Kılıçdaroğlu: Ronaldo ve Messi Türkiye için oynayacak

CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıkladıkları Türkiye vizyonuna ilişkin yaptığı konuşmada Ronaldo ve Messi benzetmesi yaptı.

Kılıçdaroğlu: Ronaldo ve Messi Türkiye için oynayacak
Kılıçdaroğlu: Ronaldo ve Messi Türkiye için oynayacak
GİRİŞ 06.12.2022 12:09 GÜNCELLEME 06.12.2022 12:10
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Saray Türkiye'sine karşı başka bir Türkiye vizyonu açıkladık. Bu Türkiye için 70 kişilik ekip 7 gün 24 saat çalışacak ve dünyanın en iyileriyle çalışacak." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 88'inci yıl dönümünü kutlayarak, TBMM'de, hangi partiden olursa olsun çok daha fazla kadın milletvekilinin olmasını arzu ettiğini söyledi.

Bütçenin, bir ülkenin ekonomisi açısından en temel yasa olduğunu ve anayasada, bütçe teklifinin yasalaşması için özel bir prosedür olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, eskiden bakanlar kurulunun bütçeyi Meclis'e sevk ettiğini, ardından da başbakanın Meclis'e gelerek her türlü eleştiriye karşı bütçesini savunduğunu, şimdi ise hükumetin bütçe için Meclis'e bile gelmediğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum'un "Bu tek kişilik hükumettir" dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Tek kişilik hükumetse parlamentoya gelecek, onuruyla kendi bütçesinin arkasında duracak ve bütçesini savunacak. Parlamentoda, atamayla gelmiş olanların, halkın oy vermediği kişilerin bu kürsüye çıkıp bizden oy istemesi kadar abes bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı gelecek, 'benim bütçem şudur, ben şunları yapacağım' diyecek ve bütçesinin arkasında duracak. Bütçesinin arkasında hükumet yok. Atanmışlar buraya gelmiş bize bütçeyi sunuyorlar." eleştirisinde bulundu.

Bakanların çoğunun da atanmış olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Talimat almadan hiçbir bakan parmağını bile kaldıramaz. Çünkü hiçbirisinin yetkisi yok. Yangın söndürmeye gidiyorlar, 'Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla yangını söndürmeye başladık' diyorlar. Talimat gelmese yangını söndürmeyecek misiniz? Söndürmezler." dedi.

Kılıçdaroğlu, bir ülkenin geleceği için bütçenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Biz paranın nerelere harcandığını bilmiyoruz. Parayı harcayan irade buraya gelmeyince biz hangi bütçeyi konuşacağız? 'Bütçe' diye geldiler, burada anlattılar, ağızlarından bal akıyor ama çıkın sokağa tam tersi bir tablo... Sarayda oturan kişi, halkın arasına inmeyen kişi halkın derdini bilemez. İkili bir yapı çıktı ortaya; bir halk, bir saray. Seçilen bir Cumhurbaşkanının parlamentoya gelip kendi bütçesini savunmaması her şeyden önce parlamentoya saygısızlıktır." ifadelerini kullandı.

Bakanların "seçilmiş" değil "atanmış" oldukları için "Meclisi takmadığını"; 29 Kasım itibarıyla bakanlarca cevaplanmayan soru önergesi sayısının 701 olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, bu duruma tüm milletvekillerinin itiraz etmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'u eleştirirken kullandığı "Başkan diyemez. Çünkü başkanı başkan yapan yine aynı irade" sözleri üzerine AK Parti'li bazı milletvekilleri "Biz seçtik başkanı" diye bağırdı.

AK Parti sıralarına dönerek, "Ben nasıl seçtiğinizi de çok iyi biliyorum, sizin de nasıl milletvekili seçildiğinizi de çok iyi biliyorum" karşılığını veren Kılıçdaroğlu, kendisine tepki gösteren AK Parti'li milletvekillerine "ağlamayın" diye yanıt verdi.

"RONALDO VE MESSİ TÜRKİYE İÇİN OYNAYACAK"

Parlamentonun kabul ettiği bütçenin yasalara uygun olarak harcanıp harcanmadığının Sayıştay tarafından denetlendiğini hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştayın, 315 kamu kurumunun faaliyet raporlarına baktığını ancak 17 kurumun faaliyet raporunun hiç yayımlanmadığını ileri sürdü.

Kamu-Özel İş Birliği projelerini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Dolar garantisi veriyorsunuz, avro garantisi veriyorsunuz; dolar garantisi verdiğinize Amerika'daki enflasyonu da bu milletin sırtına yıkıyorsunuz, avro garantisi verdiğine Almanya'daki enflasyonu da bu milletin sırtına yıkıyorsunuz. Diyorlar ya 'dünyada enflasyon var' diye. Dünyada enflasyon var da siz o enflasyonu getirip bizim milletin sırtına yıkıyorsunuz." diye konuştu.

Devlet harcamalarının neye göre yapıldığını bilmeleri gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Devletin temeli hukuk ilkelerinden yola çıkar, yani belirliliktir. Üç kuralı vardır belirliliğin; hukuk normlarının belirli olması lazım, bilinebilir olması lazım, öngörülebilir olması lazım. Cumhurbaşkanlığı makamı ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Devlet İhale Kanunu'na tabi değil, Harcırah Kanunu'na tabi değil, Taşıt Kanunu'na tabi değil, Kamu Konutları Kanunu'na tabi değil, Kamu İhale Kanunu'na tabi değil, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na tabi değil, hiçbirine tabi değil bunlar. Peki, biz yetki vermişiz, parayı nasıl harcıyorlar? 'Efendim, yönetmelik var.' Siz hiç Resmi Gazete'de bir yönetmelik gördünüz mü? Görmediniz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de "sarayda yaşayanlar ve sarayın dışında yaşayanlar" diye ikili bir yapının oluştuğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, bir yanda beşli çetelerin, bir elleri yağda bir elleri balda olanların yaşadığı bir Türkiye olduğunu diğer yanda ise günlük hayatta kalma kavgasının yaşandığı, milyonlarca yoksul ve aç insanın bulunduğu bir Türkiye olduğunu savundu.

"Bu saray Türkiye'sine karşı başka bir Türkiye vizyonu açıkladık. Bu Türkiye için 70 kişilik ekip 7 gün 24 saat çalışacak ve dünyanın en iyileriyle çalışacak." ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir futbol ligindeki gibi anlatayım size, malum, Dünya Kupası var. Ronaldo ve Messi Türkiye için oynayacaklar ve birinci Türkiye'nin ikinci Türkiye'yi sadakaya bağlama programını yırtıp atacaklar. O Türkiye'de dijital teknoloji, yapay zeka, makine öğrenimi, finansal teknolojiler ve yeşil enerji var. Herkes daha iyi bir yaşam, daha iyi bir düzen için çalışacak. Çocuklara yeni bir Türkiye hayalini vereceğiz. Yeni bir siyaset üstü anlayışla ve liyakatle Türkiye'yi büyüteceğiz. O Türkiye'nin takımında siyasiler de var, siyaset üstü insanlar da var. Orada Daron Acemoğlu da var, Hakan Kara da var, Jeremy Rifkin de var, Refet Gürkaynak da var, Hacer Foggo da var, bizim bu işin uzmanları ve bilim insanları var. Şampiyonlar ligi takımı karşısında gözleri ışıldayan fotoromanlar var, vallahi tam bir amatör küme var karşımızda. Hor gördükleri, üstten baktıkları, vergilerini, en temel haklarını gasbettikleri o ikinci Türkiye, bu yarattıkları saray Türkiye'sini yenecek ve göreceksiniz, daha açık, daha net söyleyeyim; hak gelecek, batıl zail olacak."

KAYNAK: AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    Kilicdaroglu senden hak nasil gelsin? Ne hak ne hukuk bilmezsin. Allah vermeye sen gelsen isin Müslümanlara savas acmak olur. Allah Türkiyeyi senden ve senin gibilerden korusun.
    Cevapla
  • ekmel 1 yıl önce Şikayet Et
    çapsızlık ve yalancılıkta zirveyi kaptırmıyorsun bro
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun atmaktada yakında rekor kıracaksın tozuna kimse yetişemiyor.
    Cevapla
  • Oski 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya çok komik bu adam bence komedyen olaymış
    Cevapla
  • antılaıkbükücü 1 yıl önce Şikayet Et
    bülent ersoy abıyı Unutma oda oynasın vur parlasın çal oynasın keMALLLLLLLLLL
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!