Yurt dışındaki misyon sayısı 254'e ulaşan Türkiye diplomatik ağda dünya beşincisi

Türk diplomasisi, "Sahada ve Masada Güçlü Türkiye" hedefiyle dünyadaki ağını genişletmeye devam ediyor. Son 20 yılda 83 yeni dış temsilcilik açıldı. 2002 yılında 163 olan diplomatik temsilcilik sayısı 254’e yükseldi.

GİRİŞ 14.07.2022 07:44 GÜNCELLEME 14.07.2022 09:02
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Son 20 yılda 83 yeni dış temsilcilik açan Türkiye, ABD, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere’nin ardından dünya çapında en çok yurt dışı temsilciliğine sahip ülke konumuna geldi.

Türkiye, 145 Büyükelçilik, 13 Daimî Temsilcilik, 94 Başkonsolosluk, bir Konsolosluk Ajanlığı ve bir Ticaret Ofisi olmak üzere toplam 254 misyona sahip.

Son 20 yılda özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika’ya ağırlık verildi. Afrika’daki büyükelçilik sayısı 12’den 43’ye, başkonsolosluk sayısı ikiden dörde çıktı. Latin Amerika ülkelerinin sadece beşinde Türk büyükelçiliği varken, bugün 15 ülkede büyükelçiliğimiz bulunuyor. Asya kıtasında da 2002 yılında 50 olan diplomatik misyon sayısı “Yeni Asya” açılışı ile 72’ye yükseldi.

Türkiye, ABD, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere’nin ardından dünya çapında en çok yurt dışı temsilciliğine sahip ülke konumuna geldi. ABD’nin 273, Fransa’nın 267, Çin’in 260, Rusya’nın 258, İngiltere’nin ise 257 diplomatik temsilciliği bulunuyor.

4 BİN 500 PERSONEL

Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde ise 4 bin 500’e yakın personel çalışıyor. Bu personelin 535’i meslek memuru, 472’si konsolosluk ve ihtisas memuru, 2’i hukuk müşaviri, 11’i danışman, 10’u müşavir, 95’i ateşe yardımcısı, 435’i güvenlik görevlisi ve 2 bin 940’ü sözleşmeli personel olarak görev yapıyor.

 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 43
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    fetö erdoğan düşmanlığını ikame ederek türkiyenin dış gücünü onda bire düşürmeyi başardılar. bu başarı mossad ve cia ya ait.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Cumhurbaşkanımız Özal döneminde yurtdışı bağlar kuruluyor idi , Zira günümüzdeki kadar değil . Artık Küresel bir gücüz ve bu açılımlar ; Afrika , Latin Amerika , Asya Pasifik ... ülkemizin küresel güç ve itibarını perçinliyor .
    Cevapla
  • Serdarr 1 yıl önce Şikayet Et
    Gençler size anı bu günü düşündürttürüyorlar. Her şey pahalı ev araba almak hayal oldu diyorlar. Evet pahalı. Erdoğan gelmeden önce aynen böyleydi millet 50 sene araba ev alamadı alabilende şahin araba aldı. Erdoğan geldi 5 sene içinde şahin alamayanlar en kral arabayı aldı. Dünyada kaotik durum var her ülke etkileniyor. 2 sene içinde doğalgaz petrolü çıkarttınmı en kral evide arabayıda alırsın. Yapacak olan yine Erdoğan. Gezinin çapulcuları değil Gezide her şey 1 TL idi bedava idi. Kimi indirmek istiyorlardı? Çapulcu aynı olaylar ve lafları farklı.
    Cevapla
  • Kriz mi o de nela 1 yıl önce Şikayet Et
    Araba mı git sıfır araba alabilecekmisin bakalım seneye randevu veriyorlar biz alamıyoruzda ne elektrikli ne fosil yakıtlı herşey kapış kapış gidiyor birde derler bu ülkede ekonomik kriz var bayramda denize gidelim dedik o kadar benzin fiyatına rağmen o ne trafikdir öyle ters yönden geri döndük her halde denize gitsek gece 1 ' i bulacaktı market fiyatları uçmuş gitmiş doğru ama nere gitsem adım atacak yer yok agam eğleni ekonomik kriz var diye dalga geçi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Var, bir istasyon kuruldu.
    Cevapla
  • ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    evet bütün afrikalılar istanbulda iyi iş başardınız
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl önce senin ataların bu ülkeye ait ait değildin 2. Abdulhamid hz. size acımasaydı ispanyada yahudi arkadaşlarınla boğaların önünde yem olmuştunuz bak gördün mü bizim merhametimizi size bile söz hakkı verdi k bu ülkede ne kadar cömertiz ve insanlara mülteci gözüyle bakmayacak kadar misafirperveriz sizde bunu anlayacak ahlak yok ama olsun insanlık öğrenirsiniz belki
    Cevapla
  • hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    beyenmiyorsan seni tutan yok ırkçı faşist seni batı orada Kapıkule gümrük kapısına oradan direkt yunana yada Bulgaristan'a yol al
    Cevapla
  • Emir eri Ramazan 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke sende onların yerine Afrika’ya gitsen yer işgalisin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe Beko kaybetti! Son düdükle ortalık karıştı
Seçil Erzan hakkında yeni iddianame: Mağdur sayısı 26’ya yükseldi