Altılı masanın zor sınavı! CHP tabanıyla zıt düşebilir

Geçtiğimiz yıl aralık ayı başında TBMM'ye sunulan başörtüsü düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilmesi bekleniyor. CHP'nin başını çektiği 'altılı masa' ise büyük bir samimiyet testiyle karşı karşıya.

GİRİŞ 02.01.2023 19:22 GÜNCELLEME 03.01.2023 10:12
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

AK Parti, MHP ve BBP'den 336 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan başörtüsü düzenlemesinde kritik viraj aşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa'nın 24 ve 41'inci maddelerinde değişiklik yapılması bekleniyor.

DEĞİŞİKLİKLER NEYİ AMAÇLIYOR?

24'üncü maddede yapılacak olası değişikle başı açık veya başı kapalı fark etmeksizin, kadının kamuda ve özel hayatta tüm mal ve hizmetlerden yararlanmasının anayasa ile güvence altına alınması gündemde.

41'inci maddede yapılması beklenen değişiklik ise 'Ailenin korunması ve çocuk hakları' olarak kamuoyuna yansımıştı. Bu sayede evliliklerdeki kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit ve saldırılar ile sapkın akımların dayatmalarına karşı korunması amaçlanmıştı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 'BEKLEYELİM VE GÖRELİM' İMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim Pazartesi günü yayınladığı bir videoda "Bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte" diyerek başörtüsü düzenlemesinin ilk sinyallerini vermişti.

Fakat 8 Aralık'ta, yani düzenleme Meclis'e gelmeden bir gün önce 'Bekleyelim ve görelim' imasında bulunmuş: "Bizim yasal önerimize ters düşmüyorsa altına imza atarız" diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, muhalefete seslenerek: "Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini Meclis'e gönderdik. Samimiler mi değiller mi göreceğiz. Temennimiz başörtüsü teklifinin geniş bir mutabakatla Meclis'ten geçmesi..." demişti.

KRİTİK VİRAJ

Bu yıl ocak ayında Meclis'e getirilecek düzenlemelerin muhalefet nezdinde 'turnusol kağıdı' rolünü üstlenmesi bekleniyor. 'Helalleşme' çağrısında bulunan Millet İttifakı, iki değişiklik üzerinden görüş ayrılıkları yaşayabilir.

Haber7'nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar ise, altılı masanın başörtüsü düzenlemesine onay verebileceğini değerlendiriyor. İşte, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Dr. Mehmet Sarı ile SETA Brüksel Koordinatörü Profesör Doktor Talha Köse'nin açıklamaları:

CHP'NİN ZOR SINAVI

Avukat Dr. Mehmet Sarı, başörtüsü düzenlemesinin 'siyaset üstü' bir mesele oluşundan bahsederek açıklamasını CHP'nin yüzleşeceği zor sınavla sürdürdü:

"Başörtüsü düzenlemesi, başı açık başı örtülü kadınlarımıza dönük olarak hiçbir ayrım yapmaksızın temel haklar başlığı altında insanların din, inanç hürriyetlerini teminat altına alma düzenlemesidir. Tüm siyasi partiler, buradaki temel haklar adına yapılan düzenlemeyi siyaset üstü mesele olarak görmelidir. Fakat CHP’nin samimiyet testiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtmem lazım. Çünkü geçmiş seçimlerde CHP’nin özellikle çarşaflı ve başörtülü hanımefendilere rozet taktıklarını görmüştük. Ama hemen kodlarına döndüklerini de görmüştük. AK Parti düzenleme teklifini açıkladıktan sonra CHP’nin aleyhte bazı açıklamaları oldu. Ama ortada çok ciddi bir samimiyet testi söz konusu… CHP çok ciddi bir sınava girecek."

"HDP'NİN TOPLUMSAL BİRLİĞİMİZİ SARSACAK EYLEMLERİ VAR"

Sarı, açıklamasının devamında 41'inci maddeye işaret ederek sözlerini noktaladı:

Gerçekten başörtüsü meselesini suistimal eden bir anlayışla mı meseleye yaklaşıyorlar, yoksa kadınlarımıza anayasa ile güçlendirilmiş bir teminatı samimi bir şekilde istiyorlar mı? Buna cevap verecekler. Bu değişiklikler onlar için turnusol kağıdı görevi görecek. HDP açısından da çok ciddi problemler var. HDP, Meclis’e başörtülü vekil sokan bir parti olarak göründü ama HDP’nin toplumsal birliğimizi sarsacak eylemleri de var. Örneğin LGBT’yi kendi parti söylemlerinde yoğun bir şekilde kullanıyorlar. Bu bağlamda HDP’li vekillerin 41’inci maddedeki düzenlemeye itiraz ettiklerini görüyoruz.

Avukat Dr. Mehmet Sarı

"BİR BİLGİMİZ YOK"

Profesör Doktor Talha Köse, altılı masanın başörtüsü düzenlemesine yeşil ışık yakabileceğini söyleyip HDP'nin olası tutumunu değerlendirdi:

"Başörtüsü ve aile tanımıyla ilgili iki farklı düzenleme var. Altılı masanın iki konuya yaklaşımında farklılıklar var. Ailenin tanımıyla ilgili olan değişikliğe daha mesafeli duruyorlar. Başörtüsü düzenlemesine yönelik olumlu bir hava var. Tabii HDP’yi bilemiyoruz. HDP’nin destek verip vermeyeceği konusunda bir bilgimiz yok. Yani başörtü düzenlemesine olumlu yaklaşacaklarını ama aile konusunun anayasa paketi içerisine dahil edilmesini istemeyeceklerini düşünüyorum. Orada bir kırılma yaşanacaktır. Bu ikisi birlikte mi gelecek, ayrı ayrı mı gelecek? Asıl kritik nokta orası. Ama yine de bilmiyorum. Belki bir sürpriz olur."

Profesör Doktor Talha Köse

"TARTIŞMALARA YOL AÇABİLİR"

Aynı zamanda SETA'nın Brüksel Koordinatörü olan Talha Köse, başörtüsü teklifinin CHP'nin tabanında tartışmalara yol açabileceğini belirtti:

"Tabii ki CHP’nin tabanında bu konuyu (Başörtüsü) desteklemeyenler olacaktır. Hatta parti içerisinde de büyük ihtimalle bir tartışma da yaşanacaktır. Ama partinin tavır itibariyle -özellikle de Kılıçdaroğlu’nun farklı toplumsal kesimlere açılma çabasının olduğu bir ortamda- olumlu karşılayacaklarını düşünüyorum. Yalnız bu tavır CHP tabanında tartışmalara yol açabilir."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 14
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kemalin herşeyi ters, Allah fırsat vermesin
    Cevapla
  • cdr 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu 6lı masaya fırsat vermesin seçimle inşallah milletin yakasından düşerler. kanser gibiler aldıkları belediyeler çürüyor. Allah muhafaza devlet bunların eline düşse devleti de çürütürlar. 120 yıl önce osmanlıya kurulan bütün kumpasları şimdi bunlar devlete millete kuruyor. Allah tuzaklarını ayaklarına dolasın.
    Cevapla
  • Hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    Âmin.
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar artik kabsk tadı veriyor 1 degil11 biŕleşse ancak bir arpa boyu yol alırlar. Bunlara gönül verip oy atscaklara yazık anca bibirlerini yiyorlar birde başa geçseler ne olur.Eko gibi kaldırım taşlarına kendi adını yazarlar.
    Cevapla
  • Haber han 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı nin yaptıkları tezgah ve bu tezgahı saf millet yiyor , ip in oyları, chp ile kavga ediyor numarası ile yükseliyor. Ben bu ırktan değilim
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu masadan bi şey olmaz bunlara dersini bu millet verecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit