Gezici'nin sözleri gündem oldu! Altılı masanın tavrı değişecek mi?

CHP’ye yakınlığıyla bilinen kamuoyu araştırmacısı Murat Gezici, Kanal İstanbul'un kentsel dönüşüm için rezerv alanı olarak kullanılabileceğini söylemesinin ardından gözler altılı masa liderlerine çevrildi.

Gezici'nin sözleri gündem oldu! Altılı masanın tavrı değişecek mi?
Gezici'nin sözleri gündem oldu! Altılı masanın tavrı değişecek mi?
GİRİŞ 02.03.2023 18:01 GÜNCELLEME 02.03.2023 18:01
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Olası deprem senaryolarının tartışıldığı İstanbul'da, "Kanal İstanbul" projesini yeniden gündeme geldi. Fay hattına yakın noktadaki yerleşim yerlerinin taşınmasıyla ilgili "yeni alan" tartışmalarıyla birlikte değeri anlaşılan Kanal İstanbul projesi, şehre yeni konut sahaları oluşturması açısından yorumlanmaya başlandı.

CHP’ye yakınlığıyla bilinen kamuoyu araştırmacısı Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, CNN Türk ekranlarında bu yönde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. AK Parti hükümetine yönelik yapılan eleştirilerin, Türk Devleti düşmanlığına döndüğünü belirten Gezici, Kanal İstanbul’un önemine vurgu yaptı.

KANAL İSTANBUL KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN FIRSAT

Afet bölgesinde yapılan çalışmalara değinen Murat Gezici, şunları söyledi:

“Fuat Oktay, eski bir AFAD başında görev alan deneyimli birisi, Hulusi Akar eski Genelkurmay Başkanı, Süleyman Soylu tecrübeli bir İçişleri Bakanı, Murat Kurum ise çok deneyimli deprem felaketi ile mücadele etmiş bir isimdir. Bu isimler tamamen sahadaydı. Büyük bir organizasyon yaptıklarını düşünüyorum.

Kanal İstanbul'un ne kadar önemli bir proje olduğunu tekrar kamuoyunun gündemine koymamız gerekir. Yeni rezerv alanı oluşturarak, konut alanı açılarak, kentsel dönüşümü dolaylı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 2,5 milyon İstanbulluyu o bölgeye yeni binalara götürebilirsiniz.”

BİLİM KILIFIYLA KARŞI ÇIKMAK DA İMKANSIZ

Kanal İstanbul projesine "bilim" argümanıyla karşı çıkan muhalefet kurmaylarına yönelik en net cevap ise yine bilim sahasından geliyor. Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, Kanal İstanbul'un depreme dair şehirde herhangi bir risk oluşturmayacağına, depremi tetiklemeyeceğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Şengör'ün Aralık 2019'daki açıklamarı şöyle: "Kanal deprem tetiklemez, zira buradan çıkacak toprağın ağırlığı yaklaşık 300 milyar kilodur. Onun yerine geçecek olan deniz suyu (Karadeniz yüzey suyunun yoğunluğunu 1,01 alalım) ise aşağı yukarı 121 milyar kilodur. Yani, burada meydana gelecek bir ‘hafifleme’ yaklaşık 170 milyar kilodur. Şimdi bakalım Atatürk Barajı’nın durumuna. Atatürk Barajı’ndaki suyun ağırlığı 480 milyar kilodur; bunun yarısı buharlaştığı zaman (yani 240 milyar kilo), 24 Nisan 2018’de barajın altından geçen faal Bozova Fayı’nda 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yani Kanal İstanbul’un neden olacağı yük azalması Atatürk Barajı’nınkinin bir buçuk katı azdır ve kanalın altından da faal bir fay geçmemektedir. Kanal İstanbul’un musavver mevkii Kuzey Anadolu Fayı’na yaklaşık 40 ile 20 km arasındadır. Kanal altındaki litosferin elastik gücü bu kanalı çok rahat taşır."


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi olarak bilinen Kanal İstanbul'un kentin deprem riskine karşı da ciddi fayda sağlayacağına dair Murat Gezici’nin açıklaması, muhalefetin Kanal İstanbul tavrının ne yönde değişeceği ile ilgili merak konusu oldu.

Peki Kanal İstanbul’a kimler karşı?

KILIÇDAROĞLU’NDAN ‘KANAL İSTANBUL’ TEHDİDİ

5 Kasım 2021’de Kanal İstanbul projesiyle ilgili tehditkar açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu “Ayrıca Kanal İstanbul'dan da bahsetmek istiyorum. Kanal İstanbul ihalesini hiç kimse almayacak. Eğer alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir. İster içeriden ister dışarıdan bu coğrafyaya ihanet etmek üzere açılan bir ihaleyi birisi alıyorsa ve iklim krizinin bu kadar yaygın olarak konuşulduğu bir dünyada siz hala İstanbul'a ihanet etmeye devam edcekseniz ve bunun ihalesi açılacaksa, o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Bunu herkesin bilmesini isterim. Dolayısıyla bu ihaleye kimse girmeyecektir. Gençlere borumuz var onun gereğini yapacağız” diye konuşmuştu.

Kahramanmaraş depremlerinden bir gün önce, 5 Şubat tarihinde Bakırköy’de muhtarlarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sadece Kanal İstanbul değil, bu memleketin hazinesini çarçur edip 418 milyar doları iç edenlerden o paranın tamamını alacağız. Biz herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı göstererek, huzur içinde yaşayacağız. Ayırmak isteseler bile inanmayın, inadına beraber yaşayacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

BABACAN: KANAL İSTANBUL’A HARCANACAK KAYNAK…

24 Şubat’ta Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalına bağlanarak gazeteci Kenan Taş’ın sorularını cevaplayan Ali Babacan, “Kanal İstanbul diye tutturdular. Biz ‘Hayat İstanbul’ diyoruz. Kanal İstanbul'a harcanacak kaynaklarla inanın İstanbul depremi hazırlıklı getirilmesi mümkün. Ama bunu testi kırılmadan yapmak lazım. Giden canlar geri gelmiyor. Aynısını İstanbul’da, Marmara’da tekrar yaşamayalım.” diye konuşmuştu.

ÖZTRAK, KANAL İSTANBUL ÜZERİNDEN AK PARTİ’Yİ HEDEF ALDI

20 Şubat’ta CHP MYK toplantısı sırasında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ‘Kanal İstanbul’ üzerinden AK Parti hükümetini hedef almıştı.

Kanal İstanbul’un İstanbul’a ihanet olduğunu söyleyen Öztrak, “İstanbul’a ihanet edenler, İstanbul depremi için bugüne kadar hangi hazırlığı yaptı? Hiçbir hazırlık yapılmadı. ‘Kanal İstanbul’ diyerek, ihanette ısrar edildi.” ifadesinde bulunmuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Temmuz 2021’de Kanal İstanbul’u hedef alarak, “Biz buradan bir kere daha ilan edelim, bizim iktidarımızda Talan İstanbul'a tek kuruş çalışmayacak.” demişti.

UYSAL: RANTİYE PROJESİ

20 Şubat tarihinde CHP ile benzer bir açıklamada bulunan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, sosyal medya hesabından şu ifadelerle Kanal İstanbul projesini hedef almıştı:

“Ortada ASRIN UTANMAZLIĞI var!!! Eyyy Akp iktidarı; İstanbul’un yeterinden fazla deprem riski varken insan yoğunluğunu artıracak ‘Kanal İstanbul’ RANTİYE projesine devam edecek misiniz???”

AKŞENER: BURAYA ÖMÜRLERİ YETMEYECEK

25 Ağustos tarihinde ‘Kanal İstanbul’ güzergâhındaki Sazlıbosna Mahallesi'nde açıklamalarda bulunan İYİ Parti lideri Akşener, "Hiç kimse merak etmesin. İktidarı ilk seçimde emekli edecek, milletimizi de bu 'Tiksindirici Borç'tan kurtaracağız. Çok az kaldı!" ifadesinde bulunmuştu.

Akşener, Kanal İstanbul projesini ve onlara kredi verecek bankalara da çağrıda bulunarak "‘Tiksindiri Borç’ diye bir kavram var, hukuki bir kavram. Aldığınız, verdiğiniz borçlar bu ülkenin borcu değildir. Verdiğiniz krediler bu ülkenin aldığı krediler değildir. Şahısların aldığı kredi haline döner ve onların borcu olur. Biz bu mevzuyu iptal edeceğiz. Bunu netlikle söylemiştim. Buradan bir kez daha söylüyorum. Sazlıbosna’da yaşayan bütün hemşerilerim rahat olsunlar. Çok az kaldı. Buraya ömürleri yetmeyecek. Buraya, siyasi olarak ömürleri yetmeyecek.” diye konuşmuştu.

DAVUTOĞLU: O İHALELERİ İPTAL EDERİZ

Temmuz 2021’de Samsun'da katıldığı programda konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Sadece bir inat uğruna; İstanbul'u ve Marmara Denizi'ni riske edecek bir projeyi sürdürmeye çalışıyorlar. Ben de buradan bu ihale süreçlerini bilen biri olarak söylüyorum; geldiğimiz gün, bu işlemlerdeki hukuksuzlukları ortaya koyar ertesi gün bütün o ihaleleri iptal ederiz. Kimse buna engel olamaz." ifadelerini kullanmıştı.

KARAMOLLAOĞLU: BUNLAR YANLIŞ YATIRIMLAR

Aralık 2019 tarihinde Sadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kanal İstanbul projesine karşı çıkarak burada bir rant olduğunu iddia etmişti. Partisinin Bilecik İl Başkanlığı'nın 7'nci Olağan Kongresi'nde konuşan Karamollaoğlu, "Bunlar doğru değil, bunlar yanlış yatırımlar. Ama dönmezler çünkü burada başka bir rant var." açıklamasında bulunmuştu.

Karamollaoğlu, "Kanal İstanbul projesi... İlim adamları da çok açık ve net bir şekilde bu projenin Trakya'da ciddi manada ekolojiyi bozacağını, yeraltı su dengesini bozacağına, belli bir süre içinde Marmara'nın elden çıkacağını ortaya koyuyor. İstanbul bu kanalla adeta ada haline getiriliyor. Bu bizi endişelendiriyor." demişti.

ALTILI MASA'NIN ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ'NDE YER ALDI

Kanal İstanbul altılı masanın 30 Ocak tarihinde açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde de yer aldı. Göreve geldikleri gün projeyi iptal edeceklerini belirten 6’lı masa, yayımladığı ortak mutabakat metninde, “Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edecek, bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak incelemeye alacağız.” ifadelerine yer vermişti.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 63
  • Şişt 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu gezici kadar herşeyden bı haber halktan uzak hiç bu ülkeyle alakası olmayan bir adam daha görmedim.vatsa yoksa CHP bunlar için bakış açıları çok farklı bizle alakaları yok
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanalistabul devletin kasasından yapılmıyor, kafa nasıl çalışıyor bilmiyorum.
    Cevapla
  • Muyo 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbul yapılması gereklidir. Boğazın güvenliği açısındanbilende konuşuyor bilmeyende.
    Cevapla
  • Kamyoncu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm için Süper fırsat. Hiç aklıma gelmemişti , artık mecbur olması gereken proje diyebiliriz. İstanbullular nefes alır trafik ve binalar vs yollar genişler. Çürük binaların yerine yenisi gelmesin bos alanlar çoğalır, onlar kanal İstanbul'a taşınsın, çürük binada oturanlar genelde fakir olur ,güzel yeni evlerde otururlar.
    Cevapla
  • Onur 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul depremi bağıra bağıra geliyor.istanbulun bir kısmı Anadoluya taşınmalı.kanal İstanbulun bence hiç artık gündeme bile gelmemesi lazım.oraya harcanacak doğrudan yada dolaylı harcama zayıflamis ekonomiyi gerçekten zora sokar.umarim böyle hata yapılmaz.ama bu hata yapılacak öyle görünüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler