Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Türkiye vurgusu

Antalya'da Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yaptığı açıklamada, zirvenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleriyle gerçekleştiğine ve Türkiye'nin diplomasideki girişimlerine vurgu yaptı.

GİRİŞ 10.03.2022 14:08 GÜNCELLEME 10.03.2022 15:33
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun da katıldığı 3'lü zirveyle ilk kez yüz yüze geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soğuk bir barışın soğuk bir savaştan daha iyi olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamalarda bulundu:

Üçlü toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı da katıldı. Görüşme Türk tarafının teklifi ile yapıldı. Sayın Erdoğan'ın sayın Putin'le yaptığı telefon görüşmesi sonucunda bu karar alınmştı. Biz her türlü temastan yanayız. Çözüme yönelik her girişimi destekleriz. Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın insiyatifiyle  özellikle konuları ele aldık. Ve askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tür tedbir aldıklarını açıklamaya çalıştık. 

Günlük olarak insani koridor açılmasını önerdik. Sivillerin tahliye olması amaçlanıyor. Rusya'daki son müzakerelerde Rus tarafı kendi mülahazalarını ayrıntılı şekilde sundu. Ukrayna tarafı da en kısa sürede cevap verebileceğini belirtti. Belarus'taki müzakerelerin kağıt üstünde kalmamasını, ciddi sonuç vermesini istiyoruz. Ukrayna krizinin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz aslında.

Dünyanın gözü Türkiye'de! Kuleba ve Lavrov ilk kez yüz yüze geldi!Dünyanın gözü Türkiye'de! Kuleba ve Lavrov ilk kez yüz yüze geldi!

"AVRUPA, UKRAYNA'DA ÖLÜMCÜL SİLAHLARI TEŞVİK EDİYOR"

Başkumandanımız her şeyin plana göre devam ettiğini söylüyor. Ukrayna'nın silah alımını tehlikeli görüyoruz. Avrupa, Ukrayna'da ölümcül silahları teşvik ediyor. Ölümcül silahların Ukrayna'ya girmesini teşvik ediyor. Teröristler bunları sivil havacılık için tehdit oluşturmak için bunları kullanıyor. Roketatarlar bunların eline geçecek. Avrupalı meslektaşlarımıza soruyoruz: Siz burada ortaya çıkan politikayı nasıl engelleyeceksiniz? Rusya'ya yönelik tehdidi nasıl önleyeceksiniz? 

"DİĞER ÜLKELERE SALDIRMAYACAĞIZ"

Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna'ya da saldırmadık. Defalarca izah ettik. Burada Rusya Federasyonu'nun güvenliğine tehdit oluşturmaktadır. Uzun yıllardır açıkladı, kimse bizi dinlemedi. Pentagon biyolojik laboratuvarda yapıyor. Bunlar ilerde biyolojik silah imalatı için kullanılabilir. Bunları reddettiler.  ABD, bunları derin biz gizlilik içinde gerçekleştirdi. Ukrayna'ya silah gönderebnlerin bilmesi lazım ki bunlar eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları teşvik edenler bundan sorumlu olacaklar. Aşırı radikaller var. 

"EKONOMİK YAPTIRIMLARI AŞARIZ"

Kamuoyunun ne tür manipülasyonlara konu olduğunu kendiniz açıklayın. Medyada da bir takım yayınlar gördüm, duygusal görüşler ifade ediliyor. Her durumda objektif haberler veren tarafla kimse ilgilenmiyor. Devlet başkanımız da hükümetimiz de aslında bu konular üzerinde çalışıyor. Ukrayna'nın Rus aleyhtarı devlete çevrilmesi konusunda kimler ne diyor acaba? Ukrayna, Rusya karşıtı haline dönüştürülüyor yıllardır. Batı 2000'lerin başından beri Ukrayna'nın ya Batı'yı ya da Rusya'yı seçmesini istedi. Ukrayna halkına nasıl değerler dikte ediliyor bunu konuşmamız lazım.  Ukrayna, yine de deneyin parçası oldu, Batı yanlısı bir araç haline getirilmeye çalışıldı. Günün sonunda NATO, Ukrayna'nın ittifaka katılacağını ifade ettiğinde, füzeler gönderildiğinde şimdi şunları öğrendik. Biyosilah tesisleri de çalışır haldeymiş, Ukrayna ordusu ve kamuoyuna bildirilmeden üstelik. 'Lütfen güvenlik prensiplerine riayet edin' dedik. 'Bunları konuşabiliriz' dediler ama NATO konusunda taviz vermeyeceklerini ifade ettiler. Biz neden kendi güvenlik çıkarlarımızı NATO'ya göre belirleyelim. Biz eylemlerimizi meşrulaştırmakla ilgilenmiyoruz. Biz Ukrayna'nın askerileştirilmesini istemiyoruz. Ukrayna'ya gerekli sistemleri koruyarak bizim topraklarımızın hedef alınması mümkün. Burada Nazi taburları görmek istemiyoruz. Bu askerler eğitim görürken terör saldırıları için de eğitim alıyorlar. Tarafsız bir Ukrayna istiyoruz. Zelenski'nin yaklaşımından şunu anlıyoruz bu yaklaşımı anlamaya başlıyorlar. Ekonomik yaptırımlar konusunda biz bunları da aşarız. Bu krizi de aşacağız. Ve akıl sağlığımızı temizleyeceğiz, sağlıklı bir vicdanla aşacağız. Batı dayanılabilir bir ortak değil. Elimizden gelen her şeyi yapacağız ki Batı'ya bağlı kalmayalım. 

"PUTİN REDDETMİYOR, ZELENSKİY İLE BULUŞABİLİR"

Biz her zaman görüşmekten yanayız ama burada katma değer olmalı. Ukrayna liderleri sadece görüşmek için görüşmeyi tercih ediyor. Burada amaçları net değil, elle tutulur karar alıyor gibi yapmak. Minsk anlaşmaları sürerken Zelenski 'Haydi bir daha buluşalım' dedi. Kendisine kararların uygulanmadığını hatırlattık, onlar 'Yine buluşalım' dediler, 'Paris anlaşmasını uygulayacağız' dediler. Böyle sorunun özünü değiştirip dış etkileri konuşmak usulü ile Normandiya formatının genişletilmesini istediler. 'İngiltere, Türkiye katılsın' dediler. Başkan Putin reddetmiyor, Zelenski ile buluşabilir. Ama bu olmadan önce belirli hazırlıkların yapılması şart. Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bunu Kuleba ile görüştük. Önerilerimiz Ukrayna tarafına ulaştı, spesifik yanıt vermeye söz verdiler.

Yerel yetkililerden birinin kaçırıldığını bilmiyorum. Sayın Kiriev de kaybolmuş, müzakere ekibinden biri onun öldürüldüğü söyleniyor. İnfaz edildiğini duyduk. Bireysel hikayelere gireceksek o zaman sinir bozucu şeyler ortaya çıkar.  Bunu Rus karşıtı politikalar için yapıyrolar. İsimleri istediğiniz kadar ortaya atabilirsiniz. Şevçenko'nun Kiev'de kaybolduğunu biliyorum. 

Burada öğrendiğimiz bilgiler Pentagon'un onlarca biyokimya laboratuvar kurduğu bilgisi çok ilginç. Kimyasal silahların yasaklanması anlaşmasına aykırı olarak yapılıyor. Bunları nasıl açıklayacaklarını sorduk, cevaplarını bekliyoruz. Bunlar barışçıl deneyler değil. Bunların amacı biyolojik silahlar yaratmak. 

YORUMLAR 52
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    İyi söylemiş , Soğuk barış , Soğuk savaştan daha iyidir . Bundan anlaşılan , Ilımlı bir barış istemeyip , karşı tarafın beklentilerini karşılamayan , sadece Rusya'nın dayattığı koşulları karşılayan Soğuk Barış 'ı istediğidir . Diyor ki “ Ukrayna her halükarda mağlup , neden kazandığım topraklardan taviz verip , askerlerimize geri çekil emri vereyim ”
    Cevapla
  • Sude 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukraina Amerika'ya asla guvenmemeliydi.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yağmurlu havada su vermeyin ruslara ekonomilerinin çökertin zayıflatın eritin ne yaparsanız yapın bütün dünyayı alacak yoksa.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayin lavrov sayin putin ile konusmali vaz gecsin bu seferden
    Cevapla
  • Ersin 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya sonuna kadar haklı onlarca biyolojik labaratuar tespit edildi Amerika nın işi zelenski ve Amerika biliyor ukranya halkının haberi yok
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin Ege adalarının silahsızlandırılması talebi var . Paris ve Lozan antlaşmalarıyla garantiye alınmış . Rusya'nın ki de benzer bir durum , Zira haksız olduğu husus , Ukrayna ne NATO'ya üye olmuş , ne de laboratuvarlar kurmuş . Rusya bahane öne sürüp , kendisine temelsiz ispatsız bir müdahale hakkı veriyor . Türkiye , Yunanistan'ın adaları silahlandırdığını , tüm dünyaya ispatlar . Rusya neyin ispatını ortaya koyabilir ? O sözde laboratuvarları Rusya'nın tasarlamadığı ne malum . Bir veteriner odası bulursun , uyduruk laboratuvar ekipmanları koyup , fotoğraflarını çekersin , tüm dünyaya dersin ki bak burda biyolojik laboratuvarları var , al sana uyduruk düzmece bir ispat .
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya sonuna kadar haklı değildir , Haklı olduğu konu , yan , arka , komşu her ne bahçesi olursa olsun , kendisine karşı düşmancıl bir yapılanmaya müsaade etmeyeceğidir . Ukrayna'nın NATO üyeliği talebi , Moskova'ya yakın bir bölgede füze ve askeri üsler konuşlandırması ihtimali , Rusya'nın müdahale hakkını doğurmuştur .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!