Referandum 2023 seçimleriyle birlikte mi? Bakan Bozdağ o soruyu cevapladı

Başörtüsünün kanuni güvenceye kavuşturulmasına yönelik anayasa çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte referandum yapılmasına anayasa ve kanuni düzeyde engel olmadığını söyledi.

GİRİŞ 03.11.2022 15:09 GÜNCELLEME 03.11.2022 15:56
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsüne anayasal güvence ile ilgili konuşarak, teklifin kabul edilmemesi durumunda halk oylamasına sunulacağını söyledi.

PARTİLERE SADECE BİLGİ VERİLDİ

Bakan Bozdağ, A Haber televizyonunun canlı yayınında, konuya ilişkin dün TBMM'de grubu olan siyasi partileri ziyaret ettiklerini ve görüşmeler yaptıklarını hatırlattı. Bozdağ, görüşmelerde, yapılan hazırlık konusunda partileri bilgilendirdiklerini, yazılı bir metin partilere sunulmadığını aktardı. Anayasa değişikliğine ilişkin MHP ile çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bakan Bozdağ, görüşmelerde MHP'nin desteğini açıkça ifade ettiğini bildirdi.

CHP AÇIK KAPI BIRAKTI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın görüşme sonrasındaki açıklamasında hazırlık çalışmalarına katkı vermeyeceklerini, anayasa değişikliğine sıcak bakmadıklarını söylediğini kaydeden Bozdağ, Altay'ın teklif son halini aldığında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin yetkili organlarıyla tekrar değerlendireceklerini belirttiğini, bu konuda açık kapı bırakıldığını dile getirdi.

İyi Parti'nin "Somut metin üzerinde konuşsak iyi olur" dediğini ifade eden Bozdağ, hazırlık çerçevesinde değerlendirmeler yapıldığını, bu partinin, konunun yetkili kurula götürülüp, görüşüleceğini bildirdiğini söyledi.

HDP'nin başörtüsü konusunda desteklerinin olduğunu bildirdiğini, aile konusunda da bazı değerlendirmelerde bulunduğunu anlatan Bozdağ, olumlu bir havanın yaşandığını ancak temel hak ve hürriyetlerin referanduma gitmesi konusuna HDP'nin sıcak bakmadığını belirttiğini aktardı.

AYRIM YOK

Başörtüsü düzenlemesine yönelik soru üzerine Bozdağ, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu ve özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmasının hiçbir kadının başının açık ya da örtülü olması şartına bağlanamayacağını vurguladı.

Bakan Bozdağ, "Çok açık, net ifade ediyoruz. Diyoruz ki temel hak ve hürriyetleri Türk vatandaşları özgürce kullanacak. Kadınlar, başı açık olsun, başı örtülü olsun, bunların arasında hiçbir ayrım yapılamayacaktır. Vatandaşlar arasında, kadınlarımız arasında hizmetlerden yararlanma konusunda kamu da, özel kesim de herhangi bir ayrımcılık yapamayacaktır. Yapması anayasal bir biçimde engellenmektedir. Hem yasama hem de yürütme organı anayasanın sağlayacağı bu güvenceden hareketle vatandaşlarımızın özgürce sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmasını kim engelliyorsa onun karşısında duracak. Bunun karşısında da hukuki yaptırımlar da kendisini gösterecek." şeklinde konuştu.

Bakan Bozdağ, anayasa değişikliği yapıldığında, basit çoğunlukla yeniden başörtüsü yasağı ya da başı açık kadınlara haksız uygulamaların getirilemeyeceğini bildirdi.

ESAS OLAN PARLAMENTO, OLMAZSA REFERANDUM

Kanuni düzenlemenin referanduma gidip gitmeyeceğine yönelik soruya ilişkin Bozdağ, anayasa değişikliğinin referanduma gidebilmesi için TBMM'de en az 360 çoğunlukla kabul edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Seçimle beraber referandumun söz konusu olup olmayacağı sorusuna Bozdağ, buna anayasal ve yasal engel olmadığı, takvimin parlamentodaki görüşmelere bağlı olduğu cevabı verdi. Bakan Bozdağ, düzenlemenin TBMM'de 360 oy alması halinde halk oylamasına sunulacağına işaret ederek, şunları devam etti:

"Düşüncemiz, parlamentoda grubu bulunan partilerimiz, grubu olmayan partilerimizin de büyük bir uzlaşma içerisinde bu anayasa değişikliğini parlamento çatısı altında kabulden yanadır ama referandumdan başka bir çare bırakılmazsa o zaman Türkiye referandumu görebilir. Yoksa bizim öncelikli tercihimiz referandum değil, zaten bizim böyle bir sayımız da yok. Bu sayı ancak muhalefet partilerinin mümkün olan bir sayı. Hani bazıları şunu yapıyor, 'İşte AK Parti, Cumhur İttifakı referanduma götürecek bunu.' Biz hangi sayıyla bunu referanduma götüreceğiz? Rakam ortada. Referandumla eğer Türkiye karşı karşıya kalırsa bu diğer partilerimizin de buna vereceği destekle ancak mümkün olabilir. Onun için diyoruz ki referandumla Türkiye karşı karşıya kalmadan, grupta Cumhurbaşkanı'mızın açıkladığı gibi büyük bir uzlaşma sağlanmak suretiyle bu konunun parlamentoda çözülmesi esastır. Biz umuyoruz ki parlamentoda çözülecektir bu konu."

KAYNAK: AA
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 14
  • Muammer 1 yıl önce Şikayet Et
    Belediye Başkanlığı seçimi sandığını da koyarlarsa çok isabetli olur.
    Cevapla
  • 1 Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Z kuşağı ile anket yapmışlar AKP%10 zor alıyor göstermişler CHP%30 buluyor.Tamam bu doğru diyelim..Ama iddia ediyorum sıkıyorsa CHP çikipta gerçek yüzüyle gerçek ismiyle bunlarla hatta Tüm Türkiye HALKI ile ( hani söz de çok HALKÇI ya her yerde HALK ismini kullaniyor ya Halk TV v.b. ) o yüzden onlarla bir anket yapsin ama cerçek ismi gerçek kimliği gerçek yüzü ile. Yani Atatürkten sonraki şu anki CHP çıkıp şöyle bir anket yaptiracak..-- Bu gün seçim olsa Oylarınızi AKP ye mi veya Masonlara mi verirsiniz ? işte bu kadar o vakit görelim şu çakma CHP ( masonları) acaba nekadar oy alırlar..Yine iddia ediyorum bu sefer % 2 yi bilem bulamiyacak
    Cevapla
  • 1 Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Z kuşağı ile anket yapmışlar AKP%10 zor alıyor göstermişler CHP%30 buluyor.Evet bu doğru olabilir..Ama iddia ediyorum sıkıyorsa CHP çikipta gerçek yüzüyle gerçek ismiyle bunlarla hatta Tüm Türkiye HALKI ile ( hani söz de çok HALKÇI ya her yerde HALK ismini kullaniyor ya Halk TV v.b. ) o yüzden onlarla bir anket yapsin ama cerçek ismi gerçek kimliği gerçek yüzü ile. Yani Atatürkten sonraki şu anki CHP çıkıp şöyle bir anket yaptiracak..-- Bu gün seçim olsa Oylarınızi AKP ye mi veya Masonlara mi verirsiniz ? - işte bu kadar o vakit görelim şu çakma CHP ( masonları) acaba nekadar oy alırlar..Yine iddia ediyorum bu sefer % 2 yi bilem bulamiyacak
    Cevapla
  • Vatannnn 1 yıl önce Şikayet Et
    İdaaaam teröristlere hainlere
    Cevapla
  • Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    3 sandik gelmesi iyi deyil,Oy kullanmada Halkımız yanlış oy kullanır. Şimdi yapılması lazım Oy kullanma ( referandum)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan