Kapatma davasında AYM, HDP için tarih verdi

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin “kapatma davasında karar seçimden sonra verilsin” talebini 25 Ocak Çarşamba günü karara bağlayacak

GİRİŞ 23.01.2023 13:06 GÜNCELLEME 23.01.2023 13:30
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemli davada, partinin "kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması" başvurusunu bu hafta karara bağlaması bekleniyor.

HDP'nin kapatılması istemli davada, Eş Genel Başkan Mithat Sancar, partileriyle ilgili kapatma davasının, 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi sonrasına bırakılması için AYM'ye başvurduklarını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesinde başvuruyla ilgili görevlendirilen raportör çalışmasını sürdürüyor.

Yüksek Mahkemede görülen bir kapatma davasında ilk kez yapılan başvuruyla ilişkin raportör raporunun tamamlamasının ardından üyelerin, başvuruyu bu hafta içinde ele alması öngörülüyor.

BAŞSAVCI SÖZLÜ AÇIKLAMA YAPTI, HAZİNE HESAPLARINA BLOKE KONULDU

Ceza davası prosedürü izlenen kapatma davası sürecinde, Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta bloke konulmasına hükmetmiş ve partiye buna ilişkin savunma yapması için bir aylık süre vermişti.

Partinin buna ilişkin cevabının ardından Hazine yardımlarına bloke konulmasına ilişkin karar, AYM Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak. Heyet, gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.

KAPATMA DAVASI SÜRECİ

Kapatma davasıyla ilgili süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, sözlü açıklamasını 10 Ocak 2023'te yaptı.

HDP yetkililerinin, belirlenecek bir günde sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Muro 1 yıl önce Şikayet Et
    Ömür boyu parti ve üye olan kanı bozuk hainler siyaset yasak olacak ve hepsinin ve yakın aile ne var ise mallarına el konacak direk seçime listesi süresi bitimi direk kapatma olacak bu hainleri partisi ne alanlara ıdam olacak
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    neyi bekliyorsunuz kapatın gitsin
    Cevapla
  • Orhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız kapatma yetmez.10 yıl süre ile İl, ilçe tüm yönetimler ve hatta üyeler, siyasi yasaklı hale getirilmeli. Hiçbir partide üye olamaz ve hatta seçimde oy kullanamaz kararı çıkarılmalıdır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    partiyi kapatmak çözüm değil,yenisi zaten hazır,çözüm ilgili partide siyaset yapan bütün siyasetçilere siyaset yasağı getirmek.İlçe başkanından millet vekillerine kadar.Çünki teröre bunlar destek vermektedir.Çözüm budur.Teröre bulaşmış,teröre destek vermiş bir siyasi örgütün içinde bulunan herkese siyasi yasak getirilmelidir.Böylece bir devir kapanır.Zaten bu kişilerin fiilimolarak terörü destekledikleri de savcılar tarafından tek tek isbatlanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap