'Anadil' ve 'Özerklik'e altılı masa nasıl yaklaşıyor? Haber7 masanın paydaşlarına sordu

CHP Genel Başkan Danışmanı Elçi'nin "yerel özerklik", Deva Partisi lideri Babacan'ın "anadilde eğitim" çıkışı 6'lı masayı böldü. İyi Parti, SP ve GP'nin tepkisiz kaldığı bu çıkışlara DP ise çok sert çıktı...

'Anadil' ve 'Özerklik'e altılı masa nasıl yaklaşıyor? Haber7 masanın paydaşlarına sordu
'Anadil' ve 'Özerklik'e altılı masa nasıl yaklaşıyor? Haber7 masanın paydaşlarına sordu
GİRİŞ 04.01.2023 16:19 GÜNCELLEME 04.01.2023 19:45
Bu Habere 174 Yorum Yapılmış

Altılı masanın ortaklarının peş peşe gelen iki açıklama gündeme oturdu. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, vatandaşlık tanımını değiştirmek ve Kürtçe'yi anadil olarak anayasaya eklemek istediklerini açıkladı. Babacan'ın bu açıklamasının hemen ardından, CHP Hukuk ve Siyasi İşler Başdanışmanı Nuşirevan Elçi, PKK'nın en bariz talepleri arasında yer alan "yerel özerkliğe" yeşil ışık yaktı.

Kamuoyunda büyük tepki toplayan Altılı Masa'daki bu iki çıkışla ilgili, Millet İttifakı'nın diğer paydaşlarının ne tepki vereceği merak konusu oldu.

İYİ PARTİ: ANAYASA TASLAĞIMIZDA YOK

Milliyetçi-muhafazakar çizgide siyaset yaptığını iddia eden İyi Parti, CHP ve Deva'dan gelen özerklik ve anadilde eğitim çıkışına tepkisiz kaldı.

İyi Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, düzenlediği basın toplantısında, bu konunun ortak açıkladıkları Anayasa taslağında bu ifadelerin yer almadığını belirtti. Zorlu, "DEVA Partisi ile ortak yanımız 6'lı masada bulunuyor olmamız. Bizi İYİ Parti olarak ilgilendiren 6'lı masanın seçtirmek istediği Cumhurbaşkanı ve uygulamak istediği hükümet programında neyin olup olmadığıdır. Bu konuda parti olarak durduğumuz yerde herhangi bir tartışmaya açık konu bulunmamaktadır." dedi.

SP: BUNLAR PARTİLERİN KENDİ POLİTİKALARI

Konuya ilişkin altılı masanın nabzını tutan Haber7'ye birbirinden ilginç açıklamalar yapıldı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Bülent Kaya, İyi Parti'nin paralelinde bir söylem geliştirdi. SP'li Kaya, bu vaatlerin her partinin kendi konuları olduğunu belirterek altılı masaya böyle bir teklif gelirse fikirlerini orada söyleyeceklerini belirtti. 

Bülent Kaya, şunları dile getirdi:

"Her partinin kendi politikaları olur. Bireysel politikalar… Çünkü bir ortak politikalarımız vardır bir de her partinin kendi politikası vardır. Masada konuşulacak konular değil, bunlar partilerin kendi konularıdır. Her parti kendi programını konuşur ve açıklar. Bizim ortaklaşacağımız konular, altılı masada konuşulur. Onlar ancak altılı masanın gündemi olabilir. Olası iktidarımızda bunu masada konuşacağız. Masada konuşulacak şeyler bunlar. Bu konu masaya gelmedi. Gelirse söyleyeceğimizi önce orada söyleriz. Her konuyu kamuoyunda konuşmaktansa önce kendi aramızda konuşur, sonra kamuoyuna açıklarız. Her partinin ayrı bir ideolojisi var, görüşü var… Partiler kendi politikalarını iç tarafında yürütüyor. Onun için masa adına söylenmemiş bir sözü benim söylemem doğru olmaz. Masa adına söylenmiş olsaydı görüşümü açıklardım."

DP: ZERRE ÖNEMSEMİYORUZ, MASAYA KİMSE BÖYLE TEKLİFLE GELEMEZ!

Millet İttifakı ortaklarından Demokrat Parti'den de konuya ilişkin değerlendirme geldi.

Haber7'ye konuşan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, Kılıçdaroğlu'nun danışmanının sözlerinin DP için hiçbir şey ifade etmediği ve zerre kadar öneminin olmadığını söyledi. Muhattaplarının Kılıçdaroğlu olduğunu ifade eden Enginyurt, "Altılı masaya böyle bir teklifle kimse gelemez." dedi.

İşte Enginyurt'un açıklamaları:

"Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı, adı her ne olursa olsun, bizim nezlimizde ne söylediğinin zerre kadar bir önemi yok. Bizim için esas olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ne söylediğidir. Bizim muhatabımız CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'dur. Danışman denen şahıs, kendi bölgesinde seçime yönelik kendini kurtaracak, tribünlere oynayan bir mesaj vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti üniter bir devlettir. Bu devletin resmi dili Türkçe'dir. Türkiye Cumhuriyeti devletinde konuşulan anadil Türkçe'dir. Dolayısıyla Anayasa'nın ilk 4 maddesini Demokrat Parti olarak asla tartışmaya açmayız, açtırmayız. Altılı masaya böyle bir teklifle kimse gelemez."

GP: 'ÖZERKLİK' ÇIKIŞINA KATILMIYORUZ

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, CHP Başdanışmanı Nuşirevan Elçi’nin ‘özerklik’ vurgusunda bulunduğu açıklamasına yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Yerel yönetimlerle ilgili bizim kendi çalışmamız var. Ancak altılı masa bir araya geldiğinde yerel yönetimler ayrı bir başlık olarak zaten değerlendirildi. Ve altı partinin de üzerinde mutabık olduğu bir çerçeve çizildi. Zaten o malum ortak çalışma grubunun yaptığı, kamuoyu tarafından ‘Hükümet Programı’ olarak bilinen çalışma ortaya çıktığında, biliyorsunuz hangi tarihte duyurulacağı yarınki toplantıdan sonra belli olacak. Orada duyurulduğu zaman çok net bir şekilde altılı masanın üzerinde mutabık kaldığı yerel yönetimler çerçevesini göreceksiniz. Orada özellikle farklı bir tanım beklemeyin tabii ki öyle bir şey yok. Sadece yerel yönetimlerin güçlendirilmesi noktasında bir mutabakat var. Ama Sayın Başdanışmanın söylediği fikir de kendisini bağlar. Ben açıkçası CHP’nin kurumsal kanaatinin de bu olduğu düşüncesindeyim. Ortak çalışma grubunun son raporunda da böyle bir durumun söz konusu olmadığını gördüm. Mutabık olduğumuz konular belli, çerçeve belli… Bizim katılmamız söz konusu bile değil özerklik falan gibi bir yaklaşıma…"

Özcan, Elçi’nin sözlerinin altılı masada ayrışmalara yol açabileceği iddiasına ilişkin, "Bu meselenin rahatsız ettiği birileri olmuştur illaki ama bunun yolu ‘Arkadaşlar kimse konuşmasın’ demek değildir. İnsanların fikirleri olsun… Önemli olan uzlaşıyla söylenen sözlerdir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 174
  • veli 1 yıl önce Şikayet Et
    bir adabı ve herşeyinde bir yeri yurdu yada yordamı vardır be
    Cevapla
  • Ercan 1 yıl önce Şikayet Et
    Özerklik anadilde eğitim bu siyaset üstü partiler üstüdür. Bu 6 lı masanın bileceği iş değil. Dağ fare doğurmuş misali. Bu yüzden Türk ler özellikle oy verdiği partiyi iyi seçmeli.
    Cevapla
  • Erzurum'lu Telat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben verilen tepkilerin yalan ve göstermelik olduğuna inanıyorum inanın amerika bunlara höt desin anında hizaya gelirler şu tatlısu milliyetçileri var ya dut yemiş bülbüle dönerler bunların efelenme görüntüleri bu milleti kandırmaya yönelik seçim manevralarıdır .
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah size fırsat vermesin... Allah sizin şerrininizden bu Ülke yi korusun...
    Cevapla
  • Kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Enginyurt MHP de siyasete devam etseydi bu konu hakkında ve bu şahıs hakkında demediğini bırakmazdı. Demek ki Enginyurt’un milliyetçiliği geçtiği partiye göre değişiyormuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li vekil ortalığı ayağa kaldırdı! Silahlar Teşkilat dizisine ait çıktı
Brezilya'da can kaybı 56'ya yükseldi, vatandaşlar çatılardan böyle alındı