MHP’nin muhalefete karşı manidar taktiği: 'Liste' stratejisi!

14 Mayıs seçimlerinde 6’lı masayı ters köşe yapan ve ikinci tur seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun milliyetçi oylara adeta mahkum olmasını sağlayan MHP’nin seçim stratejisi ortaya çıktı.

GİRİŞ 24.05.2023 10:51 GÜNCELLEME 24.05.2023 15:21
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Milliyetçi Hareket Partisi, 14 Mayıs seçimlerinde aldığı 5 milyon 421 bin 471 oy ve ulaştığı %10,14’lük oranla Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi oldu. MHP’yi %5 seviyelerinde gösteren anketleri alaşağı eden Devlet Bahçeli liderliğindeki kadrolar, seçimden zaferle ayrılan Cumhur İttifakı’nın bir kez daha AK Parti ile birlikte öncü gücü oldu. Bütün anketörler, muhalif siyasi ve gazetecilerin “MHP bizi yanılttı” demekle yetindiği başarının arkasında bir stratejinin olduğu ise gözlerden kaçırılıyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, tam bu noktada çarpıcı bir değerlendirmede bulunuyor. Milliyet gazetesi yazarı ve Kanal D Ankara Temsilcisi Zafer Şahin’e konuşan MHP’nin iki numaralı ismi Feti Yıldız, partinin başarısının arkasındaki gerçeğe dikkat çekti. MHP’nin neden ortak liste değil de kendi logosuyla seçimlere girdiğini ve listeleri YSK’ya son kanuni sürenin 2 gün öncesinden verildiğini açıklayan Feti Yıldız, “sonuç alma sanatının” ayrıntılarını paylaştı.

6’LI MASANIN DENGESİNİ BÖYLE BOZMUŞLAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Seçim kanununda yaptığımız değişiklikten sonra 6’lı masanın ‘artık oy’ avantajını kaybetmemek için tek listeyle seçime gireceğini, bu birlikteliğin CHP’nin zararına olduğunu ve başarısızlığa mahkum olacaklarını biliyorduk.

Çünkü milliyetçi-muhafazakar seçmen CHP’nin bilinen bagajları sebebiyle bu partiye oy vermeyecekti. Tıpkı Ali Babacan’ın babası gibi! AK Parti’den ayrılarak parti kuran kişilerin ana gövdeden büyük bir parça koparamaması başka bir etkendi.

Cumhur İttifakı partilerinin seçimlere kendi logosuyla girmesi Millet İttifakı’nın tek listeyle seçime girme arzusunu pekiştirdi. Süresinden iki gün önce YSK’ya milletvekili listelerini teslim etmemize inanamadılar, adeta intihar ettiğimizi düşündüler. Neredeyse zil takıp oynayacaklardı.

CHP ve İyi Parti 16 seçim çevresinin 9’unda CHP listesinden, 7 seçim çevresinde ise İyi Parti listesinden fermuar yöntemiyle seçime girdi. İyi Parti bu yöntemle 1 vekil kazanabildi.

Ortak liste hazırlamak her zaman iki partinin toplam oyunun karşılığını vermez. CHP’ye iltica eden partiler oy karşılığını vermeden 39 sandalye aldı.”

SONUÇ ALMA SANATI

Gazeteci Zafer Şahin, "MHP’nin muhalefete kurduğu tuzak" başlıklı yazısında MHP’nin stratejisini şöyle değerlendiriyor:

Siyaset bir sonuç alma sanatıysa MHP bu sanatı güzel icra ediyor. Muhalefeti resmen tuzağa düşürmüşler.

Tabii bir de muhalefetin kendi içinde düştüğü tuzaklar var. Özellikle CHP’nin. 4 küçük partiye kaptırdıkları 39 vekilliğin siyasi tarihimizde bir başka örneği yok. Hukukçu Feti Yıldız’ın bu konudaki yorumunu çok tuttum: Bu vaka siyasal bilgiler fakültelerinde tez, asliye hukuk mahkemelerinde sebepsiz zenginleşme davasının konusu yapılmalı.”

ASIL SÜRPRİZ İKİNCİ TURDA MI?

Peki AK Parti ve MHP öncülüğündeki Cumhur İttifakı'nın 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerindeki stratejisi ve muhalefete yönelik planı ne? Muhalefet blokunun Cumhur İttifakı'nın stratejilerine karşı pozisyonu nasıl?

Bütün Türkiye'nin bunu 29 Mayıs sabahı öğrenebileceği öngörülüyor...

KAYNAK: MİLLİYET - HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 61
  • harun 11 ay önce Şikayet Et
    millet hdp ye yüklenince miliiyetçi damarı tuttu verdi. yoksa mhp nin yönetim kadrosu chp gibi eski ve revize edilmeye çook muhtaç. bide başarılarının sırrı varmış. komik olma
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Önümüzde yerel seçimler var. Akparti Mhp ve Bbp bu sefer hata yapmamalı. Geçen yerel seçimlerde 5-6 ilimizi sırf bu sebepten kaybettik. Devlet beyimize de Reisimize de güveniyoruz.
    Cevapla
  • recep gürbüz 11 ay önce Şikayet Et
    hakkaride ve bölücülerin etkisi altında bulunan ilerde mhp oyları boşa gitti akparti ye desestek olunsaydı hakkarı başta olmak üzere 3-4 vekil alına bilinirdi.mademki ittifak var daha ince hesaplar yapılmalıdır.
    Cevapla
  • dikkat 11 ay önce Şikayet Et
    Bu ülke gerçek vatanperverlerden çok şey öğrendi, daha da öğrenecek. Biz daha yeni sahaya iniyoruz...
    Cevapla
  • Yusuf 11 ay önce Şikayet Et
    Erzincanda da akpartiyle mhp birlikte olsalardı sarıgül seçilemezdi. Maalesef bazı hesaplar tutmamış
    Cevapla
  • cemal a. 11 ay önce Şikayet Et
    Ak parti 58 bin oy. Mhp 30 bin oy. Chp 54 bin oy . Her halükarda bir ak parti bir chp. İster birleşsin ister ayrı girsin. Toplamları 120 bini geçseydi o zaman 2 milletvekili olurdu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...