HDP'nin kapatılması davasında yeni gelişme

Terör iltisakı sebebiyle HDP'ye açılan kapatma davası dosyasına sunulan ek savunma Yargıtay'a tebliğ edildi.

GİRİŞ 29.11.2022 11:42 GÜNCELLEME 29.11.2022 13:25
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada kanuni süreç devam ediyor.

İddianamenin 21 Haziran 2021'deki kabulüyle başlayan yargılama sürecinde, ceza davası prosedürü izleniyor. Davada, iddianameye karşı partinin ön savunma yapması, ardından Başsavcılığın esas hakkındaki görüşüne karşı da savunmasını hazırlaması gerekiyor.

Kanuni prosedür gereği, bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebiliyor.

EK SAVUNMA YÜKSEK MAHKEMEDE

Süreçte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının dosyaya yeni deliller sunması nedeniyle bunlara karşı savunma yapmak için Anayasa Mahkemesinden ek süre talep eden HDP, verilen bu sürelerin tamamlanmasıyla 25 Kasım'da ek savunmasını Yüksek Mahkemeye verdi.

HDP tarafından Anayasa Mahkemesine sunulan ek savunma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğ edildi.

HDP'nin ek savunmalarının tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

KARAR NASIL VERİLECEK?

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

KAYNAK: AA
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 25
  • Nail erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    hdp kapatılıp vekiller en kısa zamanda yargılanmalıdır yoksa akp çok oy kaybedecektir bu millet herşeye tahammül eder aç kalır açık kalır vatan için herşeyden geçer ama asla pkk ya ve siyasi kolu hdp ye asla tahammül edemez. hdp liler kandilde seçiliyor pkk nın partisi olduğunu bilmeyen mi kaldı devletimiz balyoz yumruğunu göstermeli bunlar çok şımartıldılar kapatılır kapatılmaz suriye de ve kandilde derhal operasyonlara başlanmalı
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    Refah Partisi hemen kapatıldı ,HDP kapatılamıyor yorumları var ,niçin--unutmadıysanız AKP iktidara geldikten birkaç sene sonra yaptığı aşırı dinci siyeset yüzünden hakkında dava açılmış,üstüne birde ihtar almış,savcılarda hakkında kapanması için çalışma başlatmıştı.bu durum üstüne AKP ikinci seçimide kazanıp eli kuvetlenince parti kapattırmayı zorlaştıran kanunlar çıkarmıştı.işte HDP nin kapatılamayışının nedeni.
    Cevapla
  • AKP. 1 yıl önce Şikayet Et
    hdp kapanacak ve terör ile bağlantısı olanlarda siyaset yasağı verilecek
    Cevapla
  • AKP. 1 yıl önce Şikayet Et
    zamanında merhum Erbakan hocanın Refah partini 5- günde kapatılırken, şimdi terör partisi aylar geçti bir nane yok. işte size bağımsız ve hür yargı.....
    Cevapla
  • DİYAR-I BEKİR 1 yıl önce Şikayet Et
    parlamenter SİSTEM KALKMALIDIR.////TÜRKİYE/// nin ÖZÜNE YAKIŞIR.BİR SİSTEM ĞELMELİDİR.her YERDE 3 DAR AĞACI KURULMALIDIR.1 VATANA İHANET EDENLER İÇİN.2. HAİNLERE YARDIM EDENLER İÇİN.3.ĞÖREVİNİ YAPMIYAN HERKİM OLURSA OLSUN .için.YOKSA MEMLEKET DÜZELMEZ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor