9 saatlik 6'lı masa toplantısı! Son dakika ortak aday kararı

6'lı masa onuncu toplantısı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirdi. 9 saat süren toplantıya ilişkin ortak açıklama yapıldı. 6’lı Masa, Cumhurbaşkanı adayının tespiti için görüşmelere başladı.

GİRİŞ 05.01.2023 22:23 GÜNCELLEME 06.01.2023 22:37
Bu Habere 477 Yorum Yapılmış

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisinin yer aldığı altılı masanın 10'uncu toplantısı sona erdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldı.



9 saat süren toplantının ardından merakla beklenen adaylıkla ilgili açıklama yapıldı.

6'LI MASADAN ADAY KARARI

6 Genel Başkan arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ve istişarelere başlama kararı alındı.

30 OCAK'TA TANITIM TOPLANTISI

Parlamenter sisteme geçiş sürecine ilişkin yol haritasının da 30 Ocak'ta yapılacak tanıtım toplantısında kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

BAŞÖRÜTÜSÜ İÇİN İKTİDARA YENİ ÖNERİ KARARI

Açıklamada ayrıca, çağdışı olarak tanımlanan başörtüsü yasağının bir daha gündeme gelmesini engelleyecek hukuki  teminatın gerçekleşmesi için tam bir mutabakat içinde olunduğu belirtildi.

Bunun için iktidara yeni bir öneri sunulacağı kaydedildi.

Liderlerin imzasının olduğu yazılı ortak açıklama yayımlandı. Kamuoyu ile paylaşılan ortak metinde şunlar yer aldı:

"Bugün iş birliği sürecimizin somut adımlar bağlamında son derece önemli iki ortak metnini daha tamamlama aşamasına getirdik. Ayrıca bundan sonraki adımlarımızı ve çalışma takvimimizi de oluşturduk. Bugün tamamlama aşamasına getirdiğimiz Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak’ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız. Bu iki metin ile birlikte partilerimizin siyasi iş birliği mimarisi önemli ölçüde tamamlanmış olacaktır. Temel İlkeler ve Hedefler metni ile iş birliğimizin dayandığı zemini, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ile iş birliğimizin siyasi iskeletini, Seçim Güvenliği metni ile siyasi sigortasını, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi ile hukuki sütunlarını, Kurumsal Reform metni ile kurumsal altyapısını, açıkladıktan sonra şimdi de Yol Haritamız ile süreç yönetim mekanizmalarını, Ortak Politikalar Metni ile her alandaki ortak somut adımlarımızı tanımlamış olacağız."

'ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYININ TESPİTİ İLE İLGİLİ İSTİŞARELERİN BAŞLATILMASINA KARAR VERDİK'

Açıklamanın devamında, Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılacağı vurgulanarak, "Ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına, Çetin siyasi şartlar altında bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki gerekli şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz. Ortak Adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM'de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi. Bu temel şartların sağlanabilmesi için; 'Seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına, Ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına, Genel Başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına, karar verdik.' Cumhurbaşkanı adayı ve Milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edecek ve seçimlerden sonra hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönemi başlatacağız" ifadeleri kullanıldı.

11'İNCİ TOPLANTI 26 OCAK'TA

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"​Bu çalışmaların kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla liderler arası toplantıların daha sık aralıklarla yapılmasına karar verdik. Bu bağlamda, bir sonraki toplantımız İYİ Parti’nin ev sahipliğinde 26 Ocak tarihinde yapılacaktır. Bu vesile ile ayrıca vurgulamak isteriz ki son günlerde gündeme gelen erken seçim tartışmaları bağlamında da ortak tutumumuz açıktır: Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek- yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız."

SİNAN ATEŞ İÇİN TAZİYE MESAJI

Ortak açıklamanın devamında eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine vurgu yapılarak, "Geçtiğimiz hafta içinde Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da güpegündüz sokak ortasında katledilmesi ile daha da aşikâr bir şekilde ortaya çıkan kamu düzenindeki bozulma konusunu da kapsamlı bir şekilde ele aldık. Her şeyden önce Sinan Ateş’in ailesine ve sevenlerine taziyelerimizi sunuyoruz. Bu vahşeti daha da vahim kılan husus ise cinayet sonrasında başta Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve MHP Genel Başkanı olmak üzere ilgili yetkililerin derin bir sessizlik içine girmeleridir. Daha önce siyasilere, akademisyenlere ve gazetecilere yönelik saldırıların faillerinin hiçbir ceza almadan serbest kalmalarının da verdiği cüretle kendileri gibi düşünmeyen herkese saldıran çetelerin elini kolunu sallayarak gezdiği, mafyatik yapıların karşılıklı infazlar gerçekleştirdiği bir ülkede kamu düzeninden ve demokratik hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir. Bu cürümleri işleyenlerin ve onların arkasındaki güçlerin hak ettikleri cezaları almasının takipçisi olacağız. Kimse ülkemizi her kesimden gençlerin feda edildiği yetmişli yılların karanlıklarına da, seksenli yılların darbeci 12 Eylül şartlarına da, doksanlı yılların faili meçhullerine de geri götüremeyecektir" denildi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 477
  • mişmiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok merak ediyorum 9 saat ne konuşuyor bunlar. Sabah 9 da başlasalar akşam 6-7 ye kadar bir masanın etrafında. Ben şahsen canım sıkılır kalkar gezerim...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah fırsat vermesın bunlara
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    4 senedir başkan seçemeyen üljenin hangi kritik sorunu çözer sorarım bunlardan bir halt olmaz
    Cevapla
  • ANALİZBAKIŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı masanın paylaşımından arta kalan herşey hdpkk ya gidiyor, masanın altına kemik atıldığını sanmayın, oraya atılanlar çok değerli.
    Cevapla
  • Rvp 1 yıl önce Şikayet Et
    Altın günü de değişmiş bunların
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri