AK Parti Grup Başkanvekili Ünal'dan Twitter açıklaması

Başkent Kulisi'nde soruları yanıtlayan AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Twitter'ın bazı suçlarla ilgili adli mercilere bilgi vermemesi durumunda bant daraltma ve reklam yasağı getirebileceğini açıkladı.

GİRİŞ 05.06.2022 13:43 GÜNCELLEME 05.06.2022 15:04
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kanal7 ekranlarında Başkent Kulisi programında Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı. 

Mahir Ünal'ın açıklamalarından satır başları:

Geçtiğimiz günlerde ABD Sözcüsü bu konuda bizimde düzenleme yapmamız kaçınılmaz dedi. Dijital hizmetler yasası büyük ağ sağlayıcılarını kapsıyor. Büyük mecralar büyük ağ sağlayıcı olarak tanımlıyor. Avrupa Birliği internet ortamına ilişkin iki tane kırmızı çizgi koydu. Biri terörle ilgili diğeri de dezenformasyonla mücadele. İnsan gerçeği kaybederse her şeyi kaybeder. Dezenformasyon tek başına yalan haber değil, tek başına karalama değil. Burada Twitter'ın koordine zararlı içerik olarak tanımladığı şey organize faaliyetlerdir.

"TÜRKİYE YÜZDE 49 ORAN İLE DEZENFORMASYONA MARUZ KALIYOR"

Algıyı değiştirmek bir konuda gerçekliği değiştirmek ve kendi yapay gerçekliğini oluşturmak için yapılan bir süreç. Birçok ülke kendisine yönelik dezenformasyonundan rahatsızlığını dile getirdi. Yüzde 49 ile Türkiye dezenformasyona maruz kalıyor. Dezenformasyon ne üzerinden yapılıyor, bilgi üzerinden yapılıyor.

Şimdi eğer bilgi ve haber gerçekliğini kaybederse birey özgün kanaatini nasıl oluşturacak? Avrupa'yı nasıl örnek aldık. Sosyal medya yasasını daha önce çıkarmıştık. Sosyal medya platformlarının hukuki ofis açmalarıydı. Bir ülkenin yasalarını tanımanız demek o ülkenin egemenlik hakkını tanımanız demektir. Bizim yaptığımız düzenlemenin üzerinden 1 yıl geçtikten sonra çıkan aksaklıkları gördük. 

DEZENFORMASYON SUÇU NEDİR?

Paylaşım yapanlara hapis cezası diye manşet attılar. Şimdi bu tavır sorunlu bir tavır. Bu tek başına suç teşkil etmiyor. Dezenformasyon suçu için 3 kademeli yaptık. Sadece halk arasında endişe ve panik yaratmak özel amacıyla birinci şart. Sadece bunun olması yeterli mi? Suçun teşekkülü için yeterli değil. Bu özel amaçla şunu da yapması gerekiyor kamu düzeni ile ilgili gerçeğe aykırı bilgiyi yaymak. Bu da yeterli değil, bir de bunu alenen yaymak. İşte bu üçü olduğunda dezenformasyon suçu oluyor. 

CHP Genel Başkanı'nın Türken Vakfı ile ilgili açıklamaları bu yasaya giriyor mu? Bu yasaya göre suç teşkil etmiyor. Bu yasaya göre Kılıçdaroğlu'nun paylaşımının suç teşkil edip etmediğine yargı karar verecek. 

Biz burada şunu yaptık, işte koordineli zararlı etkinlik diye tanımladığı Twitter'ın, dezenformasyon suçunu teşkil eden unsurları bir maddede bir araya getirerek, dezenformasyonu bağımsız bir suç olarak tanımladık. 

ERDOĞAN HAPSE GİDERKEN NE DEDİ?

20 yıldan beri bu muhalefetin sesini kim kısabilmiş ya! Bunların sesi ne zaman kısıldı? Düşünün Recep Tayyip Erdoğan bir şiir okuduğu için hapse gönderildi. Ve Erdoğan hapse giderken ne dedi? Ben devletime küsmem dedi. 

Dezenformasyon düzenlemesi asla siyasi bir düzenleme değildir. Dezenformasyon suçu bir kişiye karşı işlenirse ne olacak? Bunu uzun süre tartıştık. Adalet Bakanlığı bu konuda haklı bir gerekçe sundu. Kişiye karşı işlenen suçlar zaten düzenlenmiş. 

TWİTTER'A VERİLEBİLECEK CEZALAR

Belirli suçlara ilişkin olarak adli mercilere bilgi verme zorunluluğu getirdik. Mahkeme, Twitter'dan bilgi istediğinde adli mercilere bilgi vermezse bant daraltma getiriliyor. Reklam yasağı da getiriliyor. Twitter bir ofis açtı, bir temsilci atadı ama şuana kadar bir muhataplık oluşmadı. Yeni düzenleme ile beraber biz temsilciliklerle ilgili hususu da yeniden Türk hukukuna karşı kayıtsız tavırlarını engellemek için şartlar getiriyoruz. 

Twitter Elon Musk'a bot hesapları bildirmedi, bunları bildirmediği sürece Elon Musk satın almayacağım dedi. Twitter kendi kurallarını kendisi koyuyor. Instagram dün Abdullah Çatlı'nın annesi rahmete kavuştu, bununla ilgili yasak uyguladı. Twitter, YPG'nin ele başına mavi tik verirken Türkiye'deki siyasileri kısıtlamakla tehdit ediyor. Ben vatandaşlarımın haklarını kendi iç hukukumla bu ağlarda korumak zorundayım. Kimse Twitter'ı savunmaya kalkışmasın. Buraların bütün dünyanın yaptığı gibi ABD 6 ayda bir bunları kongreye çağırıyor ve hesap soruyor. 

 

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 34
  • Okan 1 yıl önce Şikayet Et
    Twitter’e de yasak gelsin K-POP Müziği ve BTS akınına da. Okullar yanıyor Millî Eğitimin haberi var mı? Öğrencilerimiz Güney Kore akımına ailelerinin hoşgörüsü ile kapılıyor ama ileriki safhalarda çocuğu psikolog bile kurtaramıyor. Okullarda ise hiç bir önlem yok. Çin Devleti yasakladı, biz ateşliyoruz. Gençlik elimizden çıkıyor eyyy yöneticiler
    Cevapla
  • Ertuğrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kaldık. Hesap sorulabilir yaptırım uygulanabilir en ağır şekilde cezalandırılabilir olmalı.
    Cevapla
  • Ali Atik 1 yıl önce Şikayet Et
    Gelsin, diğerlerine de Geç bile kaldı.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu internet yasası çok geç kaldı.. Şimdiye kadar çıkmalıydı
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    tamamı kapatılsın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular