Sözcü Kalın'dan Suriye'ye operasyon resti: Kimseden izin alacak değiliz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde 'Kültür ve Sanat Tasavvurumuz' başlıklı söyleşide gençlerle biraraya geldi.

Sözcü Kalın'dan Suriye'ye operasyon resti: Kimseden izin alacak değiliz
Sözcü Kalın'dan Suriye'ye operasyon resti: Kimseden izin alacak değiliz
GİRİŞ 31.05.2022 20:49 GÜNCELLEME 31.05.2022 21:41
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kalın, Sullivan ile görüşmesinde Suriye'deki durumun ele alındığı Rusya ile Suriye konusunda bir temas olup olmayacağı ve muhtemel bir operasyonun yaptığı görüşmede gündeme gelip gelmediği yönündeki soruyu şöyle cevapladı:

"Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek amacıyla biz Suriye'ye üç tane büyük askeri harekat yaptık geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde. Bunlar da tamamen Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları çerçevesinde yapılan operasyonlardı. Bu süre zarfında 2019 yılında hem Amerikalıları hem Rusya tarafıyla Fırat'ın doğusunu ve batısını kapsayacak şekilde iki anlaşma yapmış olmamıza rağmen bu bölgelerden Türkiye'ye yönelik terör tehditleri tamamen ortadan kalkmış değil. Dahası bu süre zarfında hayatını kaybeden pek çok Suriyeli var. PYD ve YPG'nin orada kontrolü altında olan bölgelerde özellikle Fırat'ın doğusunda savaş suçu işlediğine dair, başka suçlar işlediği ve diğer kurumları, kişileri, muhalifleri kendilerinden olmayan diğer Kürt örgütleri de dahil olmak üzere şahsiyetleri de dahil olmak üzere suikastlerde öldürdüğünü, baskı yaptığını hepimiz biliyoruz. Ama özellikle kendi sınır güvenliğimizi korumak için ve bugüne kadar nasıl birtakım tedbirler aldık, askeri operasyonlar düzenlediysek, bundan sonra da bu yönde adımlar atmak Türkiye'nin en meşru hakkıdır, en meşru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da değiliz. Çünkü Türkiye'nin sınırlarını Türkiye korur. Biz müttefiklerimiz ve diğer ülkelerle elbette istişareler yaparız. Uygun olan zaman ve zeminlerde iş birliği de yaparız ama bizim güvenliğimiz söz konusu olduğunda burada kimseden izin almadan net bir şekilde kendi önceliklerimizi esas alarak hareket hattımızı belirler ve buna göre de hareket ederiz. Burada hem Rus tarafının hem Amerika tarafının özellikle PYD ve YPG'nin bulunduğu bölgelerle ilgili 2019 yılında yaptığımız anlaşmaya sadık kalması büyük önem arz ediyor. Ama bunun da ötesinde sınır güvenliğimizi büyük ölçüde sağlamış durumdayız ama Suriye'nin geleceği, toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve toplumsal insicamı açısından da PYD ve YPG'nin oradaki illegal faaliyetlerine göz yumulması, Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit teşkil eden bir hareket tarzı içerisinde bulunmasını da kabul edilemez olduğunu muhataplarımıza ifade ediyoruz. Ben bunu da dün telefon görüşmemde Sullavin'a ifade ettim. Diğer Avrupalı İngiliz, Fransız, Alman mevkidaşlarımıza da bunları her düzeyde anlatmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da aktarmaya devam edeceğiz."

'BU GÖRÜNTÜLERE MÜSAMAHA GÖSTERİLMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ'

Kalın, Fransa ve Almanya büyükelçilerinin bakanlığa çağrılarak nota verildiği hatırlatılarak, bu konuda farklı bir adım atılıp atılmayacağı sorusu üzerine şöyle dedi:

"Şimdi bu görüntüler, bu faaliyetler asla ve asla kabul edilemez. İkili ilişkiler bağlamında NATO ittifakı bağlamında, terörle mücadele bağlamında; bu görüntülerin, yapıların örgütlenmelerin tolere edilmesi müsamaha gösterilmesi asla kabul edilemez. Bunlarla mücadelemiz her zaman ve zeminde devam edecek. Aslında bu görüntüler bile Dışişleri Bakanımızın da ifade ettiği gibi terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tezlerinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Yani Avrupalı dostlarımız farklı terör örgütleri tanımlarından hareketle PYD'nin, YPG'nin, benzeri yapıların terör örgütü olmadığı, yahut bunların bir takım sivil toplum kuruluşları örgütleri olduğuna dair iddialarının, tezlerinin hiçbir geçerliliğinin olmadığını, bizim açımızdan hiçbir hükmünün olmadığını tekraren ifade ediyorum. Bunu her düzeyde ve Avrupalı mevkidaşlarımızla muhataplarımızla  gündeme getirmeye devam edeceğiz. Bu yapılanmalara karşı kararlı mücadelemiz de bundan sonra devam edecek. Özellikle NATO'nun genişlemesi meselesinin konuşulduğu şu günlerde şu anda NATO içerisinde olup bu örgütlerin faaliyet göstermesine müsaade eden ülkelerin de artık kendilerine bir çekidüzen vermesi Türkiye'yi terörle mücadele konusunda hiçbir ayrım yapmadan samimi dürüst bir şekilde desteklemeleri gerekiyor. Farklı örgüt tanımları yaparak, 'bazı örgütler iyidir bazıları kötüdür', 'bana saldıran kötüdür, bana saldırmayan iyidir, kötü değildir' tarzı yaklaşımların hiçbir geçerli olmadığını tekraren ifade ediyoruz. Bundan sonra da bunu muhataplarımıza her zemin ve platformda ifade etmeye devam edeceğiz."

KAYNAK: DHA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 8
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama Ruslar bekleyin dedi bekliyoruz. 8 Haziranda pazarlığa gelecekler.
    Cevapla
  • Cetin bey 1 yıl önce Şikayet Et
    Zeytindalında gördük. rusya ve abd burdalar giremesin dedi girmedik yalanmı ?
    Cevapla
  • Diriliş 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeliler in gitme vakti geldi . Savaşa girersek ilk Suriyeliler bizi sırtımızdan vurabilir..Bence yüksek ihtimal.Ayni kurtuluş savaşında Ermenilerin yaptığı gibi. Müslüman ayni yerden 2 kez sokulmaz
    Cevapla
  • Faran 1 yıl önce Şikayet Et
    Psikiyatriye görün..
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD'li yetkililer ne demişti :"Türkiye bizim Suriye kuzeyindeki Terör koridoruna karışmasın, BİZ DE KONTROLÜMÜZ ALTINDAKİ PYD=PKK'LILARIN TÜRKİYEDE EYLEM YAPMAMASINI SAĞLAYALIM"!!!?? . Bi harekata kalkıştık veee bugünlerde PKKlılarda yakalanan bombalar, birden hortlayan terör / PKK terörü? SONUÇ: "Sivrisineklerle uğraşacağımıza bataklığa su dökenlerin belini kırma zamanı veee çuvalı kafamızdan çıkarmazamanıı " geldi artık...!! BAŞIMIZDAKİ ÇUVALI ÇIKARMA ZAMANI..( Patlamalara veya süikastlere dikkat)
    Cevapla
  • Erolll 1 yıl önce Şikayet Et
    Vurup yıkmalıyız artık, kökünden çözmeliyiz bu işi. Dünya savaşçı Müslüman Türk ü görsün. Rusya görsün. ABD görsün. Topyekün Çelik kollarımız koparcasına vurmalıyız. Bunlar yarın çocuklarımıza hainlik edecekler. PKK ypg ttg lmn ne haltsa bitirtelim artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak