Çavuşoğlu ve Kalın'dan Pompeo'nun kitabındaki iddialar hakkında açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li eski mevkidaşı Pompeo'nun Türkiye hakkında ortaya koyduğu iddiaların çarpıtma olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Erdoğan-Pence görüşmesi olan odaya girmek isteyen Pompeo'yu uyardığını söyledi.

GİRİŞ 26.01.2023 10:45 GÜNCELLEME 26.01.2023 12:47
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, yeni çıkan kitabındaki Türkiye iddiaları hakkında açıklama yaptı. 

Çavuşoğlu, Pompeo'nun kitabında abartı ve çifte standart olduğunu söyledi. Pompeo'nun terörle mücadele iddialarına da tepki gösteren Dışişleri Bakanı, "Bugün DEAŞ'a karşı göğüs göğse mücadele eden tek NATO ordusu Türkiye'nin" diye konuştu. 

Pompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı  terk ettiPompeo'nun kitabındaki Türkiye detayları: Kalın ve Fidan rest çekip toplantıyı terk etti

"POMPEO İÇERİ GİRMEK İSTEDİ, DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLEYİP KENDİSİNİ UYARDIM"

Pompeo'nun kitabında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasındaki görüşme hakkında da bazı iddialarda bulunmuştu. Erdoğan ile Pence'in görüşme yaptığı odaya girmek için zorluk çıkardığını söyleyen Pompeo, "Türk yetkililerin bu talebini kabul ettiğini" yazmıştı. Çavuşoğlu ise, o gün yaşananları şöyle anlattı: 

"Her ziyarette baş başa görüşmeler olabilir. Cumhurbaşkanımızla Pence arasında da baş başa görüşme gerçekleştirildi. Biz de Pompeo ile başka odada beklerken, Pompeo sürenin uzamasından rahatsız oldu. İçeri gidelim diye talepte bulundu. Ben de kendisine birisi Başkan, birisi Başkan yardımcısı adap gereği liderler içeri çağırmadan gitmenin doğru olmadığını söyledim, kendisini uyardım. Şimdi rahatsızlığını anlıyoruz."

"DARBE GİRİŞİMİNİ DESTEKLEDİ, RAHATSIZLIĞININ SEBEBİ DE BU"

Çavuşoğlu, Pompeo'nun 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Pence'e izletilen video hakkındaki ifadelerine de tepki gösterdi. "Pence'in bu videoya maruz kalmasından endişe edeceğini" belirten Pompeo, "2016 darbe videosu o kadar uzun ve o kadar iğrençti ki bunun bir akıl sağlığı sorunu olduğunu düşündüm" ifadelerini kullanmıştı.

15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızın şehit edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Pompeo'yu şu sözlerle eleştirdi: 

"İğrenç dediği görüntülerin olduğu gece FETÖ 251 vatandaşımızı öldürdü. Kendisi de darbe girişimini desteklemiştir. Videodan rahatsız olmasının sebebi de budur. Çünkü o görüntüler darbenin nasıl başladığını ve Türk milletinin darbeyi nasıl yendiğini gösteriyor."

"GÖRÜŞMEK İSTEYEN GELİR, 'BEN AYAĞINA GİTMEM' DEDİM"

Çavuşoğlu, İstanbul'a gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kendisiyle görüşmediğini; bu şekilde bir mesaj verdiğini söyleyen Pompeo'nun iddiasını da yalanladı: 

"Patrikhaneyle ilgili ziyaretinde patrik orada, cemaatler, vakıflar orada. Türkiye hiçbirisini tehdit etmez. Yunanistan'da Batı Trakya Türklerinin hakkının gasp edilmesi gibi bir durum yok. Patriğe herhangi bir tehditte bulunmamız bizim mümkün değil. Kendisine de her türlü desteği veriyoruz. Yalnız bu ziyareti İstanbul'a yapmak istediğini, benimle de orada görüşmek istediğini söyledi. Benim de cevabım net. Benimle görüşmek isteyen Ankara'ya gelir, ben onun ayağına gitmem dedim. Olay bundan ibaret. Kitapta yazan unsurların çoğu gerçek dışı."

İBRAHİM KALIN DA KONUŞTU: POMPEO YAŞANANLARI ÇARPITIYOR

Hürriyet gazetesinden hande Fırat'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Pompeo yaşananları çarpıtarak anlatıyor" dedi ve ilk kez o masada Türk heyetinin neler söylediğini anlattı:

  • "Onlara çok açık şekilde ABD’nin PYD/YPG politikasının çok yanlış olduğunu söyledik.
  • Hakan Fidan, Suriye sahasındaki gelişmeleri detaylı bir şekilde anlattı. Daha sonra Pompeo ile yaptığı görüşmelerde de pozisyonumuzu tekrar açıkça ortaya koydu. Aynı şekilde Mevlüt Bey ve Hulusi Paşa; Suriye, PYD/YPG politikalarının kökten yanlış olduğunu pekçok defa aktardı.
  • Amerikalılar bize PYD/YPG politikalarının devam edeceğini söyleyince bazı önemli konulara dikkat çektik:
  1. "Bu politika yanlış çünkü bu politika Suriye’de terör örgütü PKK’yı desteklemektir."
  2. "Siz bu politikayı Obama döneminden devraldınız. Obama dönemine ait bütün politikaları yerden yere vururken Suriye politikasını devam ettirmeniz büyük bir tutarsızlık. Siz bu politikayı kucağınızda buldunuz, siz icat etmediniz."
  3. "DEAŞ ile mücadele konusunda iddia ettiğiniz gibi ‘Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye’nin desteklediği muhalifler etkin bir güç değildir ve başarılı olamazlar’ tezinizin hiçbir temeli yoktur, bunu asla kabul etmiyoruz."
  • Obama yönetimine söylediğimiz gibi size şunu açık ve net söylüyoruz; DEAŞ terör örgütü ile mücadele etmek için PYD/YPG yani Suriye’deki PKK’ya ihtiyacınız yok.

"KALIN: ÖFKE DEDİĞİ ŞEY, NET TAVRIMIZDI"

  • Zira bir terör örgütü ile mücadele bir diğer terör örgütü destekleyerek yapılamaz.Güya özgür dünyanın, serbest piyasa ekonomisinin, kapitalizmin, anti Marksizmin lideri olan bir ülke Suriye’de kendini Marksist, Leninist olarak tanımlayan bir örgütü kendine müttefik olarak seçiyor. Bu ironi de tarihin bir cilvesi.
  • Bizim öfkelendiğimizi yazmış, biz orada net tavrımızı sergiledik. Öfke dediği şey net tavrımızdı."

Pompeo izinsizce görüşme odasına girmeye çalıştığını da anlatıyor. İkili görüşmede hem not almak, hem de tercüme yapmak için iki isim daha bulunuyordu. Biri dönemin ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey diğeri ise İbrahim Kalın’dı. İşte tarihi gerçekleri Kalın şöyle anlattı:

  • "Görüşmenin hemen başında James Jeffrey benim kulağıma eğildi; 'İbrahim benim Türkçem o kadar yeterli değil, sen idare et lütfen iki tarafı da' dedi.
  • Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz’u net, açık, detaylı anlattı. Bu ülkenin demokrasisine kasteden bir darbe girişimi olduğunu, 251 insanın şehit olduğunu, 2000’den fazla insanın gazi olduğunu söyledi. 

"POMPEO SİNİR KRİZLERİ GEÇİRMİŞ"

  • Cumhurbaşkanımız Suriye politikasında Obama yönetiminden beri gelen bir yanlış politikanın terör örgütü PKK’ya verilen destek olduğunu, bundan dönülmesi gerektiğini söyledi. DEAŞ’ın da bizim düşmanımız olduğunu, o dönemde 3000’e yakın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdiğimizipaylaştı. 
  • Görüşme uzadıkça Pompeo dışarıda sinir krizleri geçirmiş, biz sonradan öğrendik. Şimdi enteresan bir şey bu; içeride başkan yardımcınız görüşüyor ve siz dışarıdan tazyik yapıyorsunuz; “Ben de gireceğim” diye.
  • Kendisi, kendi başkan yardımcısı istemediği halde o görüşmeye girmek için fiziki olarak kapıya doğru hamle yapmış. Sonradan öğrendik.

"PENCE BİZE 'POMPEO'YU İÇERİ ALIN' DEMEDİ"

  • Başkan Yardımcısı Pence bize Pompeo’yu da görüşmeye alın demedi. Biz kimseyi görüşmeden men etmiş falan değiliz. Karşı taraf istediği halde görüşmeye almıyor da değiliz. Pence’in böyle bir talebi olmadı. 
  • Pompeo kendince bu konu başkan yardımcısına bırakılamaz mı demek istiyor, bilemem. Kendileri arasındaki konudur. 
  • Baş başa görüşme sonrası heyetler arası görüşmelere geçildi, masada haritalar ve görüntüler de vardı. Ana konusu Suriye’de özellikle de Mümbiç’ti.
  • Biz onlara PYD ve YPG’nin mutlaka Mümbiç’ten çıkarılması ve 30 km. sınırın ötesine çekilmeleri gerektiğini söyledik.
  • 60 günlük eylem planında karar kılındı; Mevlüt Çavuşoğlu ile Pompeo kameraların karşısında bunu açıkladı.
  • O eylem planına asla uymadılar. Mutabakatın uygulanmadığını Mevlüt Çavuşoğlu da birçok kez dile getirdi. Amerikalılar buna hiçbir zaman net ve dürüst cevap vermediler.

ADAY OLACAK

İbrahim Kalın, ABD’de yeniden siyasete girecek isimlerin önce kitap yazdığına dikkati çekerek, "Pompeo kendine göre çarpıtıyor mevzuyu. Tabi şimdi bunları neden anlatıyor? Aday olacak, ABD siyasetinde bu çok yaygın moda bir şeydir. Aday olanlar önce bir kitap yayınlarlar" dedi.

15 TEMMUZ YANITI

İbrahim Kalın hem Pompeo’nun hem tweet’ini hem de kitabındaki sözlerine dikkati çekerek, "15 Temmuz darbesiyle ilgili, bütün şehitlerimizin aziz hatırasına saygısızlık yapıyor. En şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Bizim derdimiz orada propaganda yapmak değil. Darbeyi ve arkasındakini anlamak istemeyenlere gerçekleri net bir şekilde göstermek ya da bu darbeyi doğrudan ya da dolaylı olarak destekleyenler varsa bu konuda da açık net tutum almalarını sağlamaktı" dedi.

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 77
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    AB-D de ikbal arayan içimizdeki yabancılar umut bağladıklarınızın düştükleri hali görün ve ibret alın sırtınızı dayadıklarınız için yolun sonu görünüyor onlar bu halde iken siz bakalım ne halde olacaksınız..
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah bizim YETKİLİLERİMİZ bunlara hakettikleri dilden NAZİKÇE karşılık veriyor bunlar iyi günleri gelecek günler onlar için eskiyi aratacak İNŞAALLAH..
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu kadar güçlendi mi? Hayret de hayret.
    Cevapla
  • RTEEBU 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye hayret ediyorsun dön bir arkana bak ya da aynaya
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Patrikane denen nifak yuvası bu ülkeden kovulmalı hemde çok acil. Atina'da bir tane Cami açılmasına izin vermeyen, batı Trakya'daki Müslüman nüfusa zulüm eden Yunan köpeklerine daha ne kadar şirin gözükmeye çalışacağız yeter artık, birde üstüne Trabzon Sümela'da bunların ayin yapmasına izin verdik, daha çok hak talep etsinler diye mi !!!
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun şirinlikle alakası yok her şeyin zamanı var orada yunan kendine yakışanı yapıyor bizim devletimiz aynı şeyi yaparsa aynı seviyeye iner .. Patrikhane ve yeni patriğe onay veren Fatih Sultan Mehmet Han idi Devleti Ali güçsüz olduğundan değil aksine ...
    Cevapla
  • Fikret 1 yıl önce Şikayet Et
    En başarılı iki siyasetçimiz. Çavuşoğlu ve Kalın. Allah hepinizin yardımcısı olsun. Şeytanla başbaşa kalıp ona dünyayı dar edenlerden iki kahraman evladımız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi