Türkiye'yi dünyada ilk 10'a sokacak projeleri bekleyen tehlike!

Türkiye savunma sanayisinde önemli adımlar atmaya devam ediyor. HÜRJET, Milli Muharip Uçak, Anka-3 ve Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı Türkiye'yi dünyada hangi konuma getirecek? Önemli isimlerden Haber7'ye özel açıklamalar...

GİRİŞ 24.03.2023 14:59 GÜNCELLEME 24.03.2023 15:03
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Türkiye her geçen gün savunma sanayisini yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünler ile geliştirmeye devam ediyor. Son olarak HÜRJET ve Milli Muharip Uçak ilk taksisini yaptı. Anka-3 ise görücüye çıktı ve Kızılelma İnsansız Savaş Uçağı da geçtiğimiz aylarda ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Peki bu gelişmeler Türkiye için ne anlama geliyor? 

Emekli Hava Pilot Orgeneral Erdoğan Karakuş:

Türkiye anladı ki her şeyi kendi yapmadığı sürece yaşayamaz. Son yıllar artık ABD, NATO ve diğer ülkelerden beki biraz yardım gelebileceğini onun dışında herhangi bir yardımın gelmeyeceğini gördük. Türkiye bundan sonra şu anda meyvelerini aldığımız Anka-3 Kızılelma, HÜRJET ve Kızılma konusunda belirli bir aşamaya geldi. Bu aşamaya Türkiye'nin  azim ve iradesini gösterir. Bu azim ve iradeden hiçbir iktidar dönmemelidir. Milli Muharip Uçağı yapma konusunda verilen gayret fevkalade yüksek seviyede,. Havacılığın en uç kısmı Milli Muharip Uçaktır. Eskiden 2029'da uçacak deniyordu ama, 2026'ya çekmeye çalışıyoruz. 

Erdoğan Karakuş

"KIZILELMA 4 TÜR OLACAK"

Türkiye olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.  Motorları şu an ABD'den F-16 motoru olarak alındı. Onların yerine TEİ'nin üreteceği motorun takılması konusunda çalışmalar var.  Onlarda tamamlandığında ileride gerçekten milli ve yerli konumuna dönecek. Hürjet de aynı şekil. Ama bunun dışında motor dışında diğer parçalarının Türkiye'de üretilmesi demek, çok büyük bir atılımın olması demektir.  Kızılelma sadece tek bir tür olmayacak. Dört tür olacak. Bir tanesi sesin dört katı şeklinde bir füze atacak. Kendisi de ileriki günlerde ses düzeyine ulaştığı için attığı füze hipersonik olacak.  Türkiye bir hipersonik füzeye sahp olacak. Kızılelma'nın bir diğeri hava savunma yapacak. Bir diğeri bomba atışını yapacak. Diğeri de elektronik harp yapacak. Milli Muharip Uçağı'nın devreye girmesine kadar bunların olması Türkiye'nin büyük oranda korunmasını sağlayacak.

"YERLİ VE MİLLİ OALRAK SAVUNMAMIZI SAĞLAYACAĞIZ"

HÜRJET de T-38'lerin yerini alacak. Hava Kuvvetleri'nden pilot çıkabilmek için en son HÜRJET ile uçmak gerekecek. HÜRJET aynı zamanda yakın hava desteği veren bir uçak.  Bize Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetlerimizin desteklenmesi için önemli bir ortam yaratıyor. Türkiye güvenliği ile ilgili çok önemli bir başarı elde edecek.  Ayrıca bu silahlar ileride satış imkanı da bulacak. Savunma sanayisinde bir verir, 10 kazanırsınız. ABD onunla yaşıyor. ABD her sene savunma sanayisine 50 milyar dolar yatırıyor, 500 milyar dolar kazanıyor.  Bizim bu uçaklarımız aynı zamanda dost ülkeleri koruyan uçaklara da dönüşecektir.  Türkiye karar vermiştir; biz her şeyi kendimiz üreterek yerli ve milli olarak savunmamızı sağlayacağız.

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Coşkun Başbuğ:

Bu üç müjde arka arkaya geldi. Bunların birisi bir ülkeyi yerinden oynatmaya yeter. Ama biz artık kanıksadık ve rahat sıradan bir haber gibi geçiştirdik. Bu eserlerin ortaya çıkışı ileride devletimize ve milletimize olacak kazançları inanılmaz önemli.  Dünyada savaşı konuştuğumuz bu dönemlerde unutmayın ki savaşlar havadan başlar, karada biter. Bunun için hava ve deniz kuvvetlerinizin kuvvetli olması gerekiyor. Ardından kara kuvvetlerinizin son noktayı koyacak imkan ve kabiliyet de olmalı.  Bunun ABD gibi devletlerin en büyü handikapı hava ve denizde iyi bir noktaya gelirken kara kuvvetleri ile bunu noktalayamamasıdır. Havada havadan gözünü kırpmadan katlediyor ama kara unsuru olmadığı için sonuç alamıyor. Biz de bu özellikler vardı ama dışarıya bağımlıydık.  Son 10 yılda birbiri ardına inanılmaz projeler yapılıyor. Uçak gemisi ve onun üstüne konumlanacak uçakların üretiminden bahsediyoruz.  Bunlar envantere girdiği zaman Türkiye'nin ulaşamayacağı coğrafya ve hesap soramayacağı hiçbir emparyalist kalmayacaktır.  Büyük bir caydırıcı güce sahip olacağız.  Çünkü dünyada sömürüye dayanan bir süreç var. Artık bu sürecin bitme arifesine geldiğimizi de söyleyebiliriz. Türkiye bu taşları yıktı. Bunu da teknolojisine güvenerek yaptı. Artık bu teknolojiler ile parayı dışarıya kaçırmamış olacağız.

Coşkun Başbuğ

"VATADANŞIN MEVCUT İKTİDARDAN YANA TAVIR AKMAK DIŞINDA ŞANSI YOK"

Bunun yanında emparyelin yıllarca sömürüye bağladığı yerlerde de söz sahibi olacağız.  2023 seçimleri bu yüzden önemli. ABD  İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra teknoloji yatırımını savunma sanayisine döndürdü.  AynıA ABD işsizliği yüzde 2'lere kadar indirmeyi başardı. ABD inanılmaz paralar kazandı. Şimdi o değişimi Türkiye yapıyor. Askeri boyutta efelenen ve bu pazarın en iddialı ismiyim diyen bir Türkiye var.  Eğer 2023'te herhangi bir iktidar değişikliğinde bu projerlerin alınması, rafa kaldırılması ve toprağa gömülmesi gibi bir tehdit var.  Eğer bu projelerin devam etmesi isteniyorsa vatandaşın mevcut iktidarın yana tavır almak dışında bir imkan yok. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çok üzerinde durduğu denizaltı ve uçak yapımı gibi süreçler ondan sonra durmuştur. 

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mesut Hakkı Caşın:

Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle değişen dünya konjoktürü dikkate alarak yerli, milli ve aynı zamanda otonom savunma sanayisinin kurulmasını konusunda önemli adımlar attı.  Yeni havacılıkta çok önemli olan insansız hava araçları dediğimiz SİHA'ların ve bunların mühimmatı ile üretildiğini görüyoruz.  Bu projeler yaklaşık ona yakın olmakta. Bunlardan Baykar bir tanesi. ANKA-3'te yeni insansız jet motorlu sistemlerdir.  Türkiye ses altıdan ses üstüne geçiyor.  Diğer taraftan MMU'da bu teknolojinin kullanıyor olması Türkiye'nin havacılık ver uzay sektöründe yaptığı en önemli değişikliklerden bir tanesi olmuştur.

"DÜNYADA ÜRETİLEN UÇAKLARIN 100 PARÇASINDAN 7'SİNİ TÜRKİYE YAPMIŞTIR"

MMU kendi alanında en iyi uçaklardan bir tanesidir. Dünyada ve ABD'de de üretilen her 100 parçadan 7 tanesini Türkler yapmıştır. En önemlisi uçağın attığı seyir füzesini Türkler imal etmiştir.  Fakat ABD ile anlaşmazlık sonrası Türkiye savaş uçağını önceledi ve gelinen noktada ilk Türk çift motorlu uçağını yapmayı başarmıştır.  Milli yazılı olması, gövde ve tasarımının elektronik harp ssitemlerinin milli olması,  radara yakalanmaması dolayısıyla Türkiye güven tazelemekte.  Yaklaşık ilk aşamada 25 müteakiben 150 uçağın üretilmesi planlanmaktadır. 

Mesut Hakkı Caşın

"TÜRKİYE İLK 10 ÜLKE ARASINA GİRECEKTİR"

Fakat bunun da yanında Karadeniz'de başlayan savaşı gördüğümüzde, Yunanistan'ın ege adaları üzerinden Türkiye'yi kuşatmaya çalışması, PKK'nın Doğu ve Güneydoğu bölgesinde başlattığı eylemlere karşı mükemmel bir hava savunma sistemi olacaktır.  Türkiye bu uçakla dünyadaki 5 yada 8 ülkenin girebildiği dünya Milli Muharip Uçağı pazarina grimiştir.  Yine aynı şekilde Türkiye'nin  birçok yerli firma ile yaptığı zırhlı muharebe araçları, yerden havaya kısa ve orta füze sistemleri, daha da önemlisi bu uçakların attığı bombalarının tamamen Türkiye'de yapılması ve bunlarda çalışan mühendisle Türkiye'ye bir ivme kazandırmıştır. Bütün bunlarla Türkiye gelecekte 500 milyar dolarlık dünya silah ticaretinde ilk 10 ülke arasına girecektir.

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 61
  • Genç Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Butun bu anlatılanların güvenli şekilde hedefine ulaşması için yönetimde Cumhur ittifaki ula RTE olması şart öyleyse oylar hainlere değil Reise..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah 14 MAYISTA ŞER İTTİFAKI HEZİMETE UĞRAYACAK ve SN. CUMHURBAŞKANIMIZ TEKRAR KALDIĞI YERDEN BU ÜLKEYİ ŞAHA KALDIRACAKTIR...
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp ülkenin kazanımlarını yok edecek Allah korusun fırsat vermesin
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    O projeler olacak..ve teröristlerle ittifak yapanları Mecliste barındırmayız!!.
    Cevapla
  • Ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hükümet giderse cok sey gider. Gelmek istiyenler daha kavga icinde. Bunlara bu halk nasil güvenipte oy verecek. Bukadar geri zekali halka nezaman kavustu türkiye? Yoksa herzaman varmiydi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri