Erdoğan, seçilirse 13'üncü değil 12'nci Cumhurbaşkanı olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi kazanması halinde 13'üncü değil, 12'nci Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Türkiye'deki seçimlerle ilgili bilgi verdi ve söz konusu yanlışı düzeltti.

GİRİŞ 28.05.2023 16:17 GÜNCELLEME 28.05.2023 20:43
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye sandık başında. Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı olmak için yarışıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması halinde, 13. Cumhurbaşkanı olacağı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, bu söylemin doğru olmadığını belirterek, "Eski sistemde 12 farklı isim Cumhurbaşkanı seçildi. 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Yeni sistemde bir Cumhurbaşkanı seçtik. O da 12. Cumhurbaşkanımız Erdoğan oldu. Şimdi 28 Mayıs da ikincisini seçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşım yapan Uçum, şu ifadeleri kullandı: 

"Cumhuriyet tarihimiz boyunca toplamda 21 Cumhurbaşkanı seçimi yapılmıştır. Atatürk ve İnönü 4’er kez Bayar 3’kez cumhurbaşkanı seçilmiştir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise biri eski sistem biri de yeni sistemde 2 kez cumhurbaşkanı seçilmiştir. 8 cumhurbaşkanı ise 1’er kez seçilmiştir. 

Dolayısıyla 14 Mayıs seçimi 22. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu olmuştur. Bugün (28 Mayıs günü) ise 22. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yapılıyor. 

Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan için 2023 Mayıs seçimlerinde “13. Cumhurbaşkanı olarak seçilecek” şeklinde yapılan paylaşımlar hatalıdır. 
Çünkü Cumhurbaşkanı olan isimler üzerinden bakarsak Cumhurbaşkanı Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Mayıs seçimini kazanmış olur. 

Yani 22. cumhurbaşkanı seçimini, 

20. (10 Ağustos 2014) ve 

21. (24 Haziran 2018) 

cumhurbaşkanı seçimlerinde olduğu gibi 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı, demek gerekir.

Ayrıca 2018 seçimlerden sonra YSK’nın TBMM’ye yazısında 13. Cumhurbaşkanı ibaresi geçmişti, TBMM düzeltilmesini istemişti.

Aslında adı Cumhurbaşkanı da olsa teknik olarak Başkan seçtiğimiz için 2023 Mayıs seçimleri “2. Başkanlık Seçimi”dir.

Eğer Cumhurbaşkanı seçimi sayısı üzerinden gidilecekse 
2023 Mayıs seçimleri 
“22. Cumhurbaşkanlığı seçimi”dir. Seçimi kazanması halinde bu seçimi de 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan kazandı, demek doğru anlatımdır."

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Fatih Alpaslan 11 ay önce Şikayet Et
    TÜRKİYE YÜZYILININ İLK CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN.nokta
    Cevapla
  • Otptpttp 11 ay önce Şikayet Et
    Isinize hangisi gelirse onu soylersiniz derdiniz bu mu 11 dersiniz olmadi daha ilk secimi diye :))
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Yahu Şu Cumhurbaşkanlığı Demeyin Biz Niye Referandum Yaptık Başkanlık İçin Değilmi İkinci Başkan Olacak Desenize Türkiye'nin Nokta
    Cevapla
  • C.c 11 ay önce Şikayet Et
    Tek derdimiz bu olsun sayın danışman
    Cevapla
  • Svs 11 ay önce Şikayet Et
    inşallah 12 ile devam 13'e çok daha.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamleleri sonrası İsrail'den Irak komplosu! Ankara darbeyi vurdu gözleri döndü
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso