Davutoğlu altılı masadaki liste krizini açığa çıkardı

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 20 milletvekili sözünden dönmesinin ardından altılı masada liste krize açığa çıktı. Kapalı kapılar ardındaki krizi Ahmet Davutoğlu kamuoyuna taşıyarak, "Meclis'e böyle gidersek sıkıntı çekilir" dedi.

GİRİŞ 05.04.2023 15:54 GÜNCELLEME 05.04.2023 15:54
Bu Habere 145 Yorum Yapılmış

İYİ Parti Lideri Akşener'in masadan kalkmasıyla büyük bir kriz yaşayan ve zor toparlanan 6'lı masada liste krizi derinleşti. Cumhurbaşakanı olmak için altılı masadaki ortaklarına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, bakanlık ve 20 milletvekili sözü veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözünden caymasının yankıları sürüyor.

Kılıçdaroğlu'nun CHP listelerinden; SP, GP, DP, Deva gibi yüzde 1'lik partilere 20 değil, sadece 2 ila 3 milletvekili vermeyi kararlaştırdığı ortaya çıktı. Bu önemli detayın partilerin milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etmelerine günler kala gün yüzüne çıkması altılı masada derin bir krizi daha belirginleştirirken, Gelecek Partisi'nden sitem dolu bir açıklama geldi.

DAVUTOĞLU KRİZİ AÇIK ETTİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, kendisine yakın Karar Tv Youtube yayınındaki programa katılarak 6'lı masadaki liste krizini ifşa etti. Davutoğlu, 9 Nisan'da kesinleşecek milletvekili listeleri öncesi Kılıçdaroğlu'na sitem ederek, "söylenen şartlarda Millet İttifakı'nda muhafazakar kesimin yeterince temsil edilmeyeceğini" ve bu durumun sıkıntı çıkaracağını söyledi. 

Davutoğlu, 6'lı masanın olası iktidarı durumunda TBMM'de sol ve milliyetçi çoğunlukla temsil edileceklerini, kendileri gibi muhafazakar kitleye hitap eden partilerin küçük azınlık olarak kalacağını vurguladı. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Milletin üç damarı varsa, açık ifade ediyorum bunu kimse gücenmesin gocunmasın... Bu üç damarın ikisi baskın olarak var. sol-seküler CHP bayrağı altında, milliyetçiler İYİ Parti bayrağı altında, üçüncü kanat olan muhafazakar ayak ise ittifakta yeterince temsil edilmiyor. Şu an demiyorum masada temsil ediliyor. Meclis'e bu şekilde giderse üçüncü damar sıkıntısı çekilecek. Meclisin büyük çoğunluğu sol-seküler, milliyetçi kanatta, daha az temsil muhafazakar kanatta olursa bu bir dengesizliktir."

____________________

"ADAM BİZİ SATTI"

Öte yandan masadan 20 milletvekili sözüyle cumhurbaşkanı adaylığını alan Kılıçdaroğlu'nun sözünden dönmesi DEVA Partisi'nde de tepkilere neden oldu. Kılıçdaroğlu'nun yeni teklifine ilişkin Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın "Bize 20 milletvekilliği sözü verildi, şimdi 3 milletvekilliği öneriliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dediği, DEVA Partisi yöneticilerinin de "Adam bizi sattı" söyleminde birleştiği iddia edilmişti.

Dağıttığını toplayamıyor! Yeni krizin tarihi 9 NisanDağıttığını toplayamıyor! Yeni krizin tarihi 9 Nisan

9 NİSAN KRİZ GÜNÜ

Altılı masada yaşanan liste krizini HABER7'ye değerlendiren Gazeteci Yazar Serdar Arseven küçük partilerin "CHP'den ne alırsak kâr" gözüyle baktığını "Daha önce iyi Parti'ye 15 vekil kiralık vermişlerdi. Bir ara HDP'ye emanet oy vermişlerdi. Şu an bir taraftan HDP lime lime ediyor bir yandan küçük partiler lime lime ediyor." sözleriyle özetlemişti. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ise "Babacan Meclis'te grup kurabilmek için 20 milletvekili konusunda ısrar ediyor. TBMM'de grubu olan partilerle olmayan partiler arasında büyük farklar var. Grubu olanın avantajı var. Bunun için 20 milletvekili istiyor." demişti. 

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 145
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Satanı elbette satarlar. Sen Türkiyeyi sattın Kemal seni satmış kimin umurunda. Senin gibiler feda olsun bu Ülke için. Kimin umurundaysan
    Cevapla
  • seyyah 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam bizi sattıymış sen de vatanı sattın bundan kötüsü mü var satanı gün gelir satarlar...bunalr iyi günlerin nasıl hesap vereceksin hiç mi vicdanın milli duygun ferasetin yok bebekleri kadınları askerlerimizi şehit eden pkk safında yer alıyorsun bu kafar mı alçaldın ne için? Değdi mi? Sizi çok kötü anacak bu rarih bu millet!!!!
    Cevapla
  • Vatan 37 1 yıl önce Şikayet Et
    Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner. Sen sattığına göre satılman normal bir durum. Hani bir söz daha var söz uçar yazı kalır. Mutabakat sözleşmesini kağıda dökmezsen bay kemal fırsatı eline geçirince baybay serok ahmet demesi normal. Çünkü kemal her zaman yanardöner olmuştur. Olmaya devam edecek. Çünkü her seçim vaatler havada uçuşur ama yerine getirdiği tek vaadini görmedik.
    Cevapla
  • Kuzey yıldızı 1 yıl önce Şikayet Et
    Serok ahmet sizin biraktiginiz partideki degeriniz 3 vekillikten daha fazlaydi, ama hayaller paris gercekler konya eregli, kilavuzun karga
    Cevapla
  • Mercanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Güzel bi tespit
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen üzülme Ahmet çim bizi sen temsil etmeyeceksin zaten Ak parti bize yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!