Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'ı işaret etti: Seçim takvimi nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından gözler seçim takvimine çevrildi. YSK'nın takvimi 21 Mart'ta başlatması bekleniyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak.

GİRİŞ 19.01.2023 13:03 GÜNCELLEME 19.01.2023 13:40
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihi ile ilgili 14 Mayıs'ı işaret etti.

Açıklamanın ardından gözler yol haritasına çevrildi.

Buna göre, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimini 21 Mart'ta başlatması bekleniyor. Cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi de 26 Mart olacak. Kamu görevlileri ile belediye başkanlarının ise 17 Mart'a kadar istifa etmeleri gerekiyor.

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan Cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. İstifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebilecek. Ancak belediye başkanları ile parti yöneticileri yürüttükleri göreve dönemeyecek.

SEÇİM İÇİN 2 YOL VAR

Seçimi öne çekme kararının Meclis'te alınması için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor. Cumhur İttifakı'nın ise Meclis'te 334 oyu var. Ancak 134 sandalyeli CHP ile 37 sandalyeli İyi Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim olmasına destek vermeyeceğini açıkladı. Muhalefet, Meclis onayı kapısını kapattı.

360 vekilin oyu bulunamadığı takdirde seçim kararının doğrudan Cumhurbaşkanı'nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kulislerde, Erdoğan'ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayabileceği konuşuluyor.

ADAYLIK BAŞVURULARI 26 MART'TA SONA ERECEK 

21 Mart'ta başlayacak Cumhurbaşkanı adaylık başvuruları sonraki 5'inci günde bitecek. Partilere, Cumhurbaşkanı adaylarını YSK'ya bildirmeleri için 26 Mart Pazar akşamına kadar süre tanınacak.

Seçmenden 100 bin imza talep edecek adaylar da 5 Nisan'da YSK'ya başvuracak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesinin Nisan ayının ilk haftasında açıklanması bekleniyor.

KAYNAK: TRT HABER
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 45
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    o tarih yada son tarih fazla frk yok sistemi denemek gerek nasil oluyor nerde hata eksik var yada sorunsuz mu diye ileri de meclisi iptal ettin mi bak bunu daha ønce yaptik sorun olmadi yada burda surda eksik var denir onun icin denemek gerek olmu mu olmamis mi diye meclisi iptal edeceksin ileri de istem nasil anlamis olurum hem eksik yani var ise duzenleme yaparsin yine
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hakikat kardeşim ağzına sağlık. boşu kovaliyorlar .bunların yaptığı aynen şuna benziyo bunlar düşman oklarını takip edip saldırıyı bertaraf edecek leri yerde almışlar ellerine Mantar tabancalarını sağa sola rastgele ateş ediyorlar. siz mantar tabancasıyla ancak ve ancak 5 yaşındaki çocugu korkutursunuz.gerci şimdiki zamanda mantar tabancasından korkan çocukta pek AZ bulunur.yaaaaaa . Biri cıkmış akp nin kazanacağınıñ hayalini kuruyormusunuz diyor. Bende diyorum ki hayalperest kişiye. SEN bu aralar üstü açıkmı yatıyon ki akp nin kaybettiğini rüyanda görüyorsun anca anca .böyle üstü açık yatmaya devam edersen dahaa ne rüyalar göreceksin seçim gününe kadar.
    Cevapla
  • Çetin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya benim anlamadığım üç yıldır bunlar getir sandığı kardeşim demiyormuydu?Şimdi ne diye mızıklanıyorlar.6 nisandan önce olsa ne olur sonra olsa ne olur.
    Cevapla
  • hHüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyunuz % 0,05 üstünde mi ???
    Cevapla
  • Gaziantep'li 1 yıl önce Şikayet Et
    Benim adayım fatih erbakan yeniden refah partisi
    Cevapla
  • Hakikat 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanın karşısında tüm Türkiye düşmanları ittifak etsin siz de gidin oyunuzu yakıp düşmanın ekmeğine yağ sürün.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    6 li masa kazanirsa vijdaniniz rahat edecek mi bölünmeye gerek yok reisle yola devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı