentonun yüzde 66 çoğunluğunu alıyor ve ülkeyi bir sistemle yönetiyordu. Yeni sistem olan Başkanlık sisteminde ise iki turlu ve yüzde 50+1 modeli ile uygulanıyor. Yeni sistemde anayasa değişikliğinin 600 sandalyeli yeni Meclis’te referanduma sunularak yapılması için 360, referandumsuz yapılması için 400 oy gerekiyor.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na son dakika 'Helalleşme' mesajı: Utanmadan...Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na son dakika 'Helalleşme' mesajı: Utanmadan...

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz açıklamasıSon dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz açıklaması

YORUMLAR 49
  • Haber 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır 2018 en iyisi 50+1 Di koalisyonlar olmayacaktı.
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka! Sistemin ilk uygulayan orijinalleri Cumhur Ittifakı! Gerçeği varken sahte cumhuriyetçilerin şansı yok!
    Cevapla
  • Orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistemde amacına ulaşmadı.
    Cevapla
  • sen 2 yıl önce Şikayet Et
    amacına ulaşmadığını nerden biliyorsun prof . orhan bu sistemle seçim yapılmadıki millet ittifakının amacı Türkiye değilki koltuk olduğu için amaca ulaşması için onlara katakülle sistem lazım eskiden olduğu gibi parlementer sistem mesela hükümetlerin 1 senedir kurulamadığı ortalığın kaos döndüğü sistemler gibi
    Cevapla
  • Kara 2 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye Bagimsz Ulke Mi Sorusu..
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Pandemş cezaları af olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galada tepki çeken olay! Ünlü isimlere Gazze tokadı!
Doktor X depremi! Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı - Gazete manşetleri