Kahramankazan Belediye Başkanı'ndan sosyal yardımları kesen Yavaş'a zor soru

Kahramankazan Belediye Başkanı Oğuz, Ankara'nın sorunlarıyla ilgili Haber7'ye dikkati çeken değerlendirmelerde bulundu. Yavaş'a zor sorular soran Oğuz, vatandaşlara bir de müjde verdi.

GİRİŞ 22.10.2022 15:58 GÜNCELLEME 22.10.2022 17:47
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Haber7 / Özel

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, suya yapılan indirimi gerekçe göstererek sosyal yardımları kesti. Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, tanıtım giderleri ve konserleri hatırlatarak, "Onları neden iptal etmiyorsunuz" diye sordu. Oğuz ayrıca, büyükşehrin yardım etmekten vazgeçtiği vatandaşlara kendilerinin el uzatacağını açıkladı.

Haber7 Muhabiri Gamze Türk'ün sorularını cevaplayan Oğuz'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Ankara'da Mansur Yavaş yönetiminin suya yaptığı yüzde 400’lük zam sonrası AK Parti grubu olarak harekete geçip suya yüzde 50 indirim teklifini meclisten geçirdiniz. İndirim teklifinin ardından bazı ilçelerde su ulaştırılmaması, projelerin iptal edilmesi ve personelin işten çıkarılması gibi iddialar var. Hatta Mansur Yavaş'ın ASKİ’ye para aktarma bahanesiyle ihtiyaç sahiplerine yapılan yiyecek desteğini bile kestiği iddia ediliyor. Bu konuda size ulaşan somut bir durum söz konusu mu?  

Geçen sene Mansur Bey ASKİ Yönetim Kurulunun kararını meclise getirdi. Neydi o? Kademeli zam. Biz burada AK Parti grubu olarak itiraz ettiğimiz vakit Mansur Bey dedi ki, hatta kendi tweetinde de hala duruyor. Ankara'nın yüzde doksanı bu zamdan etkilenmeyecek dedi. 70 lira 80 lira fatura ödeyen insanlara bir anda çok yüklü faturalar gelmeye başladı. Biz de AK Parti grubu olarak da sürece kayıtsız kalamazdık. Yaptığımız istişareler neticesinde bir önerge verdik. ‘Su faturalarında yüzde 50 indirime gidilsin’ önergemiz mecliste kabul edildi. Mansur Bey bunu veto etti, tekrar meclise gönderdi. Mecliste yine AK Parti ve MHP meclis üyelerinin kabul oyuyla bu artık yasalaştı. Mansur Bey bunu yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya taşıdı.

"MANSUR BEY SU İNDİRİMİNİ GEREKÇE GÖSTEREREK YARDIMLARI KESTİ"

Fakat bu beyanda enteresan bir şey oldu. Esas üzücü olan yer Mansur Bey, sosyal yardımlar konusunda her platformda 3 buçuk senedir dile getiriyor. Kendini öne çıkaran işte sosyal yardımları hep anlattı. Hatta ve hatta Ankara'nın bir dönem her tarafına pankartlar astı. Şu kadar et dağıttık, bu kadar et dağıttık diye sosyal yardımlarını tabiri caizse kamuoyuna reklam etti. Ne olursa olsun insanımıza dokunan her türlü yardımın destekçisi olduk. Mansur Bey'in bütün bu yardımları yaparken kullandığı sosyal yardımlar yönetmeliğini de mecliste geçiren biziz. Yani Mansur Beye bu yetkiyi veren meclis zaten ama Mansur Bey su indirimini gerekçe göstererek maalesef sosyal yardımları kestiğini ilan etti. Sosyal yardımların içerisinde kömür yardımı var, tohum yardımı var, fide desteği var, yakıt desteği var, kendi ifadesiyle et desteği var. Bütün yardımlar iptal edildi.

"SAYIN YAVAŞ, MEDYA YATIRIMLARINI, KONSERLERİ İPTAL ETSEYDİN"

Mansur Bey, ‘Finanse edemem bütçeden oraya para aktarmam lazım. Dolayısıyla sosyal yardımları kesiyorum’ dedi. Sayın Mansur Yavaş mesela medya tanıtım giderlerini kesseydin, mesela Ankara'nın 25 ilçesinde yaptığın 25 tane konser organizasyonunda ödenen paraları kesseydin. Neden sanatçılara milyonlarca para ödenirken sosyal yardıma muhtaç insanların yardımlarını kesti?

Seven sevdiği için her şeyi yapar. Biz siyasetçiler vatandaşımızı sevdiğimizi iddia ediyoruz ya sevdiğimizi göstermek zorundayız. Sevdiğimiz için her şeyi yapmak zorundayız. Böyle bir sevgi olur mu? Cumhurbaşkanımız arkası arkasına müjdeleri açıklıyor. Memurlara 3600 ek gösterge verecek, EYT’lilere müjdeler geliyor, esnafların kredi limitleri yükseltildi, kredi affı gündemde. Bunların hepsi bütçeye yük getiriyor ama milletine aşık bir lider böyle yapar. Sevdiği için katlanır, sevdiği için bunların bedelini öder. Ha bu vatandaşlarımız bu ihtiyaçlardan mahrum mu kalacak? Hayır. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Biz zaten sosyal belediyecilik yapıyoruz.  

"AFİŞ ASMAYI CHP ZİHNİYETİ İCAT ETTİ"

Siz AK Partili belediyeler olarak bu mağduriyetlerin giderilmesi için neler yapıyorsunuz?  

Sosyal yardımlar konusunda biz sosyal yardımların destanını yazmış bir siyasi gelenekten geliyoruz. Hiç kimse daha sünnet şölenleri bilmezken bu siyasi gelenek sünnet şölenleri çıkarmıştır. Evde sağlık hizmetini çıkarmıştır. Yardım kolilerini çıkarmıştır. Sosyal market geleneğini bu siyasi hareket başlatmıştır. Hiçbirimizin aklına insanlara et dağıttım diye afişler asmak gelmemiştir. CHP zihniyeti icat etmiştir. Biz sosyal destekleri yapan tarafız. Onlar sosyal desteklerin reklamını yapan taraftır.

"BÜYÜKŞEHİRİN KESTİĞİ YARDIMLARI BİZ DAĞITACAĞIZ"

Ankara'nın sigortası Cumhur İttifakı'dır. Mansur Bey istediği kadar yardımları kessin. Büyükşehir'in yaptığı bütün sosyal yardımları alt alta toplasınlar, 19 tane AK Partili belediyemizin verdiği sosyal yardımlar inanın onlardan daha fazladır. Ben geçen sene Kahramankazan’da 550 ton kömür dağıtmışım, 3 senedir 5 Milyon fide dağıtmışım. Büyükşehir 3 yıldır kaç fide dağıttı? Toplasanız benim dağıttığım rakamın dörtte biri etmez yani hizmette yarışalım. Bunlar güzel şeyler ama yaptığımız sosyal yardımları vatandaşı tehdit etmek için kullanmayalım. Büyükşehir'in dağıttığı kömürler bu sene dağıtılmayacak ise onlardan yararlanan vatandaşlarımızı da kendi yardıma havuza dahil ediyoruz. Büyükşehir'in verdiği et desteği artık verilmeyecek ise biz kendi dağıttığımız et desteklerinin yanına Büyükşehir'in verdiği destekleri de alıyoruz. Vatandaşı sırtında yük gibi görüp, ilk fırsatta omzundan atanlara inat biz vatandaşımızı sırtımızda taşımaya, vatandaşımızın hizmetinde bulunmaya sonuna kadar devam edeceğiz.  

ANKARA'NIN ÖNÜ KESİLEMEYEN ULAŞIM PROBLEMİ

Ankara'da son dönemde İstanbul'u aratmayacak bir ulaşım problemi olduğunu duyuyoruz. Günden güne büyüyen bu sorunu neye bağlıyorsunuz?  

Yönetim anlayışına bağlıyorum. Mansur Bey bir röportajında, “Yeni yollar yapmak trafiği çözmez” dedi. Ankara'daki trafiğin sabun köpüğü gibi arttığını izleyeceğiz. Sayın Melih Gökçek zamanında 45 günde kavşaklar hizmete açılıyordu. Şu an 2 buçuk senedir bitirilemeyen kavşaklar var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın trafik sorununu çözmek gibi bir derdi var mı acaba? Yeni yerleşim alanları elbette yeni yolları, yeni kavşakları beraberinde getirir ve buna hızlı bir şekilde uyum sağlamak lazım. Ama Mansur Bey bu konuda yavaş. Çevre ilçelerden şehir merkezine giriş noktalarında ciddi bir yığılma yaşanıyor ama yeni yollarla bu noktalar çok rahat bir şekilde açılabilir. Yeni giriş ve çıkış yollarının uyumlu bir şekilde üretilmesi gerekir. Uğraşmak lazım.  

"MANSUR YAVAŞ'IN İŞİ HAKİKATEN ÇOK ZOR"

Ciddi bir kadrolaşma olduğunu görüyoruz. Mansur Bey 12 bine yakın kişiyi işe almış. Şeffaf bir belediyecilik anlayışı sergileyeceğini iddia ediyordu. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?  

Her siyasi hareketin beraberinde tabii ki iş talepleri olan insanlar olur. İhtiyaca binaen bunları artırabilirsiniz. Şimdi Mansur Yavaş'ın işi hakikaten çok zor. Çünkü CHP'yi memnun edecek, İyi Parti'yi memnun edecek, bir de gizli ortakları var, onları memnun edecek. Hepsinin bazı talepleri var, kimisi gelecek personel isteyecek, kimisi gelecek başka taleplerle. Mansur Bey de ne yapsın? 12 bini de geçti şu anda Mansur Bey'in yeni işe aldığı insanlar. Bunlar bütçeye yük. Sonra ne olur biliyor musunuz? İşçinize zam veremezsiniz. Bazı şirketlerin işçileri zam alamadı, yazıktır, onlar da aile geçindiriyorlar. Mezarlıkların devri konusu vardı. Bu mezarlıklar Büyükşehir’e aitti. Bize devrettiler. Büyükşehir bu esnada mezarlıklar bana ait diyerek ekstra bir sürü eleman aldı. Yazı yazmışlar, mezarlıklarda çalıştırdığım yani kendi işe aldığım kişilerin özlük haklarını da size vereyim diyor. Sosyal yardımlar konusunda nasıl ki ilk engelde vatandaşın sırtından atma yolunu tercih ettilerse işe aldıkları personeli de ilk engebeli arazide direk sırtlarından atma yolunu tercih ediyorlar. Madem devredecektin, niye işe aldın? Kontrolsüz aldınız bu kadar elemanı, bütçe dengelerini bozdunuz. Belediyenin kendi iç çalışma ahengini bozdunuz. Çok fazla kadrolaşmak belediyede işleri çıkmaz sokağa götürür. Mansur Bey geldiğinde bunları çok eleştirdi. Melih Bey'i çok eleştiriyordu. Şimdi Melih Bey'in son 20 senede aldığından çok daha fazla eleman aldı. 

"VATANDAŞ BEĞENDİM DEMİŞ NEDEN TEKRAR TARTIŞMAYA AÇIYORSUNUZ?"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tamamlayamadığı projeler, yarım kalan projeler yapılmayan projeler bu projeler sizleri nasıl etkiliyor?  

Ankapark’ı diline dolayan Mansur Yavaş gelir gelmez, “Ankapark boşuna yatırımdır” dedi. Bu projenin yüzde doksanını bitmiş. 2014 yılında Melih Gökçek bu proje ile vatandaşın karşısına çıkmış, vatandaştan ruhsatını almış. Vatandaş tamam bu projeyi beğendim sana da oy veriyorum demiş. Niye bunu tekrar tartışmaya açıyorsunuz? Siyasi rant olduğu için açıyor. Siz niye yüzde doksanı biten bir projeden geri dönüyorsunuz. Burada bir kamu kaynağının heba edilmesi söz konusu. Aç hizmete Ankara'ya bir değer kazandır. Geçmiş dönemden devralınan işlerin tamamlanma iradesini göremiyoruz. Bu da devlette devamlılık mantığına terstir. Mansur Yavaş’ın ilçelerle arası hiç iyi değil. Mansur Bey, “Hiç yapıcı bir şey söylemiyorsunuz, bir öneriyle gelmiyorsunuz” dedi. “Gelin bir fide serası kuralım” dedim. “Tamam” dedi. Bir buçuk sene geçti. Hani nerede? Kahramankazan’a açık oto pazarı kuracaktı. Hani nerede? Bu sene Kahramankazan şehir merkezine Büyükşehir Belediyesi asfalt atmadı. Biz geçen sene 25 bin ton, bu sene 15 bin ton toplam 40 bin ton asfalt attık. Yama yapıyor ama asfalt atmıyor. Ana yollar Büyükşehir'e ait olduğu için biz ana yolları asfaltlamıyoruz. Çok çirkin bir görüntü oluyor. Dolayısıyla ana yollar konusunda buyursun bir çalışma yapsın. Havalar soğudu, biz geçtiğimiz ay bu asfaltı attık, bitirdik. Büyükşehir Belediyesi büyüklük vasfını kaybetmiştir. Çünkü büyüklük almakla olmaz vermekle olur.  

Mansur Bey'in tanıtım ve reklam için dudak uçuklatan harcamalar yaptığı iddiaları sizce ne kadar doğru?  

Sosyal medya mecrası tabii dipsiz bir kuyu. Bir bakıyorsunuz paylaşımlarınız ve beğenileriniz artıyor. Mansur Bey'in bu konuya çok ciddi para harcadı. Sosyal yardımları kesmek yerine sosyal medyaya harcadığı paraları kısması gerekir. Mansur Bey, sosyal medyada çok beğeni almak, güzel işler yaptığını göstermiyor. Mansur Yavaş bütçesinin yüzde 65’i şirketlere aktarılıyor. Büyükşehir'e ait şirketleri var, bu şirketlere gönderiyor. Büyükşehir'de yaptığınız harcamalar denetime tabidir. Meclisin denetleme komisyonu buradaki parayı denetler ama şirketler aktardığınız zaman ticari sır olarak bunlar değerlendirildiği için şirketler denetlenmiyor. Sonra nereye gidiyor? Bunu kimse bilmiyor. Bunu bir tek Mansur Yavaş biliyor.  

"DEVASA İŞLER ÜRETMEDİĞİ HALDE KENDİNİ GÜNDEMDE TUTUYOR"

Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir hayali var mıdır? Oldukça konuşulan isimlerden de biri. Siz ne düşünüyorsunuz merak ediyoruz?  

Mansur Bey'i tebrik ediyorum. Öyle devasa işler üretmediği halde kendini bu kadar gündemde tutmayı başarabildiği için. Bu da bir başarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına kim çıkarsa çıksın bu iş birinci turda bitecek. İster Mansur Bey çıksın ister Kemal Bey çıksın. 

Mansur Bey'in tabii ki de etrafındaki insanlardan bizler de duyuyoruz. Sokaktaki insanlar da zaman zaman söylüyor, sonuçta Mansur Bey'in Cumhurbaşkanı adaylığına yakıştıran bir kitle var. Şahsi kanaatim Mansur Bey'in cumhurbaşkanlığına bakış açısı şöyle, “İstemem, yan cebime koy.”  

Ankara'daki tabloyu nasıl görüyorsunuz?  

2019 seçimlerinde aday olarak Cumhurbaşkanımız Ocak'ta bizi Arena'da kamuoyuna takdim etti. Sahada geziyorum, esnaf gezmeye başladık. Her gün yüz yüze baktığımız insanların bir anda modu değişti. Yani artık sen siyasi ve adaysın. Girdiğim her yerde şöyle cevaplar geliyordu, bu sefer bir ders vereceğiz. “Allah'ım işimiz zor” dedim. Vatandaş kızgın. AK Parti bu milletin evladı, milletin kızdığı yerler elbette ki de oluyor ama AK Parti'yi sevmekten vazgeçmiyor. Liderlerinin Amerika'ya icazet almak için biri gidiyor biri geliyor. Aradaki kalite farkını görebiliyor musunuz? Cumhurbaşkanımız o Biden ise ben de Erdoğan’ım diyor. Bir gece ansızın gelebilirim diye Miçotakis’e Türkiye’nin karalılığını en yüksek tondan gösteriyor. Halk bunu görüyor. 

Ankara'ya dair çok konuştuk ama Kahramankazan’ı konuşalım isterseniz. Yardımlar, projeler, neler yapıyorsunuz sizden dinleyelim?  

Türkiye'de ilk yaptığımız çalışmalar var. Mesela Türkiye'de internet erişim altyapı lisansına sahip tek kamu şirketi biziz. Tüm Türkiye'de biz de aynı Türk Telekom'un sahibi olduğu lisans haklarına sahibiz. 5 bin abonemiz var. 30 tane çalışanımız var. Ankara'da bazı belediyelerin de internetini biz veriyoruz.

Biz Türkiye'de ilk defa mazot desteği verdik. Pandemi sürecinde esnafımıza nakdi yardımda bulunduk. Ankara'da ilk yapan belediye yine bizdik. Bakın çiftçilerimize az evvel söyledim. Hani fide desteği, yağlık ay çekirdeği desteği, mazot desteği, gübre desteği, makine, ekipman desteği bunların hepsini yapıyoruz.

"CHP ÖĞRENCİLERE BURSU İPTAL ETTİRMİŞTİ"

Hani ilkler konusunda Türkiye'de 630 tane öğrenciye burs veren bir belediyeyiz. CHP zihniyeti bunu mahkemeye taşımış, 2007 yılında iptal ettirmişti. Anayasa Mahkemesi onu dedi ki veremezsiniz. Hala yargı kararı başımız gözümüz üstüne ama biz farklı bir formülle bugün üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Halk ekmek konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne çok rica ettik. Sayıları arttırmadılar. Biz de kendi halk ekmeğimizi vatandaşa kendimize sunuyoruz.

Kahramankazan’da işsiz insanlara iş buluyoruz. Şu ana kadar 3.300 vatandaşımıza biz iş bulduk. Engelli çocuklarımız için engelsiz kafe açtık ve onlara bıraktık. Kahramankazan’ımızda bütün bu anlattığım çalışmalar bizim aslında neler yaptığımızı gösteriyor. Ama karnemiz ne? Türkiye'nin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre 1000 tane Belediyesi içerisinde Türkiye'nin en gelişmiş 74’üncü belediyesi olduk. Ankara'nın en gelişmiş altıncı ilçesi olduk ve yine 3 Ağustos'ta yayımlanan resmi gazetedeki verilere göre Karamankazan ikinci sınıf ilçeydi artık birinci sınıf ilçe oldu.  

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?  

25 Ekim'de ilçemizin kahramanlık unvanı alış yıl dönümüdür. Aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Tüm gazilerimize şükranlarımı arz ediyorum. Bu vesileyle ilçemizin kahramanlık unvanı alıp sürecinde desteklerini esirgemeyen sayın Cumhurbaşkanımıza, o dönemki Başbakanımız sayın Binali Yıldırım'a ve o dönemki belediye başkanımıza emek veren tüm milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. 

OĞUZ'DAN HABER7'YE ZİYARET

Haber7 ofisini ziyaret eden Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'ye sancak temalı plaket hediye etti.

Sancak, Kahramankazan'da hayata geçirdikleri faaliyetleri ve projeleri anlattı.

Kahramankazan, 15 Temmuz darbe girişimindeki direnişiyle "Kahraman" ismini almıştı.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 88
  • Mehmet koca 1 yıl önce Şikayet Et
    Valla bende ankaradayim her yol delik deşik surekli elektrik su sıkıntisi trafik oyle yol yama yapmakla olmuyor heryer delik deşik ilgilenen yok abarttiginiz adamla gurur duyun hic menmun degilim hic bir zamanda şahsım adina oy felan vermem
    Cevapla
  • HALK 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrigi de yüzde elli indirim yapinda samimiyetinize amacınızın Yavas i bitirmek olmadigini da inanalim
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Kahramankazan belediye başkanı Mansur bey olmasaydı Soğucak mahallesi asfaltı kaç sene daha atılmayacaktı. Bu nasıl belediyecilik kendi ilçenizde çalışma yapın öncelikle
    Cevapla
  • Nur Yücel 1 yıl önce Şikayet Et
    Dilleri zehir saçıyor,Başkanımla huzur geldi.
    Cevapla
  • Fukara06 1 yıl önce Şikayet Et
    Mansur yavaş ankaranın başına gelmiş bir felakettir diye düsünüyorum
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Düşünmek..
    Cevapla
  • Hakan Soysal 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen düşünmeyle kal senin aklın ermez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli ve memurun Temmuz beklentisi! İşte polis, öğretmen maaşları...
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten 4-10 Mayıs'a özel indirim! Tarım Kredi Market kataloğu